Romantiška meilė yra bene pats giliausias emocinis išgyvenimas, tačiau šį jausmą labai sunku paaiškinti, apibrėžti, kas tai yra. Galų gale, to daryti nereikėtų, nes visokiausi apibrėžimai netgi kenkia meilei: mat jau savaime, ieškant priežasčių, dėl ko mylimas partneris, dėl ko siekiama artumo su juo, meilės tiesiog mažėja.

Vis tik psichologai yra pabandę apibrėžti, kas tai yra meilė, ir ją įvardija kaip „stiprų (intymų) jausmą, potraukį“. Yra sukurtas ir socialinis-psichologinis apibrėžimas: „Meilė yra požiūris, turintis emocinį (meilę, švelnumo jausmą, aistrą, džiaugsmą mylimo žmogaus atžvilgiu), pažintinį (mylimo žmogaus įvertinimas ir idealizavimas) ir elgesio komponentą (fizinis artumas, apkabinimai, glamonės su mylimu žmogumi).“

Kalbant apie meilę partnerystėje, iš esmės galima išskirti evoliucinę psichologinę ir kultūrinę meilės perspektyvas. Elgesys renkantis partnerį ir partnerystės metu formavosi evoliucijos keliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją