Pastaruosius keletą metų JAV vykdo kampaniją prieš „Huawei“ – įmonę, kuri įgavo lyderės poziciją 5G sistemose visame pasaulyje, tačiau, kaip baiminasi amerikiečiai, kelia grėsmę Vakarų interesams. Australija, Kanada ir Japonija jau iš esmės uždraudė kuriant 5G tinklus bendradarbiauti su „Huawei“. Liepos mėnesį Jungtinė Karalystė teigė, kad pamažu atsisakys „Huawei“ technologijų, o spalio 20 d. įmonę uždrausti nusprendė ir Švedija (lapkričio 9 d. sprendimo įgyvendinimą sustabdė Švedijos teismai - Delfi red. past.) Gali būti, kad jų pėdomis paseks ir daugiau šalių.

Tačiau atsisakyti „Huawei“ gali būti brangu – tada kyla rizika, kad reikės kliautis dviem didelėmis 5G įrangą teikiančiomis Skandinavijos įmonėmis – „Nokia“ ir „Ericsson“. Žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos duopolis nepalankus konkurencijai ir inovacijoms. Be to, nė viena iš šių įmonių nėra visiškai patikima. „Nokia“ patiria ypač rimtų sunkumų. Spalio 29 d. įmonė paskelbė, kad pardavimų palyginus su praeitais metais sumažėjo 7 proc., o akcijų kaina smuko net 20 proc. Naujasis įmonės vadovas pareiškė, kad ji „akivaizdžiai atsilieka“ 5G srityje.

„OpenRAN“ – tai trečias pasirinkimas nenorintiems pasikliauti nei „Huawei“, nei Skandinavijos duetu. Naudodama technologiją, vadinamą „tinklų virtualizacija“, ji gali apversti aukštyn kojomis visą rinką. Norint suprasti, kodėl, tereikia palyginti seną laidinį telefoną su moderniu išmaniuoju telefonu.

Pirmasis – tai vienam tikslui skirta priemonė, surinkta iš pagal užsakymą gaminamų dalių, o antrasis – tai bendrosios paskirties kompiuteris, kurį kontroliuoja programinė įranga, tinkama įvairiausioms programėlėms – jos tik turi atitikti tam tikrus techninius reikalavimus.

Įprasti mobilieji tinklai taip pat kuriami naudojant specializuotą įrangą. Tuo tarpu naujieji „OpenRAN“ tinklai naudoja standartinę įrangą, o jų galimybės priklauso nuo daugybės kodavimo. Visa įranga susiejama standartinėmis sąsajomis, todėl ja naudodamiesi operatoriai galėtų naudoti skirtingų tiekėjų produktus – o dabar to padaryti neįmanoma. Dėl to operatoriai geriau žinotų, kas vyksta jų tinkluose ir galėtų vengti naudoti nepatikimas dalis, pavyzdžiui, Kinijos gamintojų lustus. Be to, taip operatoriai taptų lankstesni ir sutaupytų daug pinigų.

„OpenRAN“ jau įgauna pagreitį. Praeitą mėnesį Japonijos įmonė „Rakuten Mobile“ pristatė pirmąjį pasaulio 5G tinklą, paremtą „OpenRAN“, taip sutaupydama 40 proc. išlaidų investicijoms. Be to, ji gali naujas paslaugas pasiūlyti per kelias minutes, o ne mėnesius, kaip įprasta tradiciniams tinklams.

Rugsėjo mėnesį 260 mln. klientų Europoje ir Lotynų Amerikoje turinti „Telefónica“ ėmė bendradarbiauti su „Rakuten“, kad iki 2025 m. galėtų plačiau naudoti „OpenRAN“ savo tinkluose. Amerikoje kurti šia technologija paremtą 5G tinklą pradėjo įmonė „Dish“. Prisijungti nori net įrangos gamintojai (išskyrus „Huawei“). Pirmąjį su technologija susijusį produktą pagaminusi pasiskelbė ir „Ericsson“.

Vis dėlto „OpenRAN“ dar turi daug problemų. Tiekimo grandinė dar neišbandyta, tad jei staiga prisijungs daug mobiliųjų operatorių, dėl išaugusios paklausos gali kilti trikdžių. Nors technologija išbandyta Japonijos miestuose, ekspertai baiminasi, kad ji gerai neveiks gausiai apgyvendintuose miesto vietovėse; dauguma operatorių, tarp jų ir „Vodafone“, pirmiausia norėtų ją išbandyti kaimo gyvenvietėse. Sujungti daugelį skirtingų „OpenRAN“ tinklą sudarančių produktų sudėtinga. Ir nors technologija mažina Kinijos keliamą grėsmę, ji atveria naujų kelių kibernetiniams įsilaužėliams.

Visa tai reiškia, kad rimtą vaidmenį turi prisiimti ir vyriausybės. Jos gali padėti susidoroti su trikdžiais, pavyzdžiui, skatindamos investuoti į lustus, teikiančius energiją antenoms, bei laboratorijas, kuriose būtų išbandoma tinklo sudedamųjų dalių integracija, kaip siūlė JAV įstatymų kūrėjai. Taip pat reikėtų pasekti Japonijos pėdomis ir skatinti bendrus standartus tarp įrangos kūrėjų ir tinklo operatorių, taip užtikrinant saugumą ir skatinant nors iš dalies prisitaikyti prie „OpenRAN“. Pasirinkti, ar kliautis milžiniška ir nepatikima Kinijos įmone, ar silpnu Vakarų duetu – sunku. Kur kas geriau būtų suteikti galimybę naujai technologijai.