Šiuolaikiniuose filmuose net melodramose gali būti apstu mirčių, ir niekas neskaičiuoja, kiek barzdotų, rusiškai kalbančių ar veidus po kaukėmis slepiančių „blogio išperų“ iškeliavo į amžinos medžioklės plotus. O mes paskaičiuokim. Juk nors giltinė kine mojuoja dalgiu nesustodama, tačiau smalsu, o kokie filmai yra patys kraugeriškiausi.

Pradėsiu nuo to, kad neskaičiuosiu masinio naikinimo atvejų. Jei T-Virusas (iš „Resident Evil“ („Absoliutus blogis“) pavertė beveik visą žmoniją zombiais, „Death Star“ („Mirties Žvaigždė“ iš „Star Wars“ („Žvaigždžių karų“) epopėjos) sunaikina visą planetų sistemą, ar „begalybės pirštinė“ iš „Avengers: Infinity War“ („Keršytojai: begalybės karas“) spragtelėjus pirštais anihiliavo lygiai pusę visatos gyvų padarų – tai aš atsisakau rinkti kūnus.

Praleisim ir tuos filmus, kuriuose vyksta kataklizmai ir gamtinės katastrofos. Kas suskaičiuos, kiek žmonių nušlavė cunamis filme apie pasaulio pabaigą „2012“, ar kiek nekaltų žmogelių sumindė „Godzilla“. Kiek nusinešė virusinės padermės filmuose „The Happening“ („Įvykis“) ar „Outbreak“ („Epidemija“). O kiek ištirpo nukritus meteoritui „Deep Impact“ („Gilus sukrėtimas“) ar sušalo į ledukus atslinkus amžinam šalčiui „The Day after Tomorrow“ („Diena po rytojaus“). Žodžiu, ieškosim, kur mirtis suasmeninta ir vyksta ekrane, o ne už kadro. Taigi, skaičiai ir faktai.

Vargu ar mes pastebim, kad net teigiami filmų herojai yra nužudę krūvas žmonių. „San Adreas“ herojus „The Rock“ pagrobia gelbėtojų malūnsparnį, kad išgelbėtų savo dukrą, „Ant Man“ („Skruzdėliukas“) susprogdina biurų pastatą, pilną žmonių, o ir visi „Marvel“ visatos herojai kaudamiesi su blogiu nesiskaito su priemonėmis. Bet čia irgi neapskaitomi dydžiai. Karas reikalauja aukų, o mes judam toliau.

Prieš suskaičiuojant žudymus, dar vienas įdomus faktas. Kaip manot, koks aktorius yra „miręs“ daugiausia kartų? Jei visi rėkiat Seanas Beanas, tai nope. Ėjau pasitikrinti ir... Šis aktorius, kurio herojai taip dažnai žūva („Game of Thrones“ („Sostų karai“), LOTR („Žiedų valdovas“), net nepatenka į dešimtuką. Jis tik 23-ias. Dešimtoje vietoje Ericas Robertsas su 35 mirtimis. Tomas Sizemore'as, Bela Lugosi – po 36. Johnas Hurtas – 39. Borisas Karloffas, Vincentas Price'as ir Dennisas Hopperis – 41. Lance'as Henriksenas – 51. Christopheris Lee – 60. Ir absoliutus lyderis užsilenkti ekrane – Danny Trejo. Jis ekrane mirė net 65 kartus. Dažnai šiurpiai ir skausmingai. Ir, matyt, nieko keisto, jog dešimtuką sudaro aktoriai, nepavargstančiai vaidinantys blogiukus. Kaip mes patenkintume savo kraujo poreikį, jei paskutiniuose kadruose antagonistas negautų kraupaus galo.

Danny Trejo filme "Mačetė žudo"

Dar kiek paerzinant jus ir stumiant mūsų body count topą toliau, dar viena įdomybė. Kokie aktoriai yra didžiausi „žudikai“? Penktoje vietoje Nicolas Cage'as su 79 kūnais. Kraugeriškiausias filmas „Bankok Dangerous“ („Pavojingasis Bankokas“) ir 38 aukos. Ketvirta vieta – marmurinio veido kaubojus Clintas Eastwoodas. Jo pistoletas pramušė 185 skylutes skrybėlėtose banditų galvose. Nustebinsiu, bet Sylvesteris Stallone tik trečias. Nors jo „Rambo“ („Rembo“) yra lyderis su 87 nužudymais, bet aktorius per karjerą nužudė 227 žmones ir už tai jam – bronza.

Sylvesteris Stallone

Dolphas Lundgrenas, kuris yra pareiškęs, kad labiausiai norėtų suvaidinti Hamletą, negavo tokios progos. Bet užtat nuraškė 239 blogio vienetus. Ir pirmoje vietoje (ir kas galėjo pagalvoti) Kalifornijos gubernatorius I‘ll Be back Arnoldas Schwarzeneggeris su... 312 aukų. Vien „Commando“ jų buvo 81. O kur dar „Total Recall“ („Viską prisiminti“) su 41, „True Lies“ („Tikras melas“) su 51 ir visi kiti brutalūs senstančio bodybilderio filmai.

Šitas penketukas ne galutinis. Filmuose vis daugiau kraujo, o ir išvardyti aktoriai nebaigė savo karjerų. Todėl šiame sąraše ateityje galimos korekcijos.

Arnoldas Schwarzeneggeris

Paskutinis tease. Žudyti galima ir plikomis rankomis. Tačiau teigiami herojai dažnai turi savo magnumus, eskaliburus ar nunčiakus. Kokie ginklai yra prižudę daugiausiai? Žinoma, tikrovė yra šiurpesnė nei pramanas. Baisiausias ginklas žmonių rankose yra peilis. Jo aukų suskaičiuoti jau nesiryžtų niekas. Kulkosvaidis, kavalerija, atominė bomba, kardai ir šautuvai. Lėktuvai ir povandeniniai laivai. Cheminis ir biologinis ginklai. Žmonija niekad nestokojo fantazijos gamindama ir naudodama žudymo įrankius.

Tačiau atsitolinkim nuo tikrovės ir pažiūrėkim, kaip ten su išgalvotom mirtim nuo išgalvotų ginklų. Kino fantazija yra neribojama niekingų fizikos dėsnių ar laisvą dvasią ribojančių patentų. Kino logika nepaklūsta laiko tėkmei, istoriškumui ar netgi sveikam protui. Lazerių „kulkos“ filmuose matomos plika akim, kompoziciniai lankai yra OK pas konanus barbarus, o šaudmenys baigiasi tik bailiams. Tačiau filmuose yra ginklų, kurie patys yra tapę personažais. Kai kurie – teigiamais. O kai kurie – ir neigiamais. Pažiūrėkim, kokių keistenybių yra prikūrę scenaristai.

Džedajų blade sabers (šviesos kalavijai), žinoma, cool. Kaip ir kapitono Amerikos skydas. Ar „Blade Runner“ („Likvidatorius“) „LAPD 2019 Blaster“. Ar „arc gun“ iš „Distrct 9“ („9 rajonas“). Dar Ernis („Wolverine“) turėjo gerus peliukus rankose ir „Iron Man“ („Geležinis žmogus“) turėjo smagias raketėles, šaudančias iš delnų. Betmano shuriken (nindzių žvaigždutės), tridantis iš „Aquaman“ ir tie visi kalašnikovai, kuriais šaudo pikti rusai. Dar mikro „Uzi“ iš „Matricos“, kuris taip gerai atrodo sulėtintas, „Machine Gun“ iš „Predator“ („Grobuonis“), kuris išskina savo kelyje net džiungles, ir tas mažas juokingas (bet baisiai galingas) šautuviukas „Noisy Cricket“ iš MIB („Vyrai juodais drabužiais“).
Iron Man 3

Visi jie neblogi ir visi jie priskerdė nemažai blogiečių. Bet štai mano top cool ginklai iš filmų visatos. Nuotaka iš „Kill Bill“ („Nužudyti Bilą“) ant savo samurajaus kardo pamauna 95 nedorėlius. Tuo ji nusipelno 68 vietos filmų kraujo fontaniškumo bestuose, o jos katana užima prabangią vietą ant stovo mūsų muziejuje. „Dirty Harry“ („Purvinasis Haris“) filmo personažas Harry Callaghanas (Clintas Eattwoodas) turi rankinę patranką kaip niekas. „Smith & Wesson Model 29 Revolver“ tapo C. Eastwoodo vizitine kortele, ir po jo filmų sėkmės („tik“ 43 lavonai per 5 filmus ir jokios vilties pakliūti į šimtuką) nieko keisto, kad aš pasiimu jo „galingiausią rankinį pistoletą“ į savo virtualų muziejų.

Ir pirmoje vietoje – gnomų darbas. Kūjis „Mjolnir“, kuriuo visus iš eilės talžo Thoras. Tiek savo paties filmuose, tiek visoje „Keršytojų“ visatoje šitas kūjis buvo gėrio garantas ir priešų siaubas. Be to. jis žaibuoja, atlekia atgal kaip koks ištikimas šuo ir jį pakelti gali tik to vertas (t. y., „Kapitonas Amerika“). Kūjis guli mūsų muziejuje faradėjaus narve ir įžemintas, bet be signalizacijos. Vis tiek niekam nepavyks jo pakelti.

Filmas "Keršytojai"

Na ir pagaliau mūsų kruvinasis šimtukas. „Predator“ („Grobuonis“) medžiotojas ateivis, renkantis mūsų kaukoles, nužudo 64 žmones. Ir tai tik šimtasis pagal smurtą filmas kino istorijoje. Šešta „Žvaigždžių karų“ dalis „Return of the Jedi“ („Džedajaus sugrįžimas“) su 69 baltais šarvuotais kūnais – devyniasdešimt antras. „Gladiatorius“ („Gladiator“) su jo epiniais mūšiais – aštuoniasdešimt pirmas ir 77 mirtys. „Vaikiškas“ „Narnijos“ kronikų filmas „The Lion, the Witch and the Wardrobe“ („Liūtas, ragana ir spinta“) su 86 mirtimis pasiekė 75 vietą.

„John Wick“ visus tris filmus metodiškai skerdžia blogus vyrukus. Pirmame – devyniasdešimt viena mirtis. Antrame – jau šimtas devyniolika. O trečiame – ir visi šimtas šešiasdešimt septyni kūnai. Filmai trys, todėl paliksim visus 377 lavonus ten, kur jie nukrito, ir neįtrauksim filmo į įskaitą. 111 vampyrų nužudęs „Blade“ („Ašmenys“) – penkiasdešimt ketvirtas. Efektų melodrama „Pearl Harbor“ su 153 mirusiaisiais – dvidešimt šešta. „Kopa“ („Dune“), kurios nerealų perdirbinį tuoj matysime kine, – devyniolikta su 186 kūnais. Garsusis „Rambo“ iššaudė 247 ir yra tryliktas. „Titanikas“ su 307 skenduoliais – aštuntas.

Toliau eilė iš istorinių filmų, kuriuose žudymas labiau asmeniškas. „The Last Samurai“ („Paskutinis samurajus“) – 558, „Troy“ („Troja“) – 572, „300“ – 600, „Kingdom of Heaven“ („Dangaus karalystė“) – 610 aukų ir atitinkamai 5–2 vietos mūsų šimtuke. O pirmą vietą, man gana netikėtai, užima paskutinė „Žiedų valdovo“ dalis „The Return of the King“ („Karaliaus sugrįžimas“). Aštuoni šimtai trisdešimt šešios ekrane matomos žmogžudystės. Visų laikų brutaliausias ir kruviniausias filmas.

Džiaugiamės, kad kraujas liejasi laisvai tik ekrane, ir linkime jums ramių ir jaukių dienų su kinu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)