Neužmirštuolės ekstraktas turi išskirtinę savybę – padeda plienui sutvirtėti. Tam reikia įkaitintą plieną kelis kartus sumirkyti neužmirštuolės sultyse ir palaukti, kol jis atšals. Tokiu būdu įkaitintas plienas sukietėja ir pjauna geležį bei girną. Taip ruošdavo žymius damasko kalavijus. Pasakojama, kad 1405 m. Henrikas IV, būdamas tremtyje, pasirinko šį žiedą savo emblemoje, parašydamas «Souvenez-vous de moi» („Nepamiršk manęs“).

Skirtingos tautos turi skirtingas legendas, susijusias su šia gėle, tačiau jas visas vienija ištikimybės ir geros atminties idėja. Graikijos ir vokiečių tautosakoje minima legenda apie piemenį, kuris atsisveikindamas su nuotaka, padovanojo jai neužmirštuolių puokštę.

Neužmirštuolė mieliau auga prie tvenkinių, upelių, šalia pelkių krantų. Taip pat yra sena legenda apie įsimylėjėlių porą, kuri ėjo pasivaikščioti palei upę. Stataus kranto krašte mergina pastebėjo švelnią mėlyną gėlę. Jaunuolis, norėdamas ją nuskinti, nulipo žemyn, tačiau negalėjo išsilaikyti ir atsidūrė upėje, kur jį sugavo stipri srovė. Viskas, ką sugebėjo jis sušaukti, kol upė pasiglemžė jį: „Nepamiršk manęs!“ Tai viena iš daugelio legendų apie gražią mėlyną gėlę su geltona akimi, ir tai, kaip ji įgijo savo įdomų vardą.

Šią gėlę daugelis laiko stebuklinga. Supintas vainikas iš šių gėlių ir padėtas ant krūtinės širdies srityje sugeba užburti mylimąjį ir laikyti jį stipriau nei grandinės. Neužmirštuolės šaknys turi tokią pat galią.

Augalas laikomas daugiamečiu, tačiau ilgai negyvena.

Viename grame yra apie 2000 sėklų, kurias galima laikyti nepakenkiant daigumai iki 3 metų. Po sėjos jos sudygsta per 2–3 savaites.

Lietuvoje neužmirštuolė yra tapusi kovotųjų už laisvę simboliu.

„Ką reiškia Neužmirštuolė? Visiems ji skirtinga. Vieniems ji primena herojus, kitiems kruvinąją Sausio 13-osios naktį, dainomis ošiančią minią ar nuvargusiomis rankomis renčiamas tankų barikadas. Labiausiai norėtųsi, kad prisimintume ją kaip Lietuvos pergalės simbolį. Nes Sausio 13-ąją mes laimėjome.
Todėl sekitės į atlapus neužmirštuolės žiedą su pasididžiavimu. O sutikę savanorį, padėkokite už tai, ką dėl mūsų daro“, – rašoma „Neužmiršk“ tinklalapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)