Vienintelė specializuota parduotuvė šalyje

Kaip pasakoja pašnekovė, parduotuvės „Žemėlapių pasaulis“ vedėja Rasa Malakauskienė, o jos atstovaujama prekybos įmonė – vienintelė tokia specializuota kartografinės produkcijos ir kelionių literatūros parduotuvė Lietuvoje. Gyvuojanti nuo 2000-ųjų rudens, o nuo 2011 m. pradėjo veikti ir internetinė parduotuvė www.mapshop.lt Tad dabar klientams siūlo daugiau kaip 3000 prekių pavadinimų iš daugiau kaip 60-ties skirtingų Lietuvos ir užsienio leidėjų. Be to, stengiasi išsiskirti asortimento įvairove ir kvalifikuotomis konsultacijomis.

Nes čia parduodami ne tik žemėlapiai ar kelionių literatūra, bet ir kiti produktai – atlasai, gaubliai, kompasai, dėlionės ir suvenyrai, gali būti sukuriami žemėlapiai pagal individualius užsakymus. Pvz., pirkėjams pasiūlomi unikalūs teminių žemėlapių rinkinys – Lietuvos nacionalinis atlasas (I ir II tomas) – tai išskirtinis Lietuvos šimtmečio leidinys, skatinantis pažinti mūsų valstybę. Šiuos žemėlapius sudarė įvairių sričių mokslininkai, juose yra apibendrinta svarbiausia informacija apie mūsų šalies gamtą, visuomenę ir istoriją.

Be to, yra daug prekių ir patiems mažiausiems. Žemėlapis yra puiki edukacinė priemonė – bet kokiame žemėlapyje yra tiek daug įdomių objektų, kad juos tyrinėdamas vaikas savaime susipažįsta su teritorijos geografija. Yra specialiai žaidimui pritaikytų žemėlapių – dėlionių, žemėlapių, kuriuose galima pažymėti aplankytas vietas ir kt. Mokymasis žaidimo forma yra lengvas ir smagus. Beje, žemėlapyje pamatytą vaizdą greitai suvokia ir ilgam įsimena ne tik vaikai, bet ir suaugusieji.

Ir kokių tik žemėlapių nėra išleista...

Taigi, čia galima įsigyti įvairiausių pasaulio, Europos, Lietuvos ir kitų šalių sieninių žemėlapių, kurie skiriasi informacija, stiliumi, dydžiais. Jie būna gamtiniai, politiniai, administraciniai, kelių, teminiai, specializuoti, kaip, pavyzdžiui, transporto įmonių naudojami regioniniai žemėlapiai su pašto kodais. Vienas įdomesnių žemėlapių – Europos mitinių būtybių žemėlapis su Europos šalių tautosakoje minimomis kadaise gyvenusiomis ar vis dar sutinkamomis magiškomis būtybėmis. Kita, didžiausia asortimento dalis, skirta keliaujantiems – atskirų šalių ar detalesni regionų lankstomi kelių ir turistiniai žemėlapiai bei atlasai, o taip pat miestų planai. Šie žemėlapiai skiriasi pateikiama informacija, masteliu. Tas turistinių žemėlapių čia– didžiausia įvairovė – nuo Lietuvos žemėlapių iki labiausiai nutolusių Fidžio salų.

Lietuvos topografiniuose žemėlapiuose vaizduojami teritorijos kraštovaizdžio elementai ir žmonių sukurti Žemės paviršiaus objektai (ežerai, upės, reljefas, miškai, pievos, ganyklos, dirbamos žemės, gyvenvietės, keliai, gatvės, miško keliukai ir kt.). Neretai rodomi ir požeminiai tinklai, transporto maršrutai. Naudojami dėl detalumo žygiams, senesnių metų topografiniai žemėlapiai – konkrečios vietos ar objekto paieškai. Kai kurios gyvenvietės, miškai ar upeliai jau yra išlikę tik senuosiuose žemėlapiuose.

Specialieji žemėlapiai skirti tik tam tikros rūšies uždaviniams spręsti, tai dažniausiai techninės paskirties žemėlapiai: navigaciniai, pavyzdžiui, Lietuvos oro navigacijos žemėlapis, kuris kas metus atnaujinamas, batimetriniai su gyliais, kurie naudojami plaukiojimui bei žvejybai.

Egzistuoja, aišku, sezoniškumas žemėlapių pasaulyje: vasarą populiariausios Europos šalys, šaltuoju metų sezonu labiau perkami egzotinių, tolimesnių šalių žemėlapiai ir kelionių vadovai.

Labai populiarūs sieniniai žemėlapiai ir gaubliai. Jiems sezoniškumas mažai turi reikšmės. Perkama namams, ofisams, dovanoms. Šiai dienai ypač populiarūs pasaulio žemėlapiai, kuriuose galima pažymėti aplankytas vietas. Tokių žemėlapių pasirinkimas vis didėja – aplankytas šalis galima nutrinti, nuklijuoti, smeigtukais pažymėti ant įrėminto žemėlapio ar išskirtinio dizaino žemėlapio ant drobės.

