Žemiau siūlome trumpą pavyzdžiais iliustruotą jų evoliucijos istoriją.

17–asis amžius, Europa

Maro laikų gydytojai dėvi kostiumus, kurio pagrindinis akcentas – odinis galvos apdangalas su ilgą paukščio snapą primenančia kauke, pripildyta stiprų kvapą turinčių augalų, kurių aromatas turėjo užmaskuoti blogus kvapus ir, kaip tada buvo tikėta, turėjo apsaugoti nuo užkrato, platinamo per blogą kvapą.

Stilizuotos kostiumo versijos paplito operose ir vaidinimuose bei karnavaluose. Ši istorinė iliustracija atskleidžia visą specialiosios aprangos komplektą. Kaukė saugoma Berlyno muziejuje „Deutsches Historisches Museum“.

19–asis amžius

Madai neabejingos moterys dėvi nėriniuotus vualius, apsaugančius nuo dulkių, ypač gausiai sukeltų per Georges Eugène Haussmanno vykdytą Paryžiaus rekonstrukciją. Plintant mikrobų teorijai, dėmesys sutelkiamas į medicininę aurą, mokslininkams su mikroskopų pagalba atrandant bakterijų ant dulkių dalelyčių.

1878 metais straipsnyje, publikuotame laikraštyje „The Hospital Gazette“ ir žurnale „Scientific American“, gydytojas terapeutas A. J. Jessupas (Vesttaunas, Niujorko valstija) rekomenduoja dėvėti medvilnines kaukes, kurios apribotų užkrato plitimą per epidemijas. Jis cituoja savo eksperimentus su mėgintuvėliais su vatiniais kamščiais ir be jų. Jo idėja neprigyja.

Kaukės

20–jo amžiaus pradžia

Nors pirmasis tyrimas, kuriame propaguojamas kaukių naudojimas chirurginių operacijų metu, buvo publikuotas 1897 metais, amžių sandūroje tokios kaukės – vis dar retenybė.

1905 metais Čikagos gydytoja terapeutė Alice Hamliton publikuoja straipsnį žurnale „The Journal of the American Medical Association“. Jame informuojama apie eksperimentus, kurių metu įvertinama, kiek streptokokų bakterijų išsiskiria kosint ar verkiant skarlatina sergantiems ligoniams. Gydytoja taip pat pamatuoja, kiek streptokokų bakterijų išskiria sveiki gydytojai ir slaugytojai kalbėdami ar kosėdami, ir tai paskatina ją rekomenduoti gydytojams operacijų metu dėvėti kaukes. „Vienas garsaus Čikagos medicinos koledžo studentas man pasakojo, – rašo ji, – kad stebėdamas vieno klinikos chirurgo operaciją, šviesai pakrypus tam tikru kampu jis iš savo vietos matė, kaip iš chirurgo burnos nuolat purškė seilės, kai šis kalbėjosi su auditorija ir tuo pat metu tęsė operaciją. Akivaizdu, kad tam tikra burnos apsauga, kuri sustabdytų seilių lašelius, turėtų būti įprastinė chirurgų ir chirurgijos skyriaus seselių atsargumo priemonė per operacijas.“

1910 metais Mandžiūrijai smogia pneumonijos maro epidemija. Gimęs Penange, o mokslus baigęs Kembridže, gydytojas Wu Lien–Teh (Wu Liande), kurį Kinijos teismas paskyrė vadovauti kovai su maru, tvirtina, kad liga platinama oro keliu per kontaktus. Jos plitimui sustabdyti, jis sukuria kaukes, skirtas dėvėti medicinos personalui ir plačiajai visuomenei.

Kaukės

Per 1918 metų pasaulinę gripo epidemiją medicinos personalas reguliariai naudoja kaukes, kad apsisaugotų nuo užkrato, ir daugelis miestų reikalauja, kad jas dėvėtų ir gyventojai, Siatle, kur reikalaujama, kad visi tramvajų keleiviai dėvėtų kaukes, vietos Raudonasis Kryžius užverbuoja 120 darbuotojų, kurie per tris dienas pasiuva 260 000 kaukių.

Trisdešimtajame dešimtmetyje kaukės reguliariai naudojamos operacinėse. Visą šimtmetį medicinos mokslininkai toliau eksperimentuoja su kaukių dizainais bei medžiagomis.

Po Antrojo pasaulinio karo, pokarinis laikotarpis

Dusinanti oro tarša, ypač Londone, priverčia britus griebtis vadinamųjų „smogo kaukių“.

Pažengusioms ekonomikoms sumažinus taršą savo šalyse, smogas – ir smogo kaukės – keliasi į Indiją, Kiniją ir kitas besivystančias valstybes.

2010 metų sausį, likus mėnesiui iki savižudybės, mados dizaineris Alexanderis McQueenas demonstruoja vyrų drabužių kolekciją, pavadintą „An bailitheoir cnámh“ (kaulų kolekcionierius, gėlų kalba), kurios vienas iš išskirtinių akcentų – veido kaukės ir balaklavos. Jeigu A. McQueeno kūryba buvo meniška ir konceptuali, dizaineriai, orientuojantys savo kūrinius į Kinijos rinką, vis dažniau siūlo rinkai kaukes kaip madingus aksesuarus, kartu su rankinėmis ir juvelyriniais dirbiniais. Pavyzdžiu galėtų būti modeliai iš dizainerės Mašos Ma rudeninės/žiemos 2015 metų kolekcijos, pristatytos 2014 metų kovą, arba Xiong Ying „Heaven Gaiga“ rudeninės/žiemos 2019–20 metų kolekcijos, pristatytos 2019 metų kovą.

Kaukės

2018 metais dainininkė Ariana Grande į savo prekės ženklų seriją įtraukia ir veido kaukes, taip remdama savo „Sweetener“ albumo išleidimą .Popdievaitė ir toliau pristato riboto tiražo kaukes. Šiuo metu reklamuojamos „Santa Tell Me” ir “Christmas and Chill”.

Koronavirusui siaučiant viso pasaulio mastu, veido kaukių siuvimas ir chirurginių skydų 3D spausdinimas tampa 21–ojo amžiaus tvarsčių sukimo bei kojinių mezgimo kariams versija.