„Kai ateina senų žmonių, kurie yra čia dirbę seniau, su tokia nostalgija pasakoja, kaip čia seniau buvo gražu. Buvo auginamos gėlės skynimui, čia viskas klestėjo“, – pasakoja šio gėlių ūkio agronomė.

– Šiltnamių verslas Lietuvoje, ar apsimoka?

– Nors šiltnamiai užima apie hektarą, bet laistymas yra automatizuotas, dėl to dirba tik 6 žmonės. Visas kolektyvas labai geras, atsidavęs, puikiai supranta savo darbą. Chrizantemoms užauginti reikia 4 mėn.

Gėlės darbo reikalauja daug ir konkurencija labai didelė. Prieš du metus, kai turėjome lietingą vasarą, ruduo irgi buvo lietingas, niūrus, tuomet ir žmonės nelabai norėjo pirkti, ir kokybė nukentėjo, o jeigu prieš Vėlines, pavyzdžiui, būtų -2 laipsniai, niekas tų gėlių nepirktų, gali mažiausią kainą siūlyti – nieks nepirks. Tuomet žmonės perka dirbtines gėles. Gali dirbti 4 mėnesius ir nieko neuždirbti.

Chrizantemos

– Kuo ypatingos Karališkosios chrizantemos?

– Labai mėgstu šitas gėles. Čia yra mūsų karalienės tiesiogine žodžio prasme ir auginime, ir priežiūroje. Labai jas myliu. Populiariausios chrizantemos – baltos spalvos. Tikrai džiugina akį, kai gauni tokį nuostabų rezultatą, visiems smagu. Yra specifiškumas karališkųjų chrizantemų auginime. Nėra taip, kad tu pasodinai ir tau tiesiog užaugo. Tai yra auginimo technologija ir prie jos padirbėti reikia. Svarbu nepraleisti tam tikrų terminų, kad gautųsi toks rezultatas. Chrizantema – tai tokia gėlė, kuriai nereikia šilumos, o tik vėsumos ir šviesos.

– Ar chrizantema – tai kapų gėlė?

– Ne. Visiška nesąmonė. Pažiūrėkite, Japonijoje – tai jų nacionalinė gėlė, jie ją labai mėgsta. Galima ją pražydinti ir vasaros laiku, bet turi pažinoti ir jos auginimo sąlygas. Nuo Oninių šventės vasarinių gėlių sezonas baigiasi ir tada užima vietą chrizantemos. Vasariškos gėlės tokiu metu nudžiūsta, tada žmonės mielai renkasi chrizantemas, į lovelius nesodina, bet terasas, kiemus papuošia. Per Heloviną, kai puošia kiemus moliūgais, labai gražiai dera ir chrizantemos. Chrizantema – tai rudens gėlė.

– Kaip užauginti chrizantemas pačiai? Kokia priežiūra?

– Jūs pirmiausiai nenupirksite ir neužsiauginsite. Nėra kur įsigyti kelių chrizantemų daigelių ir net jei nusipirksite daigelį, negalės žmogus pats užauginti. Čia reikia žinoti daug niuansų.

Užaugintos chrizantemos vazonėlį reikia tik laistyti ir tręšti, nes labai greitai praranda dekoratyvumą. Tiktų universalios trąšos žydinčiom gėlėm. Žydi ilgai. Pernai metais, kai buvo geri orai, tai chrizantemomis žmonės džiaugėsi iki gruodžio mėnesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją