Kinai su savo milijardiniu gyventojų skaičiumi susitvarko visai neblogai, disciplinuoti kinai vykdo visas valdžios rekomendacijas, pažeidinėjusiems karantiną gresia net mirties bausmė. Ligoninė kuri išdygo rekordiniais tempais, sumažėjusi užkrečiamųjų dinamika bei Kinijos valdžios pareiškimai, kad jie jau atrado būdą epidemijai suvaldyti rodo, kad Kinija egzaminą išlaiko.

Tuo tarpu Rusijoje moteris pabėgo iš karantino, nes mat jai labai reikėjo nuvykti į Peterburgą ir armija žmogaus teisių gynėjų ją palaiko, nes nieks neturi teisės suvaržyti žmogaus laisvės ir nėra jokio įstatymo, kuris leistų ją priverstinai izoliuoti. Gerai, kad savo piliečius rusai evakavo su kariniais lėktuvais nes tokius lėktuvus paprasčiau dezinfekuoti ir jų vėdinimo sistema skiriasi nuo civilinių lėktuvų, o kadangi virusas plinta per orą su kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami, tai yra labai svarbu. Kruizinis laivas „Diamond Princess“ pralaikė savo keleivius dvi savaites uždarytus kartu su dirbtinio vėdinimo centralizuota sistema, prie Japonijos krantų kur tropikų klimatas ir drėgnas oras yra kuo puikiausios sąlygos bakterijoms daugintis. Kas kas, o japonai tikrai nusimano medicinoje ir leido tokiomis „karantino“ sąlygomis laikyti žmones, kurio rezultatas 600 užkrėstų, kurie pasklido po visą pasaulį. Na, žinoma, šio kruizinio laivo savininkai, kurių tikslas uždirbinėti pinigus iš kiekvieno kvadratinio metro labai susirūpino žmonėmis ir nusprendė savo sąskaita juos dar palaikyti ir pamaitinti. Na, pasaulis ne be gerų žmonių.

Į šį flashmobą jau išsitraukė Iranas, Italija ir žinoma ukrainiečiai. Šitie tai pavarė. Maža, kad neleido nusileisti lėktuvui su infekuotais, paskui autobusą, kuris vežė žmones į karantiną, apmėtė plytomis, o minios žmonių, kurios blokavo kelius siūlė juos vežti į Černobilį ir ten gydyti. Evakavo savo piliečius su čarterinių reisų lėktuvu, kuris greičiausiai po poros valandų jau skraidins sveikus keleivius.

Vienas iš daugelių tikslų šios pandemijos tai dūmų užsklanda, už kurios vyksta kažkas labai reikšmingo. Tam ir reikia atitraukti žmonių dėmesį. Ar yra nors viena žinių laida, kur nekalbėtų apie koronavirusą? Ir kiek „nereikšmingų“ naujienų lieka nepaskelbtų? Kaip pasakė vienas protingas žmogus „Mes gyvename labai nepaprastais laikais, bet labai, labai įdomiais...“

Šiandien norėčiau papasakoti apie geriausia kovotoją su virusais Jeronimą. Jis sau ramiai auga ant palangės, valo ir dezinfekuoja orą, lengviną kvėpavimą ir jau mažų mažiausiai šimtą metų yra išbandytos ir patikrintos jo savybės. O tikrino jas mūsų senelės ir prosenelės. Kartais taip pasiilgstu savo močiučių išminties ir ramybės. Jeigu jos būtų dabar gyvos tai turbūt paaiškintų, kad rankas galima dezinfekuoti ne tik nupirktu vaistinėje skysčiu, bet ir su pelyno, levandų, čiobrelių arbata. Ar net su tuo pačiu Jeronimu. O jaudintis dėl to, kad kaukės vaistinėje baigėsi tikrai nereikia, nes jos labiau apsaugo nuo tavęs nei tave, nes surenka visus tavo mikrobus ir neleidžia jiems pasiskleisti. Tuo tarpu suvalgyta paprasto česnako skiltelė, kur kas efektyvesnė už dešimt vienkartinių kaukių. Nes česnakas netik naikina mikrobus, bet dar ir stiprina imunitetą, o svarbiausia pavalgius šio nuostabaus augalo norinčių prie jūsų artintis ženkliai sumažės. O kartais net frazės užtenka „Atsargiai aš suvalgiau česnako“.

Namo oras, kuriame auga Jeronimas prisipildo fotocitais ir eteriniais alėjais, kurie veikia raminančiai žmones. Jeronimas arba kvapnioji pelargonija (pelargonium odoratissimum) puikus antiseptikas. Neveltui Jerominą dar vadina palangės gydytoju, jo vaistinės savybės tikrai didžiulės: gydantis kvapniosios pelargonijos aromatas malšina nuovargį, dirglumą, normalizuoja sapną. Kompresas iš lapų mažina sąnarių skausmą, gydo žaizdas. Užpilai turi efektyvų priešuždegiminį poveiki gydant anginą. Inhaliacijos padeda sergant bronchitu.

Kvapniosios pelargonijos aromatas turi antidepresantinį poveikį.

Kaip rašo „Ožkinių gėlės“, Jeronimui puiki vieta miegamajame, nes jis gerai valo orą, išskiria neigiamus jonus, kurie organizmui suteikia energijos, palengvina kvėpavimą, ramina nervų sistemą.

Natūralus aromatizatorius, kuris auga ant palangės ir nuolat po ranka. Šių pelargonijų lapai labai kvapnūs, tik prisiliesk ir visas kambarys prisipildo nuostabaus aromato. Kvapiosios pelargonijos eterinis aliejus plačiai naudojamas parfumerijoje, kulinarijoje, medicinoje (turi stiprias antiseptines savybes).

Tokiais laikais pravartu prisiminti senus lietuvių dievus, kurie mokė gyventi harmonijoje su gamta ir nepamiršti, kad ji yra labai dosni. Dažnai keliaujant po Europa girdžiu „kodėl Lietuvoje tiek daug gražių moterų?“, o atsakymas paprastas – kai vakarų Europa inkvizicijos laikais degindavo savo gražias moteris ant laužų, vadindama jas raganomis, lietuviai savas garbindavo ir šio lietuvių pranašumo nereikia pamiršti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)