Eugene Delacroix 1830 metais nutapytas paveikslas „Laisvė barikadose“. Tas Laisvės motyvas vėliau pasikartos Laisvės statuloje, kurią prancūzai padovanojo Amerikai, tačiau Amerikoje stovinti Laisvė puritoniškesnė. Amerika – tai ne patvirkusi Prancūzija, ten laisvės reikia kuklesnės. Paveikslas romantiškai tirštas figūrų, netikroviškas. Tačiau tokių moterų buvo. Jos kvietė vyrus į revoliucijas, lipo per lavonus, pačios apsitaškė revoliucijos aukų krauju, dalyvavo sušaudymuose ar žudynėse, bet nuo to jų grožis tik ryškėjo, lūpos raudonavo ir skruostai žydėjo sveikata.

Theroigne de Méricour

Ši prancūzaitė jau septyniolikos buvo suviliota kažkokio dvarininkaičio. Ir vėliau ėjo iš rankų į rankas. Amžininkai tvirtina – buvo labai graži. Nors protinių gabumų nebuvo labai didelių, tačiau savo išvaizda ir gebėjimu kalbėti revoliucingai patraukdavo mases. Ji puošdavosi kažkokiu jos pačios revoliucinės fantazijos sukarščiuotu amazonės kostiumu. Jodavo ant milžiniško arklio visa apsikarsčiusi ginklais. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)