JAV, kaip pasaulinės galios, istorija skaičiuojama nuo jos 1898 m. karo su Ispanija. Kelerius metus stebėjusios nepriklausomybės siekusios Kubos sukilimą prieš Ispaniją, spaudos vis ragintos padėti sukilėliams, vis mėginusios taikai išspręsti konfliktą, Jungtinės Amerikos Valstijos vis tik įsivėlė į karą po to, kai Havanos uoste paslaptingai susprogo šarvuotis „Meinas“. Karas prasidėjo 1898 m. balandžio 21 d., o rugpjūčio 12 d. Ispanija paprašė paliaubų. 1898 m. gruodį Paryžiuje pasirašyta taikos sutartis paliudijo, kad per 10 savaičių Ispanija prarado didžiąją dalį viduramžiais užgrobtų kolonijų, o pasaulio galingųjų valstybių klube atsirado naujas narys.

JAV–Ispanijos karas tapo pirmuoju, kurį išgyveno audringai Naujajame pasaulyje augusi lietuvių bendruomenė ir jos spauda. Pastaroji nuo pat pradžios aprašinėjo sukilimą Kuboje ir artėjusį karą. Tiesa, ne visada taip entuziastingai, kaip amerikietiškoji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)