Šio specialisto pateikiama informacija pravers kiekvienam, norinčiam plačiau sužinoti apie įvairius skausmus, traškesius, mėšlungį ar įtampą, taip pat siekiantiems rasti būdų, kaip rudenį pastiprinti imunitetą ar įtraukti į gyvenimą daugiau judesio.

– Edvinai, soc. tinkluose kaip specialistas pasisakote daugeliu temų – nuo laikysenos, pėdų ir sąkandžio iki kodėl pilvo preso pratimai gali būti neveiksmingi ar kaip atpažinti insultą. Jaučiate pareigą edukuoti lietuvius ar tiesiog per dažnai pastebite klaidų aptariamomis temomis ir norisi tai garsiai įvardyti?

– Tikriausiai negaliu praeiti „pro šalį“, kai matau kažkokius netikslingus dalykus ar nusistovėjusius mitus. Iš karto norisi juos koreguoti, šviesti žmones bei perteikti savo žinias, kurioms skiriu labai daug laiko. Mano nuomone, jeigu nori būti puikus savo srities specialistas, turi mylėti tai ką darai, taip pat nuolat tobulėti. Esu nuolatinis seminarų dalyvis, aktyviai stengiuosi semtis žinių.

– Kalbant apie jūsų žinias, neseniai teko diskutuoti su moterimis, kad lyg visoms pilvo sritims vienodai skiriame dėmesio pratimais, tačiau apatinio pilvo preso nematyti, tuo tarpu viršutinis presas išvystytas neblogai. Žinau, kad turite versiją, kodėl taip yra?

– Tai išties dažnas merginų ir moterų nusiskundimas, nes net gana liekna moteris gali turėti atsikišusį pilvuką. Tai vienas iš požymių, kad yra silpni pilvo sienos raumenys (kurie tokie būna nebūtinai tik nuo gimdymo).

Dažnai iš žmonių tenka girdėti, kad vienas pratimas skirtas apatinei daliai, kitas viršutinei – tai yra klaidinga. Anatomiškai presas neturi viršaus ir apačios, nors terminas „apatinis presas“ visiems suprantamas. Jo būkle skundžiasi beveik visos moterys, tačiau moterų pilvo apačia niekada nebus tokia plokščia ir raumeninga kaip vyrų. Kodėl? Pirmiausia, priekinis pilvo raumuo stiprus ir platus tik viršuje. Apačioje jis atitinkamai siauresnis, todėl negali būti toks pat matomas, kaip viršutinės dalies. Antra, apatinėje moterų pilvo dalyje yra mažiau nervinių receptorių, todėl ši zona ne itin reaguoja į pratimus. Tai yra gamtos sukurta apsauga nuo menstruacijų ir gimdymo skausmų. Trečia, pilvo preso raumenų pratimai yra vieni iš neefektyviausių norint sumažinti svorį ar pilvo riebalų kiekį. Be to, apatinėje pilvo dalyje yra didžiausias riebalinis audinys. Tai ne paprastos riebalų atsargos, o ypatingi vidiniai riebalai, kurie laikomi vidiniu organu. Moterys fiziologiškai turi didesnį riebalinį audinį apatinėje pilvo zonoje nei vyrai tam, kad būtų apsaugota gimda nėštumo metu. Dėl to moteriškas pilvukas apačioje beveik visada lygus (be kubelių) ir šiek tiek išsipūtęs. Tai yra normalu, todėl nerekomenduoju moterims laikytis drastiškų dietų siekiant išryškinti apatinę pilvo dalį – tai fiziologiškai netikslinga ir nenaudinga sveikatai.

– Kitas dalykas, kurį esate plačiai išanalizavęs, tai pėdos. Jūsų teigimu, dažnas iš mūsų jas esame apleidę, dėl ko jos gali susiaurėti arba būti netaisyklingos formos. Kaip atpažinti, kad turime problemų?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)