Specialieji ir topografiniai žemėlapiai sudaro nedidelę dalį asortimento. Dabar Lietuvos teritorijos M 1:50 000 topografinius žemėlapius galima nemokamai atsisiųsti iš Lietuvos erdvinės informacijos portalo (www. geoportal.lt) ir patiems atsispausdinti. Beje, geoportal.lt galima peržiūrėti ir šimtus kitų žemėlapių, įvairiais būdais juos derinant tarpusavyje, ieškoti panašumų, neatitikimų, atlikti duomenų analizę tiesiog internete. Geoportal.lt foninis žemėlapis – tai 1:10 000 mastelio bendrasis Lietuvos žemėlapis, kurį kas mėnesį atnaujina VĮ „GIS–Centras“ specialistai. Geoportal.lt savivaldybių žemėlapiuose topografinė informacija pateikiama kartu su temine. Batimetrinius žemėlapius galima rasti mobiliojoje programėlėje „Gylis“. Taigi, yra daug dalykų, kurių apskritai nereikia pirkti. Tačiau, jei norite unikalaus, Jums specialiai sukurto žemėlapio – galite tokį užsakyti ir profesionalūs VĮ „GIS–Centras“ kartografai jį sukurs. Tai gali būti gimtinės žemėlapis, žemėlapis su svarbiais gyvenimo įvykiais ar maršrutais, žemėlapis su fantastiniais, istoriniais ar bet kokiais kitais objektais.

Žemėlapis ekrane ar „popieriuje“ – kas patogiau?

Spausdinti žemėlapiai vis dar naudojami daugiausiai dėl dviejų priežasčių: pirma – bendram orientavimuisi , iš anksto susipažinti su teritorija bei maršruto planavimui, antra – kaip atsarginis variantas, jeigu navigacija sutriktų (o tai neretai atsitinka su elektroniniais įrenginiais ir duomenimis).

Patogu išsiskleisti žemėlapį ir susidėlioti kelionės taškus. Popieriniame žemėlapyje iš karto matome pakankamai didelį ir detalų vaizdą, kai skaitmeniniuose žemėlapiuose tenka rinktis – arba didesnė aprėptis be detalių, arba detalus mažos teritorijos vaizdas. Keliautojai gali nusipirkti ne tik žemėlapių, bet ir kelionių vadovų po įvairiausias šalis ir miestus, kuriuose viskas sukoncentruota, viskas vienoje vietoje, nereikia rinktis iš begalybės informacijos esančios internete. Ne visada yra galimybė naudotis elektroniniais žemėlapiais ar knygomis, daugeliu atveju, tiesiog paprasčiau turėti popierinį žemėlapį ar kelionių vadovą. Svarbus kokybės klausimas – jei reikia itin patikimų duomenų, Google skaitmeninis žemėlapis gali ir netikti.

Dėl tų pačių priežasčių spausdinti žemėlapiai visada bus naudojami mokymui ir mokymuisi. Juos galima nuolat turėti po ranka, pakabinti ant sienos – kiekvienas žemėlapis yra ir savotiškas meno kūrinys, turintis išliekamąją vertę.

O kas gi rengia kartografus?

Kartografo specialybė yra nepaprastai įdomi ir labai šiuolaikiška, neatsiejama nuo šiuolaikinių geografinės informacijos (GIS) technologijų. Kartografai – tai visų pirma analitikai, išmanantys kelias sritis – geografiją, informacines technologijas, Žemės matavimus ir stebėjimus, o taip pat dizainą ir vizualaus suvokimo ypatumus. Geras kartografas sugeba išanalizuoti bet kokios srities geografinę informaciją, suprasti, kokia informacija yra svarbiausia ir kaip ji gali būti pateikta žemėlapiuose, kad būtų kuo naudingesnė. Kadangi geografiniai duomenys naudojami praktiškai visuose gyvenimo srityse, žemėlapių poreikis tik didėja. GoogleMaps, OpenStreetMap, Lietuvos erdvinės informacijos portalas, kuriame pasiekiame daugumą Lietuvos erdvinių duomenų, daugybė kitų interneto žemėlapių portalų – tai kartografijos ir GIS sričių specialistų kūriniai. Šiuolaikiniai elektroniniai žemėlapiai, kuriuose naudojamos įvairiausios raiškos priemonės, daugiamačiai vaizdai, animacijos, analizės įrankiai, yra tikras iššūkis kartografijos teorijai ir praktikai. Nėra paprasta padaryti, kad jie būtų patogūs naudoti, estetiški ir tinkamai perteiktų informaciją. Žemėlapių sudarymo technologijų, mokslo ir meno galima išmokti studijuojant Vilniaus universiteto studijų programose: „Kartografija ir geografinės informacijos sistemos“ (bakalauro, visiškai nauja Lietuvoje) ir „Kartografija“ (magistro, vykdoma jau 15 metų). Studijų programos atitinka tarptautinius reikalavimus šiai profesijai, o specialistų vis dar trūksta ir Lietuvoje, ir pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)