Tik įvažiavus pamatėme jurginų labirintą, kur susodinta 550 augalų ir apie 250 veislių panašaus aukščio. Jie sudaro margaspalvę sieną. Labirintas yra tradicinės sraigės formos. Kitame sodelyje yra jurginai, skirti skynimui pagal spalvą, blokais, kad galima būtų vienoje vietoje pamatyti visą gėlių gamą, skirtą puokštėms. Dar čia yra jurginų alėja, vedanti į paskutinį kolekcinį lauką. Beje, yra ir kitas takas darže, apsodintas žemais jurginais.

Kolekcijos ir mados tendencijos

Apie savo pomėgį pasakoja šio ūkio šeimininkė, ponia Jadvyga Janina:

„Jurginai – tai tokia kultūra, kuri vienintelė žydi be pertraukų 3–4 mėn. Tik jurginai turi tokią spalvų įvairovę, kurią jūs ir matote. Nuo baltos per visas spalvas iki beveik juodos. Nėra tik rugiagėlės mėlynumo spalvos. Augalų kero aukštis gali būti nuo 30 cm iki 2 m. Jurginų žiedų formų yra dešimtys. Todėl ir kyla noras turėti kolekciją .

Mūsų kolekcijoje yra daugiau nei 600 veislių. Kasmet apie 100 veislių „išeina“ dėl įvairių priežasčių ir apie 100 „ateina“. Taip kolekcija yra atnaujinama penktadaliu. Ir niekada pas mane atvažiavus nebūna nuobodu, net ir tiems, kurie yra pastovūs jurginų mylėtojai, nes visada gali tikėtis naujienų. O naujienos yra iš viso pasaulio ir iš visų kontinentų.

Lietuvoj kolekciniai jurginai kainuoja 3 – 5 Eur, Europoje 7–10 Eur, Amerikoje naujausios veislės gali kainuoti 30–40 USD.

Jurginas Apelsina Sniegs

Negalima išskirti vaiko, kurį labiau myli, – auginamų gėlių irgi negalima išskirti. Nėra augalų, kaip ir žmonių, be trūkumų ir be privalumų. Visi mes esame geri, tik su tam tikrais trūkumais, taip pat ir jurginai. Todėl pas mane ir yra 600, o ne 3 mylimiausi. Jeigu būtų 3 arba 10 mylimiausių jurginų, tai būtų komercinis jurginų ūkis, o ne kolekcija. Tai ir yra esminis skirtumas.

Galiu pasakyti, kas šiais metais madinga, aš atsiliepiu į tendencijas, bet madų aklai neseku. Mano kolekcija nėra komercinė. Čia yra daugiau draugystės, tarp mylinčių jurginus ryšiai, grožio saitai.

Šių metų mada – „Coral“ spalva. Šių metų kodas. Prancūzijos institutas kiekvienų metų pradžioje praneša, kokia bus metų spalva. Tada atitinkamai reaguoja dizaineriai, floristai, vestuvių dekoratoriai ir t.t. Kiekvienais metais būna kita spalva. Mėgstantys švelnią, rožinę, kreminę spalvą šiemet džiaugiasi. Tarp naujienų šiek tiek panašios į koralinę spalvos galima paminėti Foxy Lady, American Dawn, Haper Poesie, Ntac Mia Li jurginus.“

Apie sodininkystę ir selekciją

Sodininkystė gali būti priskirta menui, dabar ją priskiria terapijai. Eilė garsių medikų rašo, kad sodininkystė, veikla su žeme gydo žmogų ne tik emociškai, psichologiškai bet ir fiziologiškai. Žemėje yra tam tikrų mikroorganizmų, kurie liečiantis pereina į kūną. Dirvotyra ir agrochemija yra labai sudėtingos sritys, kaip ir genetika. Lietuvoje gėlininkystė yra lyg podukra. Valstybiniu lygiu į ją rimtai nežiūrima.

Mūsų kaimynai latviai į gėlininkystę visada žiūrėjo kaip į lygiateisę žemės ūkio šaką. Jų gėlių selekcijos įstaigos yra stiprios nuo sovietinių laikų. Jie skiria gėlininkystei didelį dėmesį, todėl jų institutuose, soduose, valstybiniuose bei privačiuose ūkiuose, o jų yra daug, nudirba didelį darbą. Yra atskiri ūkio subjektai, kur kuriamos naujos gėlių veislės, pvz., rododendrų rožių, viendienių, irisų ir t. t... Tarp latvių selekcijos jurginų galima paminėti legendinę Perlu Zvejnieks. Sena veislė, bet man ji yra fantastiška. Tai vienas iš didžiausių rutulinių jurginų. Nuostabi spalva, forma, dydis.

Jurginas Capros Josephine

Esu reikli veislėms ir gerbiu selekcininkų darbą. Reikia dirbti daug ir sunkiai, kad turėtum tikrai vertą pasaulinės rinkos jurginą. Turi būti didžiulė atranka. Selekcija yra labai ilgas ir sudėtingas procesas. Sodininkystės ir daržininkystės institute, kuriame dirbau, sodo augalų selekcininkai sakydavo: mes dirbam ne sau, o vaikams ir anūkams. Kol veislę išvedei, tu jau esi pensijoje...

Austrų selekcininkas Peter Haslhofer produktyvus, gana jaunas selekcininkas. Legendinė jo veislė Black Jack. Dabar jau yra serija Pink Jack ir Red Jack. Iš naujesnių jo veislių pas mane auga Hapet Duplo, Hapet Vulcano, Hapet Bloody Mary. Daug jų yra.

Kenora Macop B kraujo ryškumo, sena veislė, ji yra pelnytai populiari. JAV selekcininkas Leroux ją išvedė...
Wyn‘s Ghostie, nuostabūs jurginai. Firmos Wyn‘s istorija yra labai liūdna. Vyriausiasis selekcininkas, firmos įkūrėjas, žuvo gaisre gelbėdamas jurginus.

Cafe Au Lait šiuo metu yra labai išpopuliarinta, Lietuva dabar nežino vestuvių be Cafe Au Lait. Tai yra naujai ištraukta sena veislė, bet labai fotogeniška-. Sau nerandu nei vieno visiškai sveiko, atitinkančio aprašymą.“

Grįžtant iš Jurginų karalystės visą kelią prieš akis mirgėjo pamatytų jurginų vaizdai, spalvos, atspalviai, formos. Kaip terapija pakelti nuotaikai ir gauti teigiamos energijos visai savaitei, gėlininkystė tikrai tinka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją