Užsienio bankams – ne vieta Lietuvoje

Tarpukario Lietuvoje buvo įsteigti ir veikė šeši akciniai (Lietuvos prekybos ir pramonės, Ūkio, Lietuvos komercijos, Centralinis žydų, Tarptautinis, Kredito) bankai. Taip pat du kooperatiniai (Kooperacijos ir Centralinis ūkininkų) bankai bei du valstybiniai: Lietuvos ir Žemės bankai. Didžioji dalis jų buvo įsteigta vietinių lietuvių (arba Lietuvos žydų, kaip Centralinis žydų bankas), bet prie kai kurių bankų steigimo prisidėjo ir išeiviai. Pavyzdžiui, 1921 m. pradėjęs veikti Kredito bankas buvo įsteigtas vietinių verslininkų ir JAV lietuvių. Štai 1919 m. JAV lietuviai įsteigė Amerikos lietuvių prekybos bendrovę, kuri 1921 m. buvo pertvarkyta į Lietuvos Tarptautinį banką. Į dalį bankų buvo investavę ir užsieniečiai. Štai pusė Centralinio žydų banko akcijų priklausė užsieniečiams, trečdalis Komercijos banko ir nežinoma dalis buvo investuota užsieniečių į Kredito ir Tarptautinį bankus. Visiškai lietuviški buvo tik du akciniai bankai – Ūkio ir Kooperacijos. O užsienietiškų banko Lietuvoje apskritai nebuvo. 

Tiesa, interesas iš užsieniečių pusės steigti bankus mūsų šalyje buvo nemažas. Tačiau vietos valdžia – ir iki 1926 m. perversmo, o ir po jo – atmetė beveik visus užsieniečių prašymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)