Aknė praktiškai negresia tiems, kurie turi sausą veido odą. Tuo tarpu riebiai odai (seborėjai) itin dažnai būdinga aknė. Egzistuoja daug priežasčių, kodėl žmonės turi riebią odą: paveldimumas, genetiniai pakitimai, virškinamojo trakto sutrikimai, endokrininės sistemos sutrikimai, mityba, lytinis brendimas, tai pat dėl suaktyvėjusios riebalų liaukų veiklos, kuomet oda išskiria daugiau odos riebalų. Riebi oda turi dideles poras, yra stora, blizga, matomi pirminiai, antriniai bėrimų elementai, dažniausiai nejautri, papilkėjusi. Dėl šio reiškinio kaltas vyriškas hormonas testosteronas. Šį hormoną brendimo laikotarpiu gamina ir moteriškas organizmas. Į kiekvienos riebalinės liaukos receptorių yra siunčiami hormonų signalai. Į hormonų signalus receptoriai gali reaguoti stipriau ar silpniau. Jų reakcijos priklauso nuo paveldėto polinkio. 

Seborėja – odos būklė, kai sutrinka odos riebalinių liaukų sekrecija ir normali odos riebalų sudėtis. Ji atsiranda dėl vitaminų (B grupės) stokos, streso, hormonų apykaitos sutrikimų. Seborėja sustiprėja brendimo laikotarpiu, dėl to gali atsirasti spuogų, susidaro palankios sąlygos vystytis bakterijoms, grybeliams. Seborėja yra pagrindinis faktorius, skatinantis aknės atsiradimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)