Pogrindinio viešnamio steigėjai – tuometis SSRS kultūros ministras Georgijus Aleksandrovas, SSKP CK Propagandos ir agitacijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Vladimiras Kružkovas ir pasaulio literatūros instituto direktorius, akademikas Aleksandras Jegolinas.

Bolševikai tvarkėsi paprastai

Sovietiniuose kriminologijos vadovėliuose rašoma, kad prostitucija – tai socialinė liga, būdinga pūvančiam kapitalizmui, nes sovietinės moterys neparsidavinėja už pinigus.

„Iki Spalio revoliucijos prostitutės steigė profsąjungas ir turėjo galimybę ginti savo teises, kaip ir bet kurios kitos profesijos atstovai. Bet, bolševikams atėjus į valdžią, baigėsi viešnamių laikai ir klientams nebebuvo pardavinėjami geltonos spalvos bilietai. Prostitucijos rinkos nebekontroliavo policija ir meilės vergės vertėsi kaip kuri išmanė. Tada buvo populiarus šūkis: „Komunizmas – prostitucijos kapas“, – teigė istorikas Andrejus Kokorevas.

Anot istoriko, bolševikai labai paprastai išsprendė prostitucijos klausimą: jie prostitutes prilygino veltėdžiams, vengiantiems dirbti naudingą darbą visuomenės labui.

„Visais laikais prostitučių skaičius buvo maždaug toks pats, ir santvarka čia niekuo dėta. Nesvarbu, socializmas ar kapitalizmas, bet moterys, besiverčiančios prostitucija, niekur nedingo. Buvo ir bus tų, kurios yra pasirengusios parduoti ne tik savo kūną, bet ir meilę už pinigus“, – sakė istorikas.

Jo teigimu, savo amatą tęsė ir tos, kurios anksčiau dirbo legaliuose viešnamiuose. Ir tos, kurios pakabindavo klientą tiesiog gatvėje. Svarbiausia, moterų gretas, prekiaujančias savo kūnu, papildė ir tos, kurios visą dieną stuksendavo rašymo mašinėle kurioje nors sovietinėje kontoroje, o vakare išeidavo į gatvę.

Istoriko tvirtinimu, kai bolševikai atėjo į valdžią, moterys dažnai pardavinėdavo savo kūną ir dėl to, jog nebuvo už ką nusipirkti net pavalgyti. Tuomet užsieniečiai juokaudavo, kad buvo galima turėti labai gražią merginą už dvi šviežias bandeles.

Mergina net nenutuokė, kad yra verbuojama į „bordelį“

Maskvos milicijos skyriaus budintysis ramiai snūduriavo, kai į jo kambarį įsiveržė moteris ir, mojuodama partiniu bilietu, ėmė emocingai aiškinti esanti dora ir ištikima kompartijos narė, kaip ir visa jos šeima. Netrukus paaiškėjo, kad jos 17 metų duktė Alina, baleto mokyklos auklėtinė, negrįžo namo nakvoti, kas visiškai nebūdinga jai ir nepriimtina jų šeimoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)