Tačiau praėjus kuriam laikui pastebėjote, kad svajonių princas ar princesė pradėjo jus nuleidinėti nuo devintojo dangaus žemyn galva vis dažniau. Iš pasalų. Teškiant tiesiai į nuolatinių nusivylimų, nežinomybės, baimės, kaltės, gėdos, pavydo, neapykantos, pažeminimo ir sielvarto meldus. Po tokių atvejų jūsų protas prablaivėdavo, ir kaip šnypščiantis radijo imtuvas, kartais pagaunantis gerą bangą, pradėdavo kelti klausimus: kas tai per meilė, jeigu ji nuolat skaudina? Gal tai tik viso labo cheminė priklausomybė nuo feromonų? Na, šviesa tunelio gale jau yra: taip, ši pseudomeilė yra cheminė priklausomybė, tik, deja, ne nuo feromonų. Vien feromonais grįstas ryšys itin greitai pasibaigia, o feromonai niekaip jūsų nemotyvuotų įklimpti į santykius, kuriuose nuolat esate prigirdomi nuodų ir dėl to prarandate savo gyvybingumą.

Kodėl tampate priklausomi nuo toksiškų santykių

Iš tiesų toksiškuose santykiuose jus kabina išsiskiriantis adrenalinas, kaskart nugesinamas endorfinais, vadinamaisiais laimės hormonais. Kai toksiškasis partneris jus pažemina, įžeidžia ar kitaip jums sukelia stresą, jūsų kūne išsiskiria adrenalinas, o kai nuodytojas sugrįžta pas jus atsiprašyti, susitaikyti, aistringai pasimylėti, jus tuoj pat užlieja maloni endorfinų banga. Šis efektas santykiuose dar yra vadinamas „amerikietiškais kalneliais’’, daugeliui priklausomų žmonių sukuriantis meilės iliuziją.

Tai žinant, nenuostabu, kodėl aplinkui nemaža porų, kurios dar vieną akimirką svaidosi lėkštėmis ir grasina skyrybomis, o kitą – jau užsiima dauginimosi procedūromis, „nuaimanuojančiomis’’ per visą daugiabutį. Kuo didesnės adrenalino dozės išsiskiria, tuo didesniais kiekiais organizmas jums kompensuoja endorfinų, todėl jumyse dar stipriau įleidžia šaknis įsitikinimas, kad tai – didžiulė meilė. Mat aukos kūnas, nuolat patiriantis emocinį smurtą, dažniausiai prisimena tik lepias endorfinų saulės voneles, kurios skatina kuo greičiau pamiršti baimę ir stresą – pagrindines adrenalino išsiskyrimo priežastis.

Kas nutinka, kai toksiškuose santykiuose auka nuolat ir sistemingai patiria stresą? Organizmas, priverstas dažnai išskirti adrenaliną, pradeda reikalauti vis daugiau endorfinų ir tampa priklausomas nuo šių abiejų besikaitaliojančių būsenų: gavęs adrenalino, kaip narkomanas laukia endorfinų, o pasitenkinus endorfinais, vėl ilgisi adrenalino, kuris žada dar didesnę endorfinų dozę nei buvo prieš tai.

Tuo tarpu toksiškas žmogus, kuris kankina savo auką santykiuose, ir tampa tuo pačiu švirkštu su doze, dėl kurios auka yra pasiruošusi bet kam. Taigi esate jūs, auka, narkotikai yra endorfinai ir yra švirkštas – negailestingai jus kankinantis partneris. Ir jūsų smegenys klaidingai įtiki, kad tik šis „švirkštas’’ yra vienintelis jūsų malonumo šaltinis. Štai jums ir dar vienas esminių paaiškinimų, kodėl vienos moterys toksiškuose santykiuose iškenčia tik savaitę, o kitos negali iš jų išklimpti net dvidešimt metų.

