Pagalvokite, jei galėtumėte lengvai, greitai ir veiksmingai įsiminti ir prisiminti informaciją, koks būtų jūsų gyvenimas. Suvokę, kad galime išmokti visko, ko tik reikia užsibrėžtiems tikslams įgyvendinti, galite pasiekti ar turėti viską, ko trokštate.

Kevin Horsley yra vienas iš nedaugelio žmonių pasaulyje, gavusių Tarptautinio atminties didmeistrio vardą. Taip pat jis yra atminties lavinimo čempionato medalininkas, pagerinęs Everesto atminties testo pasaulio rekordą. Po daugybės tyrinėjimų, ieškojimų ir atradimų metų jis savo knygoje „Neribota atmintis“ paprastai ir suprantamai pasakoja efektyvius metodus, kurie padės ne tik lavinti atmintį, bet ir leis kontroliuoti savo mokymąsi ir sukurti geresnį gyvenimą.

Atmintis

Žmonės yra duomenis saugančios būtybės, o atmintis saugo jų gyvenimą. Be atminties, neturėtumėte protinių gebėjimų ir negalėtumėte mąstyti bei mokytis (jei neturite atminties, neturite nieko). Taip pat negalėtumėte kaupti jokios patirties, nes patirtis yra prisiminimų saugykla, tik prisiminę Informaciją galite ją pasinaudoti. Atmintis yra mūsų egzistencijos pamatas, nes ji lemia mūsų sprendimų kokybę.

Atmintis neretai siejama su mechanišku mokymųsi, kuomet informacija prievarta kišama į galvą. Neretai suprantame gautą informaciją, bet prireikus negalime jos prisiminti. Vien suvokimas neduoda naudos. Tik prisiminę tai, ką suprantate, ir panaudoję prisimintą informaciją galite pasiekti norimą rezultatą. Atmintis padeda išsaugoti tai, ko išmokstate, priešingu atveju nebūtų prasmės mokytis.

Dvi pačios nuostabiausios žmogaus proto savybės yra mokymasis ir atmintis. Mokymosi metu yra įsisavinama nauja informacija, o atminties pagalba ta informacija saugoma reikiamoje vietoje. Problema, kad daugelis žmonių neatsimena, ką jie žino, todėl nuolat tenka mokytis iš naujo.

Geros atminties privalumas yra daug greičiau ir paprasčiau įsisavinama informacija. Išlavinta atmintis gerina protinius gebėjimus, nes šių pagrindas – visi įvykiai, žmonės ir faktai, kuriuos prisimenate. Kuo daugiau žinote, tuo lengviau sužinoti dar daugiau, informacija yra kaupiama tik remiantis kita informacija.

Atmintis yra tik įprotis, o įpročius, pasitelkus tinkamus metodus, galima ugdyti. Atminties lavinimo tikslas – gerinti suvokimą ir mokymosi rezultatus.

Pasiteisinimai

Sugalvoję pasiteisinimą, kad nereikėtų ko nors naujo mokytis, blaškote dėmesį ir eikvojate energiją. Pasiteisinimai trukdo sutelkti dėmesį.

Trys populiariausi pasiteisinimai – aš esu bejėgis, kaltas kažkas kitas, per daug streso. Richard Bach yra pasakęs: „Jei akcentuosite savo trūkumus, jie tikrai taps jūsų dalimi.“ Jei tikėsite, kad jūsų galimybės ribotos, jūsų gyvenimas bus iš tikrųjų ribotas. Atminties lavinimas susijęs ne tik su tuo, ką reikia daryti, bet ir su tuo, ko daryti nereikia. Greitai galite išmokti naujų dalykų, jei tik nusprendžiate nebesiteisinti, nebeteisti ir nesiskųsti, todėl privalote keisite požiūrį ir stiprinsite troškimą įsisavinti informaciją.

Daugelis žmonių niekada neatskleidžia tikrojo savo potencialo, nes nusprendžia laikytis riboto požiūrio į savo galimybes. Arnold Schwarzenegger yra pasakęs: „Kol protui atrodys, kad ką nors galite padaryti, tai ir padarysite, bet turite tuo visiškai tikėti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją