Parengė Margarita Krivienė.

Kas tas paslaptingasis tonusas?

Raumenų tonusas – tai nuolatinė nevalinga raumenų įtampa. Kitaip tariant, žmogaus raumenys visada yra šiek tiek įsitempę ir ta jų įtampa kinta pagal tai, ar juda žmogus, ar ne, būdrauja ar miega, taip pat ji priklauso ir nuo emocijų, bendros savijautos, ligų. Šio raumenų įsitempimo reikia, kad kūnas išsilaikytų tam tikra padėtimi, pavyzdžiui, sėdėti tiesia nugara, pakelta galva, stovėti. Taip pat raumenų įtempimas, ypač gebėjimas jam koordinuotai keistis, būtinas judesiams atlikti, pavyzdžiui, rankai pakelti, verstis, atsitūpti, atsistoti. Tada vieni raumenys įsitempia mažiau ir pailgėja, kiti įsitempia daugiau, šie susitraukia ir sutrumpėja. Dėl tokių kitimų galime atlikti judesius.

Vadinasi, raumenų tonusas labai susijęs su motorika. Įprastu raumenų tonusu laikomas toks raumenų įtempimas, kuris užtikrina gerą motorikos raidą, gerą kūno padėtį ir visaverčius judesius.

Jei raumenų tonusas geras, kūdikis laiku išmoksta atlikti ir įvaldo įvairius judesius. Raumenų tonusas gydytojų yra ypač stebimas ir vertinamas pirmuosius kūdikio gyvenimo metus, kol jis pradeda vaikščioti savarankiškai. Mat pirmaisiais gyvenimo metais kūdikis įgyja svarbiausių judėjimo įgūdžių.

Mamų atmintinė