Cukrus mityboje: kokiais atvejais jis mums reikalingas ir netgi naudingas?
Mantas Liekis
2022 m. balandžio 19 d. 06:15
aA
Mūsų taip mėgstamas cukrus yra lengvai įsisavinamas, neturi vitaminų ar mineralinių medžiagų. Su juo gautas energijos perteklius paverčiamas ir saugomas riebalų pavidalu (sukūrus kalorijų perteklių), todėl vartojant per daug cukraus gali išsivystyti nutukimas ar kiti medžiagų apykaitos sutrikimai. Energija gaunama iš maisto ar gėrimų, pagamintų iš pridėtinio cukraus, vadinama tuščiomis kalorijomis, kadangi juose mažai arba nėra kitų svarbių maisto medžiagų, kurias organizmas prisitaikęs natūraliai proporcingai gauti kartu: vitaminų, mineralų, baltymų, skaidulų, aminorūgščių.
iekiant maitintis sveikai bei išlaikyti proporcingą kūno svorį bei formas, suvartojamas maisto medžiagų kiekis turėtų būti subalansuotas pagal konkretaus žmogaus amžių bei gyvenimo būdą. Mažai fiziškai aktyviems žmonėms vartojant per daug „tuščių kalorijų“ gali išsivystyti įvairių sveikatos problemų, tačiau fiziškai aktyviems žmonėms reikia žymiai daugiau grynos energijos, todėl jie gali suvartoti daugiau kalorijų turinčio maisto, be neigiamų pasekmių. Taigi, įskaitant ir cukraus.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja

Visą straipsnį gali skaityti tik prenumeratoriai
Tapdami prenumeratoriais, jūs remiate nepriklausomus autorius ir žurnalistus. Stipri ir laisva žiniasklaida – demokratijos ramstis ir vertybė, kurią būtina puoselėti.
Kviečiame prisijungti prie Delfi prenumeratorių bendruomenės.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
3.5000