Gandai ne kartą tirti. Psichologas G. W. Allport pasiūlė gandų įvertinimo formulę, pagal kurią gandas gali būti aprašytas kaip įvykio reikšmingumas padaugintas iš jo dviprasmiškumo ir neaiškumo. Akivaizdu, kad karas mums visiems svarbus įvykis. Taip pat akivaizdu, kad apie karinius veiksmus daug ko nežinome, o ir negalime visko žinoti.

Nežinojimas sukuria palankias sąlygas ES, NATO ir Lietuvai priešiškų gandų platinimui. Lietuvos Krašto apsaugos ministerijos leidinyje apie pasirengimą ekstremalioms situacijoms rašoma – „šiuolaikinis karas pasižymi tuo, kad informacinės kovos priemonės yra ne mažiau svarbios nei konvencinės karinės priemonės“.

Jomis siekiama palaužti valią priešintis. O tai daroma platinant simbolius – rusai siekdami pridengti savo agresiją ištraukė „denacifikavimo“ simbolį, kalba apie XXI a. Ukrainą kaip apie Hitlerio Vokietiją; iškraipant faktus – rusai pavadino karą, „karine operacija Donbase“– arba platina tiesioginį melą – internete pilna gandų apie rusų pergales, Putino svaičiojimų, kad karas vyksta tiksliai pagal jo planus.

Gandų psichologinis pagrindas bendras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją