Pamenu bene storiausią – dviejų pirštų storio – vadovėlį 9–11 klasėms. Tai buvo „TSRS istorija“: kiek ten apie visokius revoliucionierius, pogrindininkus ir partizanus prirašyta buvo, ir tekdavo tą niekalą į galvą kimšti. O štai vadovėlis „Lietuvos istorija“ buvo bene pats ploniausias – mažojo pirštelio storio – o ir jame tik kokia dešimtis lapų glaustai ir nelabai objektyviai pasakojo apie Lietuvos didžiąją kunigaikštystę bei kitą šlovingą gimtojo krašto praeitį, o likusioje vadovėlio dalyje postringauta apie tuos pačius sovietinius veikėjus... Kiek apmaudu, kad šiuolaikinis jaunimas – tas, kuriam iki 35-erių, nelabai įsivaizduoja, kas įdomaus, pažangaus buvo tuo prieštaringu ir utopinės ideologijos persunktu sovietmečio laikotarpiu.

Tad bandysime paneigti mitą, kad sovietmečiu Lietuvoje visi ne tik sėdynę valėsi tokiu pačiu popieriumi, bet ir iš tų pačių lėkščių valgė vienodą maistą, „kipiatoku“ (karštu vandeniu) užsigerdami: pažvelgsime į vaišių stalų serviravimą prieš bemaž pusšimtį metų, o ir susipažinsime su anuomečiu prekybos valdovu – jo didenybe karaliumi Deficitu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)