2015 m. kino ekranuose pasirodė 2013–2014 m. ukrainiečių kilmės rusų režisieriaus Sergejaus Mokrickio kino filmas, kurio pastatymas dabar sunkiai įsivaizduojamas. Rusai sako, kad šis – jų ir ukrainiečių, ir vadina jį „Mūšiu dėl Sevastopolio“. Ukrainiečiai sako, kad tai jų ir rusų filmas, juoba, didžiąją dalį finansavimo skyrė jie, ir vadina jį „Nepalaužiamoji“. Mums šiuo atveju svarbu tai, kad filmas skirtas ukrainiečių snaiperės Liudmilos Pavličenko gyvenimui ir ypač scenos, kur kūrėjai stengiasi suminkštinti žiūrovų širdis vaizduodami jos ir Eleanoros Roosevelt draugystę.

O ji užsimezgė būtent dėl minėtos 1942 m. rugsėjo 2–5 dienomis vykusios konferencijos. Konferencija buvo E. Roosevelt idėja. Ji buvo ne tik žmona ir labdara užsiimanti pirmoji JAV ledi. Ilgus metus, ypač F. D. Rooseveltui susirgus, ji buvo jo bendražygė, visaip rėmusi savo vyro politiką. Ne veltui ją vadino prezidento „akimis, ausimis ir kojomis“. Konferencija, kur dalyvautų daugybė studentų iš įvairių šalių, jai atrodė puiki vieta parodyti jaunimo susitelkimą kovoje prieš Vokietiją ir Japoniją ir galimybė pagerinti JAV visuomenės požiūrį į Sovietų Sąjungą.

Matyt, jos patartas F. D. Rooseveltas 1942 m. rugpjūtį pasiuntė Josifui Stalinui telegramą, informuodamas apie konferenciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)