Grupė pateikė prašymą Delavere antradienio ryte pagal JAV federalinio bankroto kodekso 11 straipsnį, leidžiantį organizacijai tęsti veiklą tol, kol ji pristatys planą, kaip susimokėti savo skolas ir parengti atsigavimo strategiją. Teismo medžiagoje nurodyti iki 1 mlrd. dolerių vertės įsipareigojimai ir 10 mlrd. dolerių vertės turtas. „The Irving“, Teksase įsikūrusi grupė, pranešė steigianti kompensacijų fondą, kurio lėšos būtų skiriamos aukoms už skriaudą atlyginti.

„BSA labai rūpinasi visomis lytinio išnaudojimo aukomis ir nuoširdžiai atsiprašo visų, kas nukentėjo per skautavimą“, - teigiama organizacijos vadovo Rogerio Mosbio pareiškime. – Nors mes suprantame, kad niekas negali atlyginti tragiškos skriaudos, kurią patyrė aukos, mes tikime, kad procesas pagal straipsnį 11 – su siūloma „Trust“ struktūra – užtikrins nešališką kompensaciją visoms aukoms ir kartu išsaugos svarbią BSA misiją.

Užmerkė akis

JAV nacionalinė skautų organizacija „The Boy Scouts“ yra viena iš pastaruoju metu subankrutavusių pelno nesiekiančių organizacijų grupių, kurioms buvo mesti kaltinimai, esą jos užmerkia akis į plačiai paplitusį jų globojamų vaikų lytinį išnaudojimą. „USA Gymnastics“ ir daugiau nei dvidešimt katalikų bažnyčios vyskupijų, sulaukusios panašių pretenzijų, kreipėsi į teismus dėl apsaugos.

Nacionalinė skautų organizacija galėjo pasitelkti taktiką, kurią naudojo korporacijos ir bažnyčia, kad apsaugotų savo 261 vietos tarybas nuo tokio pobūdžio pareiškimų, kurių skaičius, remiantis teismo medžiaga, galėjo siekti apie 1700, bent jau turimais duomenimis. Grupė savo pareiškime teigia, kad vietos tarybos nepateikė bankrotų prašymų.

Vietos tarybos valdo apie 3,3 mlrd. dolerių turto, kiek anksčiau skelbė įtakingas leidinys „The Wall Street Journal“ (WSJ), cituodamas beveik 400 ne pelno siekiančių organizacijų, registruotų po „Boy Scouts“ skėčiu mokesčių tarnyboje IRS, mokestines deklaracijas.

Boy Scouts
Lytinio išnaudojimo aukoms adresuotame atsiprašymo laiške Jimas Turley, grupės „The Boy Scouts“ nacionalinis pirmininkas, pripažino organizacijos nesugebėjimą apsaugoti vaikų. Jis paskatino nukentėjusiuosius drąsiai teikti pareiškimus ir patikino, kad jiems bus pasiūlytos psichologų konsultavimo paslaugos.

Masiniai pareiškimai

Pasak J. Turley , jis yra „nuoširdžiai susisielojęs“ dėl organizacijos nariams padarytos skriaudos ir „šokiruotas“ nusikaltėlių įvykdytų nusikaltimų. Jį taip pat siaubingai papiktino tas faktas, jog būta kartų, kai savanoriai ir darbuotojai ignoravo mūsų procedūras ar dovanodavo už nusižengimus, kurie neatleistini.

Organizacijos, sulaukusios masės individualių pareiškimų, pavyzdžiui, opioidų gamintoja „Purdue Pharma LP“ ir Katalikų vyskupijos, griebėsi bankroto procedūros, nes ji garantuoja kontroliuojamą procesą, reguliuojant teisinius ieškinius, ir kartu leidžia joms išsaugoti kiek įmanoma daugiau turto.
Tokių pareiškimų srautai vis gausėja. Septynios valstijos ir Kolumbijos apygarda 2019 metais išleido įstatymus, suspenduojančius civilinių ieškinių dėl lytinio išnaudojimo iškėlimo terminą. Bankroto paskelbimo procedūra gali padėti apeiti šiuos įstatymus, nustatant galutinį terminą pareiškimui išnagrinėti.

Boy Scouts
„The Boy Scouts“ organizacija, arba BSA, buvo įsteigta 1910-aisiais, ir naujausiais 2020 metų duomenimis, turi maždaug 2,2 mln. narių. Tačiau neslūgstanti ieškinių banga išsunkė organizacijos finansus. 2017-2019 metų laikotarpiu grupė išleido per 150 mln. dolerių ieškiniams sureguliuoti, taip pat turėjo ir kitų teisinių išlaidų; tokiomis aplinkybėmis ji buvo priversta didinti mokesčius, be to, narių skaičius sumažėjo.

„Scouts“ iškelta maždaug 275 ieškiniai valstijų bei federaliniuose teismuose; nukentėjusių asmenų advokatai suteikė informacijos, susijusios su dar maždaug 1400 pretenzijų, dėl kurių ieškiniai dar neiškelti, teigiama teismo medžiagoje, paskelbtoje antradienio ryte. Apie 90 proc. pretenzijų susijusios su lytiniu išnaudojimu, įvykdytu daugiau kaip prieš trisdešimt metų, teigė „Scouts“.

2020 metų pradžioje grupė sulaukė dar vieno smūgio, kai viena iš jos didžiausių rėmėjų - bažnyčia „Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Bažnyčia“ („Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints“) – įkūrė savo jaunimo organizaciją ir atsiviliojo iš „Scouts“ 400 000 narių.

„Scouts“ pasamdė „Alvarez & Marsal North America LLC“, kaip savo finansų patarėją, ir „Sidley Austin“, kaip konsultantą bankroto klausimais, teigiama teismo medžiagoje.