Taip pat į žmogaus savijauta labai teigiamai veikia harmonigos spalvos, atspalviai, formos, kvapai. Turbūt visa tai ir lemia kad kai žmogus įsimylį kokią gėlę, vienu augalėliu tai neapsiriboja, kadangi norisi dar ir dar ir tai skatina laimės hormonu gamyba. Taip mes kalbiname dar viena kolekcininkę, „susirgusią“ meile gėlėms – Svetlana Gurinenko iš Baltarusijos, kuri sako kad Lietuva daugeliui baltarusių yra tapusi tarsi sava, jie dažnai lankosi Palangoje, o Vilniaus oro uostą juokais vadina „Minsk – 3“.

Pradžia

„Rimtai, su sanpaulijomis užsiiminėti pradėjau 2012 m. Tai yra tada, kai pirmą kartą buvo pristatyta gėlių partija į prekybos centrą. O anksčiau tai buvo tiesiog meilė gėlėms, kažką prignybti, įsišaknyti, užauginti, pražydinti. Kodėl sanpualijos? Nes, plečiantis internetui, aš pradėjau suprasti, kad tai ne tik mano senelės mėgstamos purpurinės gėlės, bet ir didžiulė spalvų ir formų įvairovė. Ir aš norėjau visas išbandyti, apžiūrėti gyvai. O kai gėlių yra per daug, jas reikia kažkur sudėti.

Tačiau kaip paaiškėjo, yra daug rūšinių sanpaulijų gerbėjų, ir sprendimas atėjo savaime – jas reikia pardavinėti kai jos dar mažos, kad tai būtų ne tik nupirkta, bet užauginta gėlė, tada požiūris į ją kitoks. Iš pradžių sanpaulijų „vaikeliai“ buvo pakuojami į „ZIP-LOCK“ pakuotes su nuotrauka, tačiau šis metodas paseno, nes gėlytės pakuotėje dažnai lūždavo, išdžiūdavo – apskritai jie atrodė labai liūdnai. Paskutinis mūsų išradimas yra pakavimas vamzdeliuose. Jame augalui yra patogu, pakankamai šviesos ir drėgmės“, – sako Svetlana.

Selekcininkų atkaklumas

Selekcija nestovi vietoje, ypač daug pažengę yra Rusijos ir Ukrainos selekcininkai. Selekcininkė E. Koršunova (su priešdėliu ЕК), S. Repkina (RS), K. Moreva (SM), E. Lebetskoy (L. E.) yra gerai žinomos. Yra veislių, kurios visada gerai parduodamos, pavyzdžiui, Svadebnyj buket, EC-Moulin Rouge, Letnie sumerki. Nuolat atsiranda naujienų, kurias visada norisi išbandyti.

Veislių tendencijas nustato selekcininkai, jie žino, ko nori pirkėjas. Dėl selekcininkų uolumo sanpaulijos dabar gali turėti tokias sudėtingas formas, kad nežinančiam žmogui bus sunku jas atpažinti, pradedant nuo lapo formos (apvalios, pailgos, dantytos), lapo spalvos, žiedo formos ir pačios spalvos. Taip pat yra miniatiūrinės formos, pusiau mini, standartinė.

Sanpaulijų priežiūra

Sanpaulijas labai lengva prižiūrėti. Nereikia gausiai ir dažnai laistyti, gerai auga ant palangių, neužima daug vietos, o svarbiausia, žydi nuo kovo iki spalio. Sanpaulijos labai nepretenzingos.

Geriausiai auga paprastam dirvožemyje, pavyzdžiui, durpėse su perlitu ar vermikulitu. Dar gerai būtų patręšti trąšomis žydintiems augalams, tačiau ji taip pat gerai augs žemėje iš daržo, visiškai nepatręšta. Sanpaulijom labai svarbus yra tinkamas vazonėlio dydis, ne didesnis kaip 8–10 cm skersmens, jei padidinsite vazonėlį , sanpaulija greitai augs, tačiau nežydės. Ji mėgsta gerai apšviestą vietą, kurioje yra lengvas šešėlis nuo tiesioginių saulės spindulių, esant tiesioginiams saulės spinduliams, lapai gali išdegti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)