Jonas Prosperas kilo iš žemaičių bajorų Vitkevičių. Nuo Pašiaušės, dabar tai Kelmės rajonas Žemaitijoje. Vitkevičių giminė labai talentinga. Iš Jono Prospero giminės kilo garsusis lenkų rašytojas Witkacy. Yra net lietuviškai jo knygų! Dar galiu priminti Zakopanės architektūrinio stiliaus pradininką Stanislovą Vitkevičių.

XIX amžiaus pradžioje, praūžus per Europą Napoleono karams, Kražių miestelio, kurio gatvelės vos palijus lietui tapdavo neperbrendamais ežerais, kolegijoje jaunasis bajoraitis Vitkevičius krimto mokslus kaip ir dešimtys kitų Žemaitijos bajoraičių. Iš Kražių kolegijos jau buvo tiesus kelias į Vilniaus universitetą. Šios žemės neseniai buvo prijungtos prie carinės Rusijos, ir žmonės nemokėjo dėvėti grandinių – laisvos idėjos sklisdavo ypač tarp mokinių bei studentų lyg ugnis sauso vasaros miško samanomis. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)