Fibonačio skaičių seka tai: 3;5;8;13;21;34... t.y. kiekvienas skaičius yra prieš tai esančių dviejų skaičių suma 3+5=8; 5+8=13; 8+13=21; 13+21=34. Jeigu paimti santykį dviejų iš eilės Fibonačio sekos skaičių, jo reikšmė bus arti 1,61804 t.y aukso vidurys arba Dieviška proporcija 5/3=1.6; 8/5=1,6; 13/8=1.6... Pievoje tarp kitų gėlių niekuom neišsiskirianti auga Cikorija. Pažiūrim į ją atidžiau.

Nuo pagrindinio stiebo leidžia atšaką ir čia pat lapelį, po tam tikros atkarpos vėl atšaką ir vėl lapelį bet jau mažesnį, po to dar vieną ir dar mažesnį lapelį. Jei pirmą lapelį paimti kaip 100 vienetų tai kitas būtų 62, po to 38, po to 24. Ir vėl Fibonačio skaičiaus seka. Tas pats ir su lapelių atstumais. Be aiškaus Fibonačio dėsnio demonstravimo Cikorija turi dar daug naudingų savybių.

Cikorijos arba Paprastosios trūkažolės nuoviras ilgą laiką buvo naudojamas kaip arbatos ar kavos pakaitalas. Šis naudingas augalas stimuliuoja organizmą, gerina protinę veiklą, padidina bendrą tonusą. Tuo pačiu metu jis neturi tų neigiamų savybių tonizuojančių gėrimų, nes jis nedirgina skrandžio. Cikorijos tikrai yra išsigelbėjimas tiems, kas dėl medicininių priežasčių negali gerti kavos ir arbatos. Gėrimas daro teigiamą poveikį visam kūnui. Tarp gydomųjų savybių yra šios:

  • cikorija geba sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, yra naudinga kraujagyslių ir širdies ligomis sergantiems (sumažėja tachikardijos apraiškų);
  • ji turi raminantį poveikį, yra naudinga esant nervų sistemos sutrikimams;
  • sumažina žarnyno vėžio išsivystymo riziką, pagerina vietinę mikroflorą;
  • cikorija yra naudinga priešuždegiminėje terapijoje, kuri padeda esant odos problemoms (taip pat ir paaugliams), saulės nudegimams, mikrotraumoms;
  • organizmo hormoninio reguliavimo laikotarpiais (moterims menopauzė, brendimas) augalas padės susidoroti su mikroelementų (ypač kalcio ir magnio) trūkumu;
  • gerina sąnarių būklę (rekomenduojama sergant artritu ir reumatu);
  • padeda išvalyti organizmą pašalinant radioaktyviąsias medžiagas, sunkiųjų metalų druskas;
  • sumažina hiperhidrozės (prakaitavimo) pasireiškimą;
  • didelis geležies kiekis augalų šaknyse ir lapuose yra puiki geležies trūkumo ir anemijos prevencija;
  • turi lengvą vidurius laisvinantį poveikį - reguliarus augalo vartojimas padės išspręsti žarnyno funkcijos reguliavimo, vidurių užkietėjimo problemas;

Dar cikorija yra naudinga svorio metimui , nes pagerina virškinimą, valo kraują ir kepenis, pašalina skysčių perteklių iš organizmo, pagreitina medžiagų apykaitą, veikia kaip riebalų deginimo priemonė, sukelianti kūno riebalų suskaidymą.

Paprastosios trūkažolės šaknyse, kurie siekia net 15 m , yra daugybę naudingų medžiagų. Šaknys yra džiovinamos ir iš jų gaminama žaliava. Iš visų Europos šalių daugiausiai cikorijos yra užauginama Prancūzijoje.

Dar sakoma jei nuskinsi cikorijos žiedą, ištrinsi jį delnuose ir pauostyti kaip man pagerės nuotaiką ir prisidės jėgų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)