Lietuvoje rauginimo tradicija niekada nebuvo nutrūkusi, mes visą laiką valgėme raugintus kopūstus ir agurkus, raugintą ruginę duoną, rūgpienį, girą ir visi šie produktai buvo savaime suprantami, tik gal pernelyg įprasti ar per paprasti. Šie receptai tai bandymas pažvelgti į mums įprastus dalykus kitomis akimis ir praturtinti mitybą naudingomis medžiagomis.

Pateikiame receptus iš Ievos Šidlaitės knygos „Natūralus rauginimas“. Tarp jų – rūgpienio guminukai, kuriems neatsispirs vaikai, gardūs jogurtinio sūrio rutuliukai aliejuje bei sūrelis-atvirukas, kuris neabejotinai taps stalo puošmena.

Rūgpienio guminukai

Rūgpienio guminukai

Rūgpienio guminukai – bene geriausias būdas paskatinti vaikus valgyti raugintus produktus. Kartu šie guminukai – puikus gerųjų bakterijų šaltinis, todėl juos verta siūlyti vaikams, kai jie serga, vartoja antibiotikus arba tiesiog norint stiprinti imuninę sistemą. Guminukus galima gaminti iš jogurto, kefyro, išrūgų, natūraliai raugintų girų, kombučios arba tiesiog sulčių. Ypač įspūdingai atrodo susluoksniuoti skirtingi skoniai – tokie margi guminukai puikiai papuoš vaikų gimtadienio stalą.

Rūgpieniui:
· 250 ml rūgpienio
· 2 šaukštų cukraus ar medaus
· 4 šaukštelių želatinos

Išrūgoms:
· 100 ml išrūgų
· 1 šaukšto cukraus arba medaus
· 2 šaukštelių želatinos
· Valgomųjų gėlių: agurklių, našlaičių, žibučių, ramunėlių, medetkų ar nasturčių žiedlapių

Keliuose šaukštuose vandens arba išrūgų išbrinkinkite želatiną, šiek tiek pakaitinkite vandens vonelėje, kad neliktų grūdelių, ir sumaišykite su pasaldintu rūgpieniu. Cukraus arba medaus galite įdėti daugiau ar mažiau, nei nurodyta recepte – kaip labiau mėgstate. Supilkite mišinį į plėvele išklotą skardelę ar kitą indą plokščiu dugnu taip, kad rūgpienio sluoksnis būtų maždaug 1–1,5 cm storio. Įdėkite į šaldytuvą ir palaukite, kol sustings. Rūgpienio sluoksniui sustingus, ištirpdykite likusią želatiną pasaldintose išrūgose. Patepkite rūgpienio paviršių išrūgų tirpalu ir dėkite gėles: geriausia išrūgas tepti ir žiedus dėti po vieną, nes toks stiprus želatinos koncentratas labai greitai stingsta. Likusias išrūgas užpilkite ant viršaus ir formą kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą. Kai gerai sustings, išverskite, nuimkite plėvelę ir supjaustykite gabaliukais. Tokius guminukus sandariose dėžutėse šaldytuve galite laikyti keletą dienų. Šie rūgpienio guminukai – vieninteliai mano gaminti saldumynai, įtikę net mūsų vyresnėlio klasės draugams, tad, tikiu, bus pamėgti daugelio vaikų.

Jogurtinio sūrio rutuliukai aliejuje

Jogurtinio sūrio rutuliukai aliejuje

Toks marinuotas sūris gali būti stalo puošmena, puiki dovana arba tiesiog ilgai šaldytuve galintis išsilaikyti sveikas naminis produktas, tinkantis sumuštiniams, salotoms, užkandžiams prie vyno ar alaus, užsukus netikėtam svečiui. Pasigaminti jį labai paprasta, svarbiausia išmokti taip nuvarvinti natūralų jogurtą, kad jis taptų lengvai minkomas. Tam jogurtą reikia palaikyti sukrėtus į tankiu audeklu išklotą sietą 12–24 val., kartais pamaišant. Kai masė tampa per tiršta maišyti šaukštu, ima skilinėti ir trupėti, pabandykite paimti sūrio gabaliuką rankomis ir suformuoti iš jo rutuliuką. Jei pavyksta, susiruoškite visus reikiamus produktus ir pradėkite lipdyti jogurtinio sūrio rutuliukus.

· 1 l ar šiek tiek daugiau jogurto
· Saulėgrąžų ar alyvuogių aliejaus
· Juodųjų pipirų
· Kalendrų grūdelių
· Šviežių ar džiovintų prieskoninių žolelių
· Kelių kadagių uogų
· Labai tinka žali laukiniai raudonėliai, čiobreliai, rūtos, kraujažolės ar peletrūnai
· Poros skiltelių česnako
· Stiklainėlio druskos

Į stiklainio dugną įdėkite kelis pipirų, kalendrų grūdelius, kadagių uogas ir šviežius nesmulkintus žalumynus. Aliejumi pasitepkite rankas, imkite sūrio masę, atsargiai formuokite rutuliukus ir dėkite į stiklainėlį. Kiekvieną rutuliukų sluoksnį apibarstykite smulkintais česnakais ir druska. Kai susluoksniuosite visą stiklainį, pilkite aliejų, kad apsemtų visus rutuliukus. Stiklainį statykite į šaldytuvą. Toks sūris šaldytuve gali išsilaikyti nesugedęs iki poros savaičių, tik reikia žiūrėti, kad rutuliukai visada būtų apsemti aliejumi. Beje, neišpilkite aliejaus – tai pats geriausias salotų užpilas, ypač su visais marinuoto sūrio trupinėliais, česnakais ir žolelėmis.

Sūrelis atvirukas

Sūrelis atvirukas

Iš jogurto galima pasidaryti tikrą stalo puošmeną – gyvomis gėlėmis ar valgomaisiais lapeliais puoštą tepamą sūrelį. Jis gali būti saldus – kaip šiame recepte, su medumi ir levandomis, arba sūrus – su česnaku ir prieskoninėmis žolelėmis.

· 0,5 l jogurto
· 1 valgomojo šaukšto medaus
· Žiupsnio džiovintų levandų žiedų
· Gabalėlio tankios marlės ar medvilninio audinio
· Įvairių valgomųjų žiedų ir lapų

Jogurtą supilkite į marle išklotą sietą ir palikite per naktį ar net ilgiau, kol nuvarvės išrūgos. Kai jogurtas bus pakankamai tirštas ir gana sunkiai maišomas šaukštu, išverskite jį į dubenėlį, dėkite šaukštą medaus, berkite šiek tiek sutrintų levandų žiedų ir gerai išmaišykite. Visus turimus žiedelius išdėliokite ant tankios marlės ar paprastos baltos medvilnės atraižos gražiąja puse į apačią, koteliais į viršų.

Geriausia prieš tai medžiagą šiek tiek sudrėkinti, kad gėlės geriau priliptų. Sūrelio masę atsargiai krėskite ant žiedų, o medžiagos kraštus suriškite virvute, kad sūrelis neišbėgtų. Surištą sūrį dėkite ant lentelės ar atgal į sietą mazgu į apačią, uždenkite lėkštute ir paslėkite nedideliu svoriu. Po 2–4 val. svorį nuimkite, atriškite virvutę ir labai atsargiai išverskite sūrelį ant gražios lėkštutės. Tokius sūrelius galima gaminti ne tik su levandomis: labai tinka įvairių rūšių šviežios mėtos, anyžiniai lofantai, raudonieji ar baltieji dobilai, šliaužiančioji tramažolė, kiaulpienių žiedai, smulkinti rožių žiedlapiai ir kitos saldų skonį turinčios gėlės. Papuošti labai tinka ryškesniais augalais. Pavasarį dekoruokite žibuoklėmis, raktažolėmis, plautėmis, našlaitėmis, vėliau alyvų, trūkažolių, ramunių, gauromečių, rugiagėlių, laukinių gvazdikėlių žiedais. Tinka ir daržų bei darželių gėlės – medetkos, vaistinės ramunės, agurklės, agurkų žiedai ir kiti ne itin dideli daržovių žiedeliai.