13
Kitas

LNDM ekspozicijų atnaujinimas

– Kaip dažnai atnaujinama pagrindinė ekspozicija bei kaip dažnai rengiamos tematinės parodos? Kas tai lemia?

– Būna įvairiai. Paprastai bendra ekspozicijos struktūra išlaikoma ilgesnį laiką, dažniau keičiamos, papildomos, atnaujinamos tik atskiros ekspozicijų dalys. Pvz., Nacionalinės dailės galerijos XX a. per.-XXI a. vaizduojamosios dailės ekspozicija atidaryta 2009 m., o esminis jos atnaujinimas įvyko 2019 m. Gintaro muziejaus ekspozicijos paskutinį kartą buvo atnaujintos po pastato renovacijos 2015 m., o jų artimiausias atnaujinimas numatytas 2021 m. Neseniai Radvilų rūmuose įmuziejinta Vladimiro Tarasovo dovanota kolekcija bus rodoma bent iki 2023-jų metų, o po to bus pakeisti tam tikri jos komponentai ir t.t.

– Papasakokite apie fondus – kas slypi už šio žodžio? Kiek tūkstančių ir kokių meno (tapyba, grafika, fotografijos, skulptūros ir pan.) kūrinių yra saugoma LNDM saugyklose?

– LNDM yra sukaupęs per ketvirtį milijono saugojimo vienetų (256 457 s. vnt.) nacionalinės reikšmės Lietuvos bei užsienio dailės kūrinių, profesionaliosios ir liaudies kūrybos eksponatų rinkinį. Pagal dailės rūšis rinkiniai grupuojami į tris pagrindinius-vaizduojamosios, taikomosios bei liaudies meno rinkinius.

Vaizduojamosios dailės rinkinį plačiąja prasme sudaro tapybos, skulptūros, grafikos, fotografijos, pasaulio tautų dailės eksponatai, taikomosios dailės rinkinį – baldų, metalo, keramikos, porceliano, stiklo, odos, tekstilės, gintaro, laikrodžių, archeologijos, numizmatikos, dizaino eksponatai, liaudies meno rinkinį – liaudies vaizduojamosios dailės, liaudies taikomosios dailės, liaudies audinių ir fototekos eksponatai.

– Kokia dalis tų meno kūrinių yra aprobuota, o kurios autorystė iki galo vis dar nenustatyta?

– Šiandien į elektroninės rinkinių apskaitos sistemą įvedus kriterijų „Nežinomas” duomenų bazėje aptinkame 11 796 vnt., bet tai nereiškia, kad tiksliai tiek autorių yra neidentifikuota. Šiame skaičiuje didžiąja dalimi atsispindi tik vaizduojamosios dailės ir liaudies meno rinkinių duomenys, bet ir kituose rinkiniuose nuolat vykdomas eksponatų kuo tikslesnio identifikavimo darbas bei kūrinių atributavimas jų tikriesiems autoriams. Pasaulyje yra buvę kurioziškų atvejų, kai dešimtmečius antriniuose fonduose pragulėjęs nuvertintas kūrinys, pasikeitus sampratoms ir pasitelkus naująsias technologijas staiga priskiriamas, pvz. Rembrantui!

Nacionalinė dailės galerija

– Kokį gyvenimą gyvena meno kūriniai fonduose: keliauja į parodas, į ekspertų komisijas, į restauratorių dirbtuves ir t.t.?

– Rinkinių kuratorių ataskaitos, o tuo pačiu ir eksponatų judėjimo duomenys, pasieks mus tik sausio 3-7 d., todėl, remiantis ankstesnių metų analogijomis, galima teigti, jog vidutiniškai per metus iš saugyklų išjuda ir į jas sugrįžta 15-20 tūkst. eksponatų. Visi jie eksponuojami ekspozicijose, laikinose ir ilgalaikėse parodose muziejuje, šalies bei užsienio muziejuose ir kitose institucijose. Dideli eksponatų kiekiai perduodami fotografavimui, skenavimui, restauravimui-konservavimui.

– Kaip, kokiais keliais pasipildo LNDM fondai? Ką muziejui nuperka valstybė, o ką dovanoja mecenatai bei tiesiog Lietuvai neabejingi žmonės ir ne tik mūsų tautiečiai?

– Rinkinių kaupimas yra vienas svarbiausių strateginių Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus uždavinių. LNDM savo rinkinius komplektuoja vadovaudamasis kultūros ministro 2005 12 16 įsakymu. Be to, muziejaus darbuotojai, savo sričių ekspertai, nuolat stebi Lietuvos bei užsienio šalių meno rinkas, kaupia duomenis, palaiko ryšius su vietiniais dailininkais bei išeivijoje kuriančiais menininkais ir įvairiomis lituanistinėmis organizacijomis. Jų pastangomis muziejaus rinkiniai nuolat pasipildo naujomis muziejinėmis vertybėmis.

Pagrindinės rinkinių formavimo kryptys yra suformuotos LNDM nuostatuose:

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vaizduojamoji ir taikomoji dailė;

Vilniaus meno mokyklos dailė;

XX–XXI a. Lietuvos vaizduojamoji, taikomoji dailė ir dizainas;

užsienio šalių vaizduojamoji, taikomoji dailė ir dizainas;

tradicinis ir šiuolaikinis lietuvių liaudies menas;

laiko matavimo prietaisai, gintaro dirbiniai, gintaro morfologija, inkliuzai ir archeologiniai radiniai.

Šių metų statistika:

KT tarybos lėšomis (309.960,00 EUR) įsigyti 230 s. vnt.;

LNDM lėšomis (251.490 EUR) – 137 s. vnt.;

Dovanota – 889 s. vnt.;

Perduota – 166 s. vnt.;

13
Kitas

LNDM ekspozicijų atnaujinimas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)