Skaitytoja klausia: „Prieš 10 metų išsiskyriau su vyru, santuokoje buvo pirktas butas su būsto paskola. Po santuokos nutraukimo butas buvo padalintas per pusę. Solidariai privalome mokėti už būsto kreditą / buto išlaikymą. Buvusiam vyrui taip pat buvo priteistas sūnaus išlaikymas. Po skyrybų buvęs vyras išvyko į užsienį, piktybiškai nemoka savo ½ būsto kredito dalies bei išlaikymo sūnui. Antstoliams perduotas vykdomasis raštas, kur jam priteista skola už alimentų ir jo kredito dalies nemokėjimą. Taip pat buvo paskelbta jo paieška ir iš policijos gautas raštas (2019 metais), kad jis yra užsienyje kalėjime. Aš su vaikais (turiu dar vieną) gyvename šiame bute, nes nėra galimybės disponuoti turtu be buvusio vyro parašų, moku pati už viską (būsto kreditas dar nėra išmokėtas).Buvusio vyro gyvenamoji vieta deklaruota irgi nurodytame bute. 

Ar galima be buvusio vyro sutikimo panaikinti jo gyvenamosios vietos deklaraciją? Dėl išvardintos situacijos negaliu parduoti buto ar refinansuoti būsto paskolos be jo parašo, buto išlaikymas tampa vis sunkesnė našta. Yra susirašinėjimas, įrodantis, kad jis piktybiškai kenkia man ir sūnui. Ar yra būdų perleisti buvusiam vyrui priklausančią ½ buto dalį už jo skolas man ar sūnui, jei būsto paskola dar neišmokėta?“

Atsako LJAA narė, advokatė Ieva Kūrytė:

„Skaitytojos klausimas yra susijęs su keletu skirtingų teisinių problemų, kurios lemia, jog buvusių sutuoktinių ištuoka taip ir nepadaro jų nebepriklausomų vienas nuo kito.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)