16
Kitas

Biografijos ir memuarai

Politika ir aktualijos

Kleptopia: How Dirty Money is Conquering the World („Kleptopija: kaip nešvarūs pinigai užkariauja pasaulį“). Tom Burgis. „Harper“, 464 p., 28,99 $. „William Collins“

Sunku rašyti apie tarptautinę korupciją paprastai ir spalvingai ir tuo pačiu pabrėžti, kad toks elgesys nusipelno moralinio pasmerkimo. Knygoje nuostabiai atskleidžiamas tiek šio pasaulio paslaptingumas, tiek niekšiškumas. Svarbiausią nagrinėjamą problemą – politikos ir siekio asmeniškai pasipelnyti susikirtimą – galima laikyti viena svarbiausių mūsų laikų temų.

„Kleptopija: kaip nešvarūs pinigai užkariauja pasaulį“

Putin’s People“ („Putino žmonės“). Catherine Belton. „Farrar, Straus and Giroux“, 640 p., 35 $. „William Collins“

V. Putino žiaurumą ir sėkmingą atėjimą į valdžią bandyta paaiškinti daugelyje knygų, tačiau ši – artimiausia idealui. Gyvybingame pasakojime apie cinizmą ir smurtą pateikiama informacija, surinkta iš išsamių interviu ir detektyvo vertų paieškų archyvuose. Knygoje puikiai atskleidžiama, kaip į nedidelės žmonių grupelės rankas patekęs didžiulis turtas ir galia padeda nuslopinti pasipriešinimą ir demonstruoti jėgą užsienyje.

„Putino žmonės“

Eat the Buddha: Life and Death in a Tibetan Town“ („Suvalgyk Budą: gyvenimas ir mirtis Tibeto miestelyje“). Barbara Demick. „Random House“, 352 p., 28 $. „Granta“

Kvapą gniaužiantis pasakojimas apie Tibeto kalnyno pakraštyje plytintį Ngabą regioną ir nuo Kinijos komunistų partijos priespaudos kenčiančius jo gyventojus. Autorė tyrinėja retai užsieniečių lankomą teritoriją ir kuria įstabius literatūrinius jos gyventojų portretus atkreipdama dėmesį į smulkmenas ir įžvalgiai gilindamasi į Tibeto istoriją.

„Suvalgyk Budą: gyvenimas ir mirtis Tibeto miestelyje“

Irreversible Damage“ („Neatitaisoma žala“). Abigail Shrier. „Regnery Publishing“, 276 p., 28,99 $

Knygoje kritiškai pažvelgiama į nepaprastai išaugusį save translyčiais laikančių žmonių skaičių, ypač tarp mergaičių. Knygoje aptariami bręstantys konfliktai dėl paaugliams taikomo gydymo (tiek vaistais, tiek chirurgija), kurio pasekmės nebepakeičiamos. Kaip ir galima nuspėti, knyga vertinama prieštaringai – tačiau joje nerasite nė lašelio pykčio.

„Neatitaisoma žala“

Should Auld Acquaintance Be Forgot“ („Pamiršus seną draugą“). John Lloyd. „Polity“, 224 p., 25 $

Itin aktualus ir galingas priminimas, kokios skausmingos būtų Škotijos nepriklausomybės pasekmės ir kokių privalumų teikia sąjunga su Anglija. Knygos autorius, garsus žurnalistas J. Lloydas pateikia tvirtų argumentų, kodėl reikėtų didinti decentralizaciją, įtaigiai pasinaudodamas pasakojimais apie savo vaikystę žvejų kaimelyje Škotijoje.

„Pamiršus seną draugą“

Why the Germans Do It Better“ („Kodėl vokiečiams viskas pavyksta geriau“) John Kampfner. „Atlantic Books“, 320 p., 17 $

Šioje lengvoje, tačiau išsamioje panegirikoje tvirtinama, kad vokiečių kultūrinis įprotis ieškoti bendro sutarimo padėjo suformuoti atsparumą, kuris neįprastas tarp į krizes linkusių demokratijų. Nepaisant pašaipaus pavadinimo (kuriuo siekiama patraukti per dantį autoriaus gimtąją Jungtinę Karalystę), knygoje pripažįstamos ir Vokietijos problemos – nuo senstančios infrastruktūros iki mieguistos užsienio politikos.

„Kodėl vokiečiams viskas pavyksta geriau“

Twilight of Democracy“ („Demokratijos sutemos“). Anne Applebaum. „Doubleday“, 224 p., 25 $. „Allen Lane“

Puikiai savo dalyką išmananti komunizmo istorikė sujungia asmeniškas istorijas su analizėmis ir pateikia laiko juostą, atskleidžiančią, kaip ėmė silpti per Šaltąjį karą susiformavusi liberali tarptautinė koalicija. Knygoje įžvalgiai aptariamas autoritarizmo ir populizmo plitimas.

„Demokratijos sutemos“

16
Kitas

Biografijos ir memuarai