1. Brugmansijos

Labai gražus augalas, ypač įspūdingi kabantys žiedai, dar vadinami „Angelų trimitais“. Greitai išpopuliarėjęs Lietuvoje ir nenuostabu, nes vienu metu ant augalo gali žydėti net 100 labai puošnių, stambių žiedų. Kurių spalva ir kvapas keičiasi paros eigoje. Brugmansija savo sudėtyje turi haliucinogenų ir yra labai nuodinga. Nuodingos yra visos brugmansijos dalys. Iš šių augalų gaminami įvairūs vaistiniai preparatai.

Brugmansija

2. Oleandras

Vienas populiariausių augalų viduržemio klimato juostoje. Kam teko lankytis Kipre, matė jį visur, pakelėse, kiemuose, parkuose, prie mokyklų... Šis žydintis krūmas tikrai nepakartojamo grožio ir dėl to jis tampa vienas iš pavojingiausių žudikų. Jame irgi nuodingos visos dalys. Nužudyti suaugusį žmogų pakaktų vieno lapelio. Jį pakramčius sustotų širdis. Nuodai skleidžiasi net deginant oleandro medieną. O eterinių aliejų aromatas naudojamas žiurknuodžiuose.

Oleandras

3. Nuodingoji nuokana

Visas augalas yra nuodingas, bet didžiausia nuodo koncentracija yra šaknyse. Lietuvoje plačiai paplitęs, auga drėgnuose vietose: upių pakrantėse, pelkėse.

Traukuliai, pykinimas, vėmimas, drebančios galūnės, aptemusi sąmonė, pilvo skausmas – tai yra pagrindiniai apsinuodijimo simptomai. Mirtis įvyksta per kelias valandas nuo kvėpavimo nepakankamumo ar sutrikusio širdies darbo.

Nuodingoji nuokana

4. Paprastasis ricinmedis

Augalo gimtinė yra Viduržemio jūros regionas, Indija, Rytų Afrika. Dėl plačių, raižytų, raudonai bordinių lapų yra plačiai paplitęs kaip dekoratyvinis augalas. Būtent iš jo gaminamas garsusis ricinos aliejus.

Nuodingos yra visos augalo dalys, tačiau didžiausia jo koncentracija pastebima sėklose. Tik 1 sėkla gali nužudyti žmogų per 2 dienas. Mirtis nutinka dėl dehidratacijos, o pirmieji apsinuodijimo požymiai pasireiškia burnos ir gerklės deginimu, pilvo skausmu, vėmimu ir vidiniu kraujavimu.

Paprastasis ricinmedis

5. Kukmedis

Nuo seno žinoma, kad kukmedžiai nuodingi. Senovėje buvo tikima, jeigu pavaišinsi žmogų vynu kukmedžio taurėje – nunuodysi jį. Kuo spygliai senesni, tuo daugiau nuodų sukaupia.Ypač nuodingos yra kukmedžio raudonos uogos. Žmonėms mirtina dozė yra 50 g. Apsinuodijimo simptomai yra dusulys, traukuliai, koma. Mirtis įvyksta po širdies sustojimo, o kartais taip greitai, kad visi intoksikacijos simptomai neturi laiko pasireikšti.

Kukmedis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)