Tokie santykiai nuolat stresą patiriančiai pusei yra itin žalingi: dingsta produktyvumas darbe, nebedžiugina santykiai su šeimos nariais ir draugais, nebelieka energijos savirealizacijai, staigiai ištuštėja banko sąskaitos, nes arba nėra jėgų užsidirbti, arba jas ištuštino toksiškas partneris. O kur dar psichosomatinės ligos, keliančios pavojų ne tik jūsų gyvenimo kokybei, bet ir pačiai gyvybei?

Todėl metas baigti gerti nuodus ir nedelsiant imtis savęs gelbėjimo plano.

„Išsigelbėjimo planas’’: 12 (+1) patikrintų žingsnių

Nors plane kreipiamasi į moteris, visi žemiau aprašomi žingsniai puikiai tinka ir vyrams, kurių tarpe taip pat yra nemažai emocinį smurtą santykiuose patiriamų aukų.

1. Fakto pripažinimas

Pirmas žingsnis bus žengtas, kai pripažinsite faktą, kad esate priklausoma nuo šių toksiškų santykių. Kad jūsų santykiai yra ne meilė, o priklausomybė. Kai nustosite vadinti meile tai, kas yra visiška nemeilė jūsų atžvilgiu. Kai suprasite, kad savo dukrai niekad nelinkėtumėte tokios „laimės’’, kokią dabar patiriate pati. Kai pradėsite sakyti ne „aš jį myliu ir labai kenčiu’’, o „esu laikinai priklausoma, bet jau pradedu su tuo tvarkytis’’.

2. „Dozės’’ išsižadėjimas.

Tai reiškia, kad turite visiškai nutraukti bet kokius ryšius (netgi ir virtualius) su jus psichologiškai nuodijančiu žmogumi. Jeigu reikia, atsisakykite net ir bendrų draugų bei pažįstamų. Tiesiog privalu nustoti kas tris minutes lankytis jo socialinių tinklų paskyrose ir domėtis jo gyvenimu. Kitaip tariant, daugiau jokių laiko ir emocinių investicijų į žmogų, kuris jūsų gyvenimą pavertė nevaldomu chaosu.

Jo įrašai su graudinančiomis nuotraukomis, liūdnomis eilėmis, citatomis, dainomis ir postringavimais apie tai, koks jis yra nelaimingas, yra jums patys pavojingiausi. Šios priemonės yra naudojamos manipuliacijai, kad auka susigraudintų ir grįžtų. Jeigu ši korta „nepaeina’’, tuomet taikoma priešinga strategija – pasirodo „džiaugsmingos’’ nuotraukos su trečiaisiais veidais ar net jums gerai žinomomis jo buvusiosiomis.

Dar vienas būdas pritraukti jūsų dėmesį – liga, tiksliau, jos simuliacija. Jo socialinėje paskyroje gali pasirodyti širdį draskantys užrašai apie tai, kad jis serga arba miršta. Visi šie įrašai skirti tik jūsų, aukos, proto sujaukimui ir „ledų’’ pramušimui, todėl būtinas visiškas informacinis atsiribojimas nuo savo nuodytojo. Pašalinkite jį iš draugų visur kur tik įmanoma, užblokuokite.

Šioje vietoje visiškai nepritinka atsikalbinėjimai, pavyzdžiui, „aš taip negaliu’’ arba ‘’ką jis apie mane pagalvos?’’. Įsivaizduokite, kad jis numirė. Skamba žiauriai, bet tai jums padės suprasti: mintis, kad negalite be jo gyventi, tėra viso labo tik mintis. Sutikite, jeigu jis numirtų, jūs kažkiek pasielvartautumėte, bet po kurio laiko vis tiek pradėtumėte toliau gyventi savo gyvenimą.

Atsikratykite bet kokių daiktų, primenančių jį: dovanų, patalynės kurioje miegojote, drabužių, kuriuos pirkote norėdama jam patikti, išmeskite lauk jo dantų šepetėlį ir kitus jums paliktus daiktus. Jeigu jis paliko pas jus ką nors svarbaus, pavyzdžiui, dokumentus, grąžinkite juos naudodamasi kurjerio paslaugomis. Mat būtent „pamiršti’’ daiktai dažnai tampa pretekstu sugrįžti, o iš tiesų, ir toliau jums nuodyti gyvenimą.

3. Abstinento sindromo išgyvenimas

Jau išsiskyrus, atkrytis (dar liaudyje plačiai paplitęs rusiškas žodis „lomkės’’) yra neišvengiama dalis stengiantis išsiveržti iš nuodingų santykių ir galiausiai pasiekti vidinę ramybę. Todėl nekovokite su atkryčio metu jus ištikusiais priepuoliais, tiesiog priimkite šią būseną kaip savo kelionės į laisvę natūralų etapą, kaip būtiną prielaidą netrukus jus pasitiksiančiai laimei.

Esminiai atkryčio pikai nuo išsiskyrimo dažniausiai pastebimi po 7 dienų, po 21 dienos, po 90 dienų ir 6 mėnesių. Štai toks kelias laukia vaduojantis nuo priklausomybės ir jeigu jau tvirtai pasiryžote, jį teks praeiti. Šiuo sunkiu laikotarpiu patiriamo skausmo išvengti neįmanoma, bet galite padaryti kai ką, kad jį sumažintumėte. Todėl kiti žingsniai bus susiję su efektyviausiais būdais malšinant skausmą silpnumo akimirkomis.

4. Atmintinė, neleisianti pamiršti patirto pragaro

Vienas aktyviausių mūsų psichologinės gynybos mechanizmų yra išstūmimas. Kai su mumis nutinka kas bloga, vis kur nors išgirstame iš pašalės: „Nenusimink, laikas užgydo visas žaizdas’’. Laikas čia nelabai kuo dėtas, – tai mes išstumiame viską, kas su mumis nutiko negero, atmintyje pasiliekame tik maloniausius prisiminimus (vis dar pamenate endorfinų saulės voneles?).

Šio mechanizmo dėka žmonės gali ištverti net pačius baisiausius ir skaudžiausius įvykius savo gyvenime. Bet būtent šiuo aukos gynybos mechanizmu puikiai pasinaudoja toksiškasis partneris. Po eilinio savo aukos sumaitojimo ir įskaudinimo, jis kuriam laikui dingsta iš horizonto, o paskui taip pat lyg niekur nieko pasirodo (po savaitės ar net metų) postringaudamas, kaip jis pasiilgęs savo aukos bei jųdviejų nuostabių santykių. Iš tikrųjų tai darydamas, tiesiog tikisi, kad per dingimo laiką jau bus net kvapelis išgaravęs toje vietoje, kur buvo pridirbęs reikalų. Bus galima sėkmingai grįžti į santykius ir toliau čiulpti iš savo aukos visą gyvastį.

Taigi apsidrauskite iš anksto: pasiimkite popieriaus lapą ir surašykite visus atvejus, kai jūsų nuodytojas jus skaudino, liūdino, grasino, gąsdino, tyčiojosi, žemino, manipuliavo ir kitaip emociškai darkė. Rašykite viską išsamiai, pabrėždama, kiek skausmo tas žmogus jums suteikė. Saugokite šią atmintinę ir vis ją perskaitykite kritiniais atkryčio momentais, kai jus aplanko destruktyvus troškimas (destruktyvus, nes kyla iš baimės likti vieniša arba kad geriau jau nebus) grįžti pas emocinį smurtautoją.

5. Aiški žinutė savo artimai aplinkai

Jūsų draugės ir bendri pažįstami patys to nesuprasdami, taip pat gali jums kelti pavojų. Jeigu turite bendrų pažįstamų, reikėtų nustoti palaikyti ryšį ir su jais, nes jie gali tapti jus persekiojančio toksiško partnerio įrankiais vėl įvedant sumaišties į jūsų gyvenimą. Jūsų buvęs partneris gali papasakoti jiems apie savo tariamą sielvartą ir ketinimus jus, „be priežasties nutraukusią santykius’’, susigrąžinti. Arba priešingai, gali pradėti demonstruoti, koks jis yra laimingas sutikęs naują meilę.

Esmė tame, kad abu šie triukai aukai sukelia netekimo jausmą ir priverčia ją suabejoti savo sprendimu, ar tikrai vertėjo skirtis. Dar kartą – padėkite sau atsiribodama nuo nereikalingos informacijos. Tikėtina, kad šis patarimas galioja ir jūsų draugių, su kuriomis aptarinėdavote savo sielvartą, atžvilgiu. Uždrauskite joms net užsiminti apie jį ir šnipinėti jo gyvenimo įvykius socialiniuose tinkluose. Labai griežtai įspėkite jas, kad jei šis jūsų prašymas bus ignoruojamas, jūsų draugystei taip pat gali ateiti pabaiga. Daugiau jokios informacijos apie jį: jis mirė.

6. Laisvo laiko užpildymas

Po skyrybų su toksišku partneriu aukai atsiranda daug laisvo laiko. Juk daugiau nebereikia su draugėmis ištisas valandas telefonu ar kavinėje aptarinėti despoto poelgių ir žodžių, apgalvoti jo veiksmų, socialinėse paskyrose sekti jo įrašus ir komentarus po jais, spręsti, kaip toliau laviruoti santykiuose, kurie veda į vis didesnę prarają. Visas laikas dabar priklauso tik jums vienai.

Dėl to daugelis aukų patiria lengvą šoką, klaidingai vadindamos tai „tuštuma širdyje’’. Taigi nedelskite ir pripildykite savo gyvenimą naujais pažįstamaisiais, veiklomis ir potyriais. Daugiau nė minutės beprasmiškai iššvaistyto laiko ir veltui išeikvotos energijos. Užsiimkite tuo, apie ką seniai svajojote: šokiais, tapymu, keramika, apželdinimu, muzika, vokalu. Užsirašykite į įdomius kursus ar seminarą. Jeigu yra galimybė pakeliauti – juo geriau. Svarbiausia, kad kuo greičiau tariamą tuštumą prisodrintumėte naujais įspūdžiais, neturinčių jokių sąsajų su buvusiuoju.

7. Sportuokite

Įtraukite fizinę veiklą į savo dienotvarkę mažiausiai 90-čiai dienų. Bėgiokite arba užsiimkite jėgos pratimais, trunkančiais ne mažiau nei valandą. Ilgi fiziniai krūviai formuoja pasitikėjimą savimi, savo jėgomis, ir taip pat, labai svarbu, suteikia galimybę sveiku būdu gauti dozę endorfinų. Jūsų smegenys ir kūnas neilgai trukus išmoks ir pripras, kad laimės hormonų galima „pasigaminti’’ nežalingu būdu, t.y. apsieinant be stresą keliančių bei nuolat adrenaliną gaminančių santykių.

8. Raskite pakaitalą adrenalinui

Tuo metu, kai atkryčio pikas bus nepakeliamai sunkus, gaukite savo adrenalino dozę atrakciono parke, per šuolį su parašiutu, važinėjantis motociklu ar pasileidžiant plaukus ant vandenlentės. Jums reikalingą efektą suteiks bet kokia sporto šaka, kurioje yra bent kiek pavojaus elemento.

9. Dalykai, nuo kurių vertėtų susilaikyti

Pirmiausia, reikėtų atsisakyti alkoholio bent 90-čiai dienų, bet jeigu vis dėlto nusprendėte išgerti, geriau nedaryti to vienatvėje. Kažkas turi prižiūrėti jūsų psichologinę ir emocinę būseną. Nėra nieko graudžiau už girtus skambučius ir žinutes, kurios tik nudžiugins žmogų besimėgaujantį jūsų kančia.

Antra, atsisakykite lyrikos, melancholijos ir sentimentų. Patartina pamiršti liūdnas dainas ir filmus taip pat 90-čiai dienų, nes dar nespėjus atsitiesti, visa tai gali nutempti jus į dugną. Skaitykite, klausykite ir žiūrėkite tik tai, kas jus veda į laisvę: pavyzdžiui, video, straipsnius ir knygas, kuriose rašoma apie išėjimą iš destruktyvių santykių. Trečia, jokių lankymųsi bendrose, jo pamėgtose ir jį primenančiose vietelėse: restoranuose, parkuose, kinoteatruose ar kitur, kur leisdavote laiką drauge.

10. Savo minčių rašymas

Kai tik prasideda vidiniai dialogai su savo kankintoju, iškart imkite rašiklį ir ranka surašykite viską, ką norite jam išsakyti. Kai tik kyla noras jam ką nors paaiškinti, atsiprašyti, išsipasakoti, rašykite ant popieriaus lapo, impulsyviai, neapmąstant savo žodžių. Kodėl ant popieriaus lapo? Nes tekstas elektroniniu pavidalu, ypač pavartojus alkoholio ar esant atkryčio pikui, gali lengvai tapti išsiųstu elektroniniu laišku.

11. Pagalbos prašymas

Melskitės, medituokite, rašykite savo sukurtas afirmacijas – tiesiog darykite tai, kuo tikite ir kas jums gali padėti. Prašykite jėgų, kad galiausiai išsilaisvintumėte.

12. Bendravimas

Bendraukite su kitais potencialiais partneriais nelygindamos jų su buvusiuoju. Svarbu vaikščioti į draugiškus pasimatymus, nesiekiant stačia galva kuo greičiau nerti į rimtus santykius. Nauji santykiai kurį laiką veiks kaip nuskausminamieji, bet jie neišgydys. Jūsų tikslas yra tiesiog išsilaisvinti nuo priklausomybės, todėl kontaktai su kitais žmonėmis yra tiesiog dėmesio nuo skausmo nukreipimui ir naujų gražių akimirkų patyrimui.

Nėrimas į naujų santykių kūrimą kol visiškai neišsilaisvinote nuo priklausomybės yra nerekomenduojamas, nes reikia išbūti kurį laiką vienatvėje, kad geriau suprastumėte savo poreikius, pakoreguotumėte savo mąstymą, ydas, ir aiškiai suvoktumėte, kokių klaidų nebekartosite kituose santykiuose.

+1. Atlikite ypatingą ritualą tualete

Jeigu sąžiningai atliksite visus 12 aukščiau išvardintų žingsnių, saldūs vaisiai pasirodys neišvengiamai. Tačiau yra dar viena ypatinga placebo vyšnaitė, kuri tiesiog apvainikuos jūsų pastangas, ir visiems laikams atskirs jus nuo emocinio smurtautojo. Tikriausiai ne kartą filmuose matėte, kaip įskaudinti herojai išsiskyrę sudegina, suplėšo ar kitaip sunaikina bendras nuotraukas.

Šis atsisveikinimo aktas yra svarbus tuo, kad pati sau realiais veiksmais parodote, kaip tvirtai esate pasiryžusi negrįžtamai atsisveikinti su savo skriaudėju. Jeigu taip susiklostė, kad neturite ką deginti, yra dar vienas būdas atsikratyti praeities šešėlių.

Tiesiog užrašykite buvusiojo partnerio vardą ant popieriaus lapelio, įmeskite jį į tualeto unitazą ir… nuleiskite vandeniu. Jeigu jūsų tūžmastis ir nuoskaudos dar didesni nei galėčiau įsivaizduoti, prieš nuleidžiant vandenį, lapelį su jo vardu galite suplėšyti į skutelius ir padaryti ant jo dar ką nors. Esmė tame, kad tokiu būdu nuplovus skausmą suveiks placebas: šiuo aktu tarsi pati sau pareiškiate, kad šiam žmogui jau nebejaučiate nė kruopelytės pagarbos, todėl paliekate jį skęsti savo nuodingame fekalijų pasaulyje, o pati švaria sąžine keliaujate į džiaugsmingą rytojų, kuriame būsite apsupta šviesių ir jums gera linkinčių žmonių.

Kas toliau?

Pradėjus laikytis šio „išsigelbėjimo plano’’, po savaitės turėtumėte pajusti, kad tapo lengviau kvėpuoti. Po 21