Sveika gėda

Normaliam, psichologiškai sveikam asmeniui gėda yra pozityvus jausmas. Ji skatina mus kurti ir nuolat tobulinti savo pasaulėvoką, vertybių sampratą ir sistemą – visa tai, kas yra gyvenimo prasmės pamatas. Kai gėdijamės savo poelgių, mes visada turime galimybę nuspręsti daugiau taip nebesielgti. Būtent tai ir padeda formuoti mūsų suvokimą apie gėrį ir blogį pasaulyje. Galiausiai taip susikuriame savo asmeninę vertybių sistemą, kuria vadovaujamės patys ir kurią galimai perduodame savo atžaloms.

Sveiko žmogaus išgyvenamos gėdos intensyvumas yra adekvatus stimului, kuris ir sukėlė gėdos jausmą. Pavyzdžiui, jeigu sutuoktinis buvo neištikimas savo žmonai ir suprato, kaip stipriai ją įskaudino, gėdos išgyvenimo intensyvumas bus didelis. O jeigu mergina laiku susivokia, kad jos perdėtai malonus elgesys su draugės vaikinu jau panašėja į flirtą, gėdos intensyvumas bus mažesnis, nes toks bendravimas dar nesukėlė neigiamų pasekmių. Kaip bebūtų, abiem atvejais šie žmonės gali nuspręsti ir rinktis, kaip jie elgsis toliau. Jeigu ateityje nei vienas jų daugiau nebekartos tų veiksmų, kurie sukėlė gėdą, tokiu atveju tai taps jų asmeninio tobulėjimo, brandos, išminties ir atsakomybės už savo poelgius pamatu. Dar daugiau – pamatu sveikiems, visaverčiam santykiams, kurie teiks džiaugsmo ir jiems patiems, ir jų partneriams.

Tačiau dar būna neurotiškos ir narciziškos gėdos jausmai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)