Ina Antaniškytė, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos narė

Antrojo pasaulinio karo pamokos – įsipareigojimai tarptautiniuose dokumentuose

Iki šių dienų karinio konflikto Ukrainoje, pasaulis baisiausiu karu laikė Antrąjį pasaulinį karą. Po jo buvo priimtos keturios Ženevos konvencijos: karo aukų apsaugos sutarys, skirtos civiliams, sužeistiesiems ir ligoniams apsaugoti tiek sausumoje, tiek jūroje – 1949 m. rugpjūčio 12 d. Ženevos konvencija dėl sužeistųjų ir ligonių padėties veikiančiose armijose pagerinimo (Pirmoji konvencija) ir 1949 m. rugpjūčio 12 d. Ženevos konvencija dėl sužeistųjų, sergančiųjų ir skęstančiųjų ginkluotųjų pajėgų narių jūrose padėties pagerinimo (Antroji konvencija); 1949 m. rugpjūčio 12 d. Ženevos konvencija dėl elgesio su karo belaisviais (Trečioji konvencija) reguliuoja valstybių elgesį su karo belaisviais, na o 1949 m. rugpjūčio 12 d. Ženevos konvencija dėl civilių apsaugos karo metu (Ketvirtoji konvencija) skirta saugoti civilius, kurie nėra konflikto šalies ar okupuojančios valstybės piliečiai, atsidūrusius jos rankose, nuo blogo elgesio su jais ir prievartos, taip pat nustato karinės okupacijos režimo turinį.

Kalbant apie kitus tarptautinius teisės aktus, vertėtų išskirti 1979 m. gruodžio 18 d. Jungtinių Tautų konvenciją dėl visų formų diskriminacijos panaikinimo moterims (CEDAW konvencija). CEDAW konvencija tiesiogiai neįtvirtina normų, kurios galėtų būti taikomos moterims, patiriančioms smurtą taikos ir karo, ginkluoto konflikto metu. Ši konvencija svarbi tuo, jog joje smurtas apibrėžiamas kaip diskriminacijos forma, o aiškinimai, tokie kaip smurto sąvoka, yra pateikiami Jungtinių Tautų Moterų diskriminacijos panaikinimo komiteto, kuris ir prižiūri CEDAW konvencijos įgyvendinimą.

Šis komitetas leidžia bendrąsias rekomendacijas, kurios valstybėms narėms yra neprivalomos, tačiau valstybė periodiškai teikia ataskaitas, kuriose nurodo, kaip ir kokiomis priemonėmis įgyvendino tarptautinės sutarties turinį ir su kokiomis problemomis susiduria, kas trukdo tinkamai įgyvendinti sutartimi prisiimtus įsipareigojimus.

Tikslas – sukurti mechanizmą pažeistoms teisėms atkurti

Kadangi karo tema ir moterų teisių apsauga šiuo metu yra labai aktuali, turėčiau paminėti...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)