Pirmiausiai didieji Lietuvos miestai pagaliau patvirtins savo bendruosius planus. 999 iš tūkstančio lietuvių tai visiškai nieko nesako. O be reikalo. Tai yra pagrindiniai miestų planavimo dokumentai, kurie nusako begalę jūsų gyvenamosios aplinkos aspektų. Ir ne tai, kad nusako, bet tiesiog negrįžtamai užprogramuoja plėtros parametrus minimum dešimtmečiui. Ir viskas, kas jus piktina miestų plėtroje, šiuo metu jau yra suplanuota ir ateinančiais 2020-aisiais tiesiog bus paleista į gamybą, kaip sakosi.

O suplanuoti tokie geri dalykai, kaip tolimesnis chaotiškas priemiesčių augimas, centrinių miestų rajonų užstatymo tankinimas, infrastruktūros plėtimas, neišvengiamas pramonės įmonių artinimas prie gyvenamųjų teritorijų ir žaliųjų plotų miestuose mažinimas.

Jau matau kaip kyla jūsų pyktis: kas, kur, kodėl? Bet ar esate matęs savo miesto bendrąjį planą? Ar aktyviai dalyvaujate jo rengime? Ar suprantate vienokių ar kitokių sprendinių poveikį savo aplinkai? Ne, statistiniam lietuviui tai nė motais. Juk mes, lietuviai, norime, kad viską kažkas teisingai nuspręstų, kažkas investuotų savo pinigus į plėtrą, kažkas aplinką sutvarkytų, svarbu, tik kad jums nereikėtų apie tai girdėti ir nereikėtų apie tai galvoti. Betgi taip ir yra! Viskas pagal jūsų šventus norus. Tiesiog demokratija taip veikia: jūs nieko nenorite girdėti ir žinoti, taigi niekas jums per prievartą ir nekiša. Sėkmingai plečia miestą be jūsų dalyvavimo.

Architektūra

Piketuoti prieš 2020 metais pradėtą statyti naują daugiabuti greta jūsiškio, kuris užstos jums 40 metų buvusį vertingą vaizdą į idilišką gamtos lopinėlį bus vėlu. Šią plėtrą leis patvirtintas jūsų miesto bendrasis planas. Ir tai nuostabu, nes viskas atitinka jūsų norus, kuriuos išreiškiate savo dalyvavimu miestų planavimo procesuose, tik jūs dar to dalyko nesupratote. Bet nieko, tas laikas ateis. Kaip ir ateis laikas kuomet suprasite, jog kiekvienas naujas jūsų šeimos automobilis buvo ir yra tiesioginė priežastis to, kad Lietuva yra vienintelė šalis Europos sąjungoje, kurios miestuose nėra bėginio transporto.

Kitas svarbus 2020 metais įvyksiantis architektūrinis įvykis – susiformuos pirmieji akivaizdžiai identifikuojami kitataučių getai. Jų užuomazgas stebime jau gera dešimtmeti, bet ateinančiais metais mes pradėsime apie juos kalbėti ne vien dėl egzotikos, bet greičiau todėl, kad tai taps nebepaneigiamu urbanistiniu dėmeniu mūsų miestuose.

Šie dariniai iš pradžių nekelia jokių reikalavimų ir pastebimų grėsmių susiklosčiusiai aplinkai, jiems tinka bet kokios gyvenimo sąlygos, jų kuriama lokali kultūra iš pradžių turi netgi nemažai žavesio. Tačiau ilgainiui įvyksta virsmas kuomet teritorinė segregacija tampa neišvengiama, o ją lydi vietos stigmatizacija su visomis pasekmėmis.

Šių getų atsiradimui didelę įtaką daro vietinis verslas. Smagu paminėti, kad lietuviai yra gana verslus, o privačiuose būstuose gyvenančių žmonių nuošimtis yra absoliučiai ydingas bendrai NT ekosistemai, todėl patys versliausi jau pasiruošė gauti daug gražaus pelno iš masinio svetimšalių apgyvendinimo. Kol jūs skaitote šį tekstą, eilė verslininkų pritaiko pigiai nupirktus bendrabučius ar buvusius gamybinius pastatus ilgalaikei ir pelningai nuomai išeiviams iš Azijos ir Afrikos.

Architektūra

Šiems projektams nereikalingas marketingas. Jie pelningi patys iš savęs. Juos labai pigu įgyvendinti, o pelno marža tiesiog įspūdinga. Smagiausia, kad po keleto metų, antruoju imigrantų būstų plėtros etapu, šio verslo atstovai turės pakankamai lėšų ir naujai statybai. Taigi tas daugiabutis, kuris bus pastatytas tarp jūsų lango ir gražaus vaizdo, greičiausiai bus skirtas azijiečiams. Ir didele dalimi, tai atsitiks tik dėl to, kad 30 metų nesidomėjote miestų planavimu bei manėte, kad savo aplinkos problemas išspręsite išsikraustę į priemiestį.

Žinau, jūs tikėjotės, kad 2020-ųjų topas bus naujos architektūros idėjos su naujomis apdailos dizaino tendencijomis? Ateis ir tai, bet tai jūsų aplinkos nuo nepageidaujamos naujų urbanistinių darinių intervencijos neišgelbės.

Iki kitų susitikimų neramiame 3-iajame šio amžiaus dešimtmetyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)