Ina AntaniškytėJulija Kalpokienė, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos narės

Jungtinių Tautų Organizacijos siekis – išgelbėti nuo karo rykštės

Jungtinių Tautų Organizacija (JTO) laikoma globalinės tarptautinių organizacijų sistemos branduoliu. Toks statusas yra pagrįstas: JTO steigimo dokumentas – Jungtinių Tautų Chartija – vadinama pirmuoju tarptautiniu teisiniu dokumentu, kuriame įtvirtinti pagrindiniai tarptautiniai teisėtvarkos tikslai ir principai.

Nors Jungtinių Tautų Organizacija įsteigta 1945 m. spalio 24 d. San Franciske (JAV) po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, jos pamatai buvo padėti kiek anksčiau. 1941 m. rugpjūčio 14 d. JAV prezidentas F. Rooseveltas ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas W. Churchillis pasirašė Atlanto chartiją. Atlanto chartijos siekis buvo sukurti kolektyvinio saugumo sistemą ir išsaugoti taiką pasibaigus karui. 1942 m. sausio 1 d. Vašingtone 26 valstybės, kariavusios su Vokietija, paskelbė Jungtinių Tautų deklaraciją. Vyko ilgas derybų procesas, nes buvo nesutariama dėl balsavimo Saugumo Taryboje. Konsensusas buvo pasiektas – šiandien turime įsteigtą ir veikiančią Jungtinių Tautų Organizaciją.

Susivienijusios tautos skelbė, kad yra „pasiryžusios išgelbėti būsimas kartas nuo karo, kuris du kartus vienos kartos žmonėms atnešė neapsakomų kančių“. Tai yra įtvirtinta Jungtinių Tautų Chartijos preambulėje. 

JTO narėmis šiuo metu yra 193 suverenios valstybės, tarp jų – ir Lietuva, kuri savo narystę skaičiuoja nuo 1991 m. rugsėjo 17 d. Beje, Ukraina ir Rusija JTO narėmis tapo nuo pat jos įsikūrimo pradžios – 1945 m. spalio 24 d.

Centras, vienijantis tautas

Jungtinių Tautų chartijoje įtvirtinti pagrindiniai keturi ambicingi tikslai, t. y. tarptautinės taikos ir saugumo palaikymas, draugiškų santykių plėtojimas, tarptautinis bendradarbiavimas sprendžiant ekonominio, socialinio, kultūrinio ir humanitarinio pobūdžio tarptautines problemas, taip pat ugdant ir skatinant pagarbą visoms žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms ir buvimas centru, vienijančiu tautų veiksmus šiems bendriems tikslams įgyvendinti. Sprendžiant iš tikslų konteksto, pirmas tikslas yra pagrindinis, o visi kiti trys yra būdai palaikyti taikai ir saugumui.

Siekiant palaikyti pasaulinę taiką šalys numatė imtis veiksmingų kolektyvinių priemonių, kad būtų užkirstas kelias kilti grėsmei sunaikinti taiką, ir pašalinti šią grėsmę, jei tokia jau kilo. Taip pat priemonės skirtos sustabdyti agresijos veiksmams arba kitiems taikos pažeidimams, ir taikiomis priemonėmis, remiantis teisingumo ir tarptautinės teisės principais, sureguliuoti arba išspręsti tarptautinius ginčus arba situacijas, dėl kurių gali būti pažeista taika.

Įsipareigojo susilaikyti nuo grasinimo jėga ir jos panaudojimo

Tikslams įgyvendinti JTO nusimatė principus: narių suverenios lygybės principą, sąžiningą Chartijoje prisiimtų įsipareigojimų vykdymą, taikų tarptautinių ginčų sprendimą, siekiant nekelti grėsmės tarptautinei taikai bei saugumui ir teisingumui. Valstybės narės įsipareigojo tarptautiniuose santykiuose susilaikyti nuo grasinimo jėga ir jos panaudojimo...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)