Pietų Azijos valstybė pritaikys naujas investavimo taisykles, pakeistas liepos 23 d., pagal kurias, atsižvelgiant į nacionalinio saugumo problemas, siekiama riboti konkursų dalyvius iš valstybių, su kuriomis Indija dalijasi sausumos siena, todėl minėtos kompanijos dalyvauti negalės, teigia su situacija susipažinę šaltiniai, prašę likti anonimais.

Šaltiniai taip pat sakė, kad Ryšių ministerija vėl atnaujins diskusijas dėl privačių kompanijų, įskaitant „Bharti Airtel Ltd.“, „Reliance Jio Infocomm Ltd.“ ir „Vodafone Idea Ltd.“, patvirtinimo 5G bandymams, kurie dėl karantino visoje šalyje buvo atidėti.

Indijos sprendimas atkartoja JAV, Jungtinės Karalystės ir Australijos veiksmus: šios šalys iškėlė raudonas vėliavas, susirūpinusios kompanijų ryšiais su Kinijos vyriausybe. JAV Federalinė ryšių komisija abi kompanijas oficialiai paskelbė grėsme nacionaliniam saugumui.

Pasak pareigūnų, 5G konkurso procesas gali nusitęsti į kitus metus. Tikimasi, kad sprendimas dėl draudimo bus paskelbtas per savaitę ar dvi po to, kai jį patvirtins ministro pirmininko kabinetas.
Ryšių ministerijos ir ministro pirmininko kabineto atstovai ne iš karto atsakė į užklausas dėl komentarų.

Įtampa pasienyje

Nors anksčiau šiais metais Indija leido „Huawei“ dalyvauti 5G bandymuose, jos pozicija Kinijos kompanijų atžvilgiu sustiprėjo po to, kai gegužės pradžioje Kinija ėmėsi veiksmų ties abiejų šalių ginčijama siena. Karinis susidūrimas, kuris birželio mėnesį tapo mirtinas ir nusinešė 20 Indijos bei nežinomą skaičių Kinijos karių gyvybių, dabar skaičiuoja ketvirtą mėnesį.

„Huawei“ ir „ZTE“ neatsakė į el. laiškus su prašymais pakomentuoti.

„Telekomunikacijų infrastruktūra tapo nacionalinio saugumo dalimi, ir šalys nori jas kontroliuoti ir reguliuoti taip pat, kaip tai daro su energetika ir vandens ištekliais, – teigia Nikhilis Batra, Sidnėjuje įsikūręs „International Data Corp.“ analitikas. – Tačiau Indijos rinka jau ir taip kovoja su infrastruktūros ir reguliavimo problemomis. Tinklų įrangos rinka nedidelė. Taigi dėl tokio sprendimo Indijos iššūkiai dar labiau išaugs.“

Remiantis „IDC“ vertinimais, telekomunikacijų kompanijos turėtų investuoti 4 milijardus dolerių į 5G infrastruktūros įrengimą.

Tai gali būti nelengva, nes kompanijos, įskaitant „Bharti“, „Vodafone Group Plc“ ir netgi valstybines įmones, ir toliau vargsta siekdamos gauti pelno iš esamų 4G tinklų. Šiuo metu 4G tinkluose didžiąja dalimi pasitikima kiniška įranga. Anot „SBICAP Securities Ltd.“ tyrimų vadovo Rajivo Sharma, užkirtus kelią „Huawei“ ir „ZTE“, perėjimas prie 5G gali pabrangti net 35 proc.

Pasitikėjimo iššūkis

Pasitikėjimas gali tapti rimtu iššūkiu „Huawei“ antroje pagal dydį bevielio ryšio rinkoje po to, kai liepos 15 d. indų milijardierius Mukeshas Ambani paskelbė planus netrukus įrengti 5G tinklą savo „Jio Infocomm“, pasinaudojant pačių sukurta technologija. Detalesnės informacijos M. Ambani nepateikė.

Jo konglomeratas teigia, kad telekomunikacijų operatoriui neteks išleisti daug pinigų, norint pereiti prie naujosios sistemos, priešingai nei kai kuriems jo konkurentams. Šitokiu būdu kompanija tampa atspari politiniams ginčams, susijusiems su kiniškos įrangos pardavėjais, į kuriuos yra įsitraukusios pasaulinės telekomunikacijų bendrovės.

Vis dėlto, kadangi ekonomikos laukia „gilus nuosmukis“ dėl sunkėjančios „Covid-19“ pandemijos, vyriausybė, galimas daiktas, 5G konkurso artimiausiu metu visgi neskelbs.