Tinklalaidėje „Tikras. Vyras“ be V. Kim svečiavosi ir „Genčių“ bendruomenės narys Gintautas Čečys.

„Mums rūpi, kad Lietuvos vyrai būtų laimingi, stiprūs, mylintys ir smagūs“, – tokie žodžiai pasitinka projekto interneto puslapio svečius. Paklausiau tinklalaidės pašnekovų, ar jie jau tokie jaučiasi esą.

„Sakyčiau, esame pakeliui. Mes gentyse turime savijautos pokyčio matavimą – pamatuojame prieš ateinant į bendruomenę ir po dviejų mėnesių. Tai pamatėme, kad turime statistiškai tikrai reikšmingą pokytį – vyrai tampa laimingesni apie 20 proc. O kas juos daro laimingesniais, tai dar didelis filosofinis klausimas. Tai dar tyrinėjame“, – kalbėjo V. Kim.

G. Čečys pasakojo, kad „Genčių“ bendruomenėje atsidūrė sausio mėnesį, per patį karantino įkarštį ir pastebėjo, kad labai išsiplėtė jo draugų ratas, o vėliau jis ir pats ėmėsi fasilitatoriaus (fasilitatorius – neutralus asmuo, siekiantis didinti grupės darbo efektyvumą tarp grupės narių, padėti grupei rasti būdų išnagrinėti, išspręsti problemas ir priimti sprendimus) vaidmens.

„Daug dalykų pasikeitė. Nesu vienas. Tam tikrais klausimais aš kaip vyras šeimoje likdavau vienas. Darbe esu vadovas, patiriu nemažai streso, ne viską norisi nešti namo ir krauti ant silpnų moteriškų pečių. Dabar turiu su kuo apie tai kalbėtis, dalintis, – kalbėjo G. Čečys. – Iš mano šeimyninio gyvenimo – kai su žmona turime konfliktą, ji skambina draugėms. Ką aš darau? Yra baras arba kompiuteris... Kažkur norisi pabėgti... O dabar nešu viską savo genčiai ant stalo ir matau – „opa“, pas tą bičą tas pats, pas kitą – dar kitaip. Tai – mano jėga, išsikalbėti, išgirsti kitą. Tai man duoda jėgos sau ir energijos mylėti. Matau prasmę bendruomenės augime“.

Projektas "Gentys". "Genčių Fest'as" / FOTO: Lukas Zmejevskis

Trumpai apibūdindamas, kas yra gentis vienas iš projektų įkūrėjų V. Kim pasakojo, kad tai – mažos vyrų grupelės, kurios reguliarai bendrauja, pažįsta vieni kitus, įkvepia ir veikia kaip užnugaris. Tai kartu vieta, kur kiekvienas gali save tyrinėti, galbūt net vienas kitam „į subinę“ įspirti, jei to reikia. Iš mažų grupelių susidaro didelė bendruomenė, kuri šią vasarą pirmą kartą savaitgaliui buvo susirinkusi į „Genčių Fest'ą“.

„Pernai pavasarį startavome su viena gentimi, viena grupe, o dabar jų yra 30, tai yra virš 200 vyrų. Dabar leidžiame jau atrankas ir turime tikslą šį rudenį surinkti vėl apie 30 genčių. Tai išeitų apie 300 vyrų“, – su užuomina ir į „Spartos“ legendą su 300 karių šyptelėjęs kalbėjo Vytas.

Standartinis genties formatas – 8 susitikimai, kur fasilitatorius, padeda vyrams susiburti ir pažinti vieni kitus. Po 8 susitikimų tokia grupė jau gali gyvuoti savarankiškai. „Baisiai tos pagalbos nereikia, tie procesai vyksta natūraliai, kartais juokiamės, kad jiems geriau netrukdyti, nei kažą specialiai daryti“, – sakė V. Kim.

Projektas "Gentys". "Genčių Fest'as" / FOTO: Lukas Zmejevskis

„Genčių Fest'o“ idėja suvienijo ne tik atskiras gentis, bet ir sutraukė vyrus „iš išorės“.

„Ten buvo taip vadinamos dirbtuvės, kurios susiję su fizine jėga, emocijomis, kur galima pasigilinti, nurimti ir pasimėgauti smagia veikla ir laiku kartu. Rezultato negalėčiau įvardyti, bet emocija buvo labai gera. Grįžome įsikvėpę. Tai organizavome pirmą kartą, aišku, buvo dvejonių, ar bus įdomu vyrams, ar nebus keista, juk ten nebuvo nė vienos moters. Bet viskas išėjo puikiai“, – dalinosi mintimis projekto „Gentys“ bendraautorius.

„Žmona pastebėjo, kad iš „Fest'o“ grįžau kitoks. Pasiėmiau tiek energijos. Paauglystėje bijojau konfrontuoti, buvau tas, kuris apeina, susitaiko, bet nestoja vyras prieš vyrą. Ten buvo veiklų, kur reikėjo ir pasistumdyti, ir pašokti pankiškus šokius, ir ant vinių pastovėti, kur pamačiau, kad galiu iškęsti skausmą ir daug ką dar galiu. Buvo labai stipru“, – pasakjo Gintautas.

Projektas "Gentys". "Genčių Fest'as" / FOTO: Lukas Zmejevskis

Paklaustas, kaip pats supranta vyriškumą, G. Čečys susiejo jį su tam tikra aiškia struktūra, ėjimu už komforto zonos, ieškojimu.

„Vyrišką energiją galima išleisti per kažkokią agresiją ar užsidarymą. Sveikas vyriškumas, kai energiją panaudoji tinkamai – kurti sau gerovę, pasirūpinti savimi, jaustis gerai, tuomet gali ir kitais pasirūpinti. Gentyse tai veikia per patirties pasidalinimą. Jei turiu įtampas viduje, jaučiuosi keistas, man nesiseka, sunku uždirbti pinigus, kalbu su gentainiais, ir žiūrime, gal tai blokai, kuriuos galima apeiti. Sveikas vyriškumas – nukreipti energiją konstruktyviai, pasirūpinant savimi ir aplinkiniais“, – sakė jis.

„Atsimenu save prieš kelis metus. Atrodo turėjau širdį ir ta dalis buvo stipri. Galėjau emociškai atsiverti, bet trūko stuburo – konfrontuoti, atstovėti save. Per metus mano kelionė buvo stiprinti būtent šitą pusę, būti nepatogiam, pasakyti, kad nepatinka, savo komfortą padėti į šalį ir daryti žingsnius, net jei jie kažką gali įskaudinti. Kryptis ir tikslas yra tokie ir mano poreikiai taip pat yra svarbūs“, – tvirtino V. Kim.

Ir tęsė: „Būna kartais pamatau vyrą ir man toks pirmas įspūdis – „vau, labai kietas, savimi pasitinkintis“. Man kyla toks susižavėjimas tuo vyru, noriu pasiimti sau kažkokų jo savybių, nes galvoju, kad jis labiau susitvarkęs savo gyvenimą nei aš. Bet kai pažįtame giliau vienas kitą, pasirodo, kad ir jis turi nesaugumo, taip vadinamų parkių, kurių iš išorės nesimato. Tai – paslėpti dalykai. Kas vyksta? Greitai ateina momentas, kad aš nesu toks vienas, kad visi einame per panašų šūdą. Galima susisieti ir padėti vieni kitiems šiame kelyje“.

Projektas "Gentys". "Genčių Fest'as" / FOTO: Mindaugas Gasparaitis

Tinklalaidės svečiai atskleidė, kad nukritus kaukėms net kiečiausi, uždari ar net arogantiški vyrai pasirodo esą jautrūs, ieškantys meilės ir bendrytės.

„Pokalbių temos gentyse būna įvairios. Pamenu savo gentyje iš pradžių pradėjome abstrakčiai, kas tas vyriškumas. Po to žiūrime, kaip santykiai su tėvais, su vaikais, o kaip santykiai su antromis pusėmis, atsirado ir sekso tema. Visaip ten būna ir aktualu, su kuo mes apie tai kalbame. Galima pajuokauti, pas ką ten ilgesnis, bet realiai einama iki jautrių temų, kurios viduje graužia. Čia ir nusiimi kaukes, čia tikroji vertė, bendrystė, kur auga stuburas ir širdis“, – pridūrė G. Čečys.

Ar sunku vyrams eiti link to atsivėrimo? „Tai įvyksta greičiau, nei atrodo. Jau susitikrinimo pokalbiuose kartais pasakoma daugiau nei draugui. Priklauso nuo visų, bet man buvo lengviau nei atrodė iš pradžių“, – prisiminė Gintautas.

Projektas "Gentys". "Genčių Fest'as" / FOTO: Lukas Zmejevskis

V. Kim pasakojo, kad šešiese prieš trejus metus į gentį susibūrę draugai iš pradžių daug dėmesio skyrė emociniams dalykams, vidinių žaizdų gydymui, santykiams su tėvu: „Kažkada vėliau atėjo laikas, kai persivertėme į kitą pusę. Toks jausmas, kad apsigydėme tuos dalykus, varome į gyvenimą, stipriname vieni kitus, keliame tikslus, pavyzdžiui, kai kažkas išsikelia nesiskundimo iššūkį. Nuėjome nuo to emocinio darbo. Paskui žiūrime, kad vėl pasiilgome tų pasigilinimų vienas į kitą“.

Tinklalaidės „Tikras. Vyras“ pašnekovai sulaukė ir klausimo, kaip jų nuomone šiais visuomenės susiskaldymo laikais sekasi vyrams tvarkytis su prieštarų kupinais iššūkiais. Dabar daug nerimo ir įtampos kyla dėl vakcinacijos – nevakcinacijos, tikėjimo koronavirusu ir jo neigimu, prisidėjimu prie „Šeimų maršo“ ir stojimu į priešingą stovyklą, pritarimu LGBT bendruomenei ir ne. Ką daryti?

„Tie baubai iki manęs neateina – nežiūriu žinių. Tarp mano draugų yra tokių, kur mūsų nuomonės išsiskiria. Tarkime aš – už skiepus, o jis prieš. Ar tai mums trukdo? Ne. Įdomu būna vienas kito argumentus išgirsti. Ai, tai tau taip? O man taip. Aš einu su smalsumu. Jei yra skirtumas tarp manęs ir kito, jau patyręs esu, kad jei ginčysies, mažai kas išeis, pradėsime mažiau vienas kitą mėgti. Einu per smalsumą. Net jei nesutinkame – aš girdžiu tave, bet manau kitaip, galime likti prie savo skirtingų nuomonių“, – sakė Vytas.

Projektas "Gentys". "Genčių Fest'as" / FOTO: Lukas Zmejevskis

„Prisimenu savo skaudžią patirtį. Turiu draugą, kuris turi kitokią nuomonę dėl COVID-19, skiepijimosi. Man neramu dėl jo. Jis nuėjęs į atsitraukimą. Galvoju – nelik vienas, eik, bendrauk su kažkuo, bet kad tai būtų gyvi žmonės. Tas pasidalinimas – gėjai ne gėjai, šeimos ne šeimos ir taip toliau – skaldo. Jei susiskaldome, tai nėra kelias į emocinę sveikatą. Jei buriamės, galime vieni kitiems padėti. Norisi kviesti vyrus jungtis prie kažko – ar tai sporto klubas ar tai gentys ar kitka, – savo nuomonę dėstė G. Čečys. – Raktas į viską – bendravimas.

Pandemija apie tai – uždarė, neleido gyvai bendrauti, bet galima panaudoti technologijas. Man išėjo, kad per pandemiją sutikau daugiau draugų, užmezgiau daugiau tvirtų pažinčių, nei kitu metu. Per smalsumą, domėjimąsi, bendravimą. Jei susiskaldome, nepriimame kito požiūrio, yra vienas teisus – nieko neišeis. Po vieną neišliksime. Mano rekomendacija vyrams – jungtis ir bendrauti“.

Daugiau pašnekovų minčių rasite tinklalaidės garso įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją