Tiesiog yra dvi rašančiųjų (ir kalbančiųjų) padermės: cituotini ir necituotini protai. Apie antruosius nė nekalbėsiu. Necituotinas jų minčių raiškos rezultatas – jų pačių problema. O pirmieji verti dėmesio. Gal net šiek tiek liaupsių. O kas geriau pasitarnaus liaupsių vietoje, jei ne autoriaus įtraukimas į svarbų topą. Todėl ir pateikiu kelis įdomius dažniausiai cituojamų pasaulio protų sąrašus.

„Arts and Humanities Citation Index“ – bibliografinis archyvas, kaupiantis daugiau nei 1700 meno ir humanitarinių mokslų žurnalų duomenis. 1992 metais šis archyvas pateikė tokį dažniausiai cituojamų autorių sąrašą:

1. Karlas Marksas
2. Vladimiras Leninas
3. Viljamas Šekspyras
4. Aristotelis
5. Biblija
6. Platonas
7. Zigmundas Froidas
8. Noamas Chomskis
9. Georgas V. F. Hėgelis
10. Markas Tulijus Ciceronas

Nežinau, ar Marksas, jei tik būtų gyvas, švęstų šį savo įvartį. Nežinia, ar Leninas kramtytų iš apmaudo lūpą. Verta pastebėti, kad į sąrašą patenka mūsų krašte mažiau žinoma pavardė – Naomas Chomskis. Žinoma, metus akį į turtingą (bent kiekybiškai) šio amerikiečių filosofo ir lingvisto bibliografiją nebestebina tai, jog jį taip uoliai cituoja moksliniai žurnalai. Beje, gyvų cituojamų autorių sąraše Chomskis tarp dažniausiai cituojamų pasaulio protų užima garbingą pirmąją vietą.

Kad nesiremtume vien šiuo sąrašu, pasitelksime dar keletą šaltinių. Tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad nuo dažniausiai cituojamų autorių pereisime prie labiausiai mėgstamų internautų citatų. Koks ryšys tarp šių dviejų tendencijų? Tiesiog laikysimės prielaidos, kad egzistuoja uždaras ratas: kuo dažniau autorius cituojamas, tuo jo citatos dažniau skaitomos, kuo jos populiaresnės, tuo autorius dažniau cituojamas. Drąsoka prielaida, tačiau taip prisikasame prie vieno ir to paties – citatų pasaulyje vienareikšmiškai dominuojančių asmenybių.

Bene didžiausio visame internete citatų portalo „BrainyQuote“ populiariausių autorių dešimtukas:

1. Martinas Liuteris Kingas Jaunesnysis
2. Nelsonas Mandela
3. Markas Tvenas
4. Martynas Liuteris
5. Jim Rohn
6. Konfucijus
7. Viljamas Šekspyras
8. Abraomas Linkolnas
9. Džo Baidenas
10. Bendžaminas Franklinas

Pirmų dviejų asmenybių pergalė čia įdomi tuo, jog abu yra pasaulyje žinomi taikos aktyvistai. Galima būtų spėti, jog žmonės paprasčiausiai ilgisi taikių ir motyvuojančių minčių, todėl taip lengvai plinta Kingo Jaunesniojo ir Mandelos mintys. Nors dažnam skaitytojui turbūt visai nepažįstama Jim Rohn pavardė, JAV šis rašytojas ir antrepreneris yra gerai žinomas ir mėgstamas dėl tokių motyvacinių kūrinių kaip „The power of ambition“ ar „My Philosophy For Successful Living“. Atkreipiu dėmesį, jog į dešimtuką jau patenka ir Džo Baidenas. Ir patenka vienu laipteliu žemyn nustumdamas Bendžaminą Frankliną. Simboliška. Būtent Franklino portretą Baidenas pasikabino vos patekęs į Ovalųjį kabinetą. Galingieji visuomet stovi ant praeities įtakingųjų pečių. Tuo tarpu Linkolno pečiai Baidenui dar šiek tiek per aukštai.

O dabar kiek kitoks, tačiau taip pat intriguojantis topas. Portalo „Goodreads“ populiariausių cituojamų autorių dešimtukas atrodo taip:

1. Merilin Monro
2. Oskaras Vaildas
3. Albertas Einšteinas
4. Frank Zappa
5. Markas Tulijus Ciceronas
6. Bernardas M. Barukas
7. William W. Purkey
8. Dr. Seuss
9. Mae West
10. Mohandas Gandis

Merilin Monro į pergalę neabejotinai atvedė pasitikėjimas savimi, į tvirtą lyderio poziciją Oskaras Vaildas išsiveržė taikliais ir aštriais savo sąmojais, o apie Einšteiną nėra net ką gudresnio pasakyti. Įdomu tai, jog čia vėl matome Ciceroną. Akivaizdu, jog romėnų filosofą už unikalias jo sentencijas vienodai garbina tiek mokslinių straipsnių autoriai, tiek „Goodreads“ bendruomenės nariai. Apskritai paėmus šis sąrašas gana margas ir tai veikiausiai atspindi portalo bendruomenės įvairialypiškumą.

Pabaigai pats įdomiausias sąrašas, kuris atskleis, kokius autorius labiausiai mėgsta Lietuvos internautai. Dar nuo 2007 metų gyvuojančio citatų portalo „Citatos.com“ dešimtukas atrodo taip:

1. Antuanas de Sent Egziuperi
2. Paulo Coelho
3. Erichas Marija Remarkas
4. Bruno Ferrero
5. Biblija
6. Aristotelis
7. Viljamas Šekspyras
8. Og Mandino
9. Kurtas Vonegutas
10. Oskaras Vaildas

Labai charakteringas sąrašas! Mes mėgstame pasakas, mums reikia Coelho postūmio gyventi ir svajoti, mus traukia karo tematika ir mes skaitome šventąjį raštą. O kad esame tokie pat, kaip ir viso pasaulio piliečiai, rodo susidomėjimas Aristoteliu, Šekspyru ir Oskaru Vaildu – autoriais, kuriuos jau matėme kituose sąrašuose. Tiesiog nuostabu. Beje, šiame sąraše į akis krenta vėlgi galbūt ne visiems gerai pažįstama Og Mandino pavardė. Amerikiečių rašytojas pasauliui padovanojo ne vieną motyvuojančią ir savąjį kelią surasti skatinančią knygą. Lietuvių kalba galima paskaityti tokias jo knygas kaip „Pasirinkimas“ arba „Didysis pasaulio prekiautojas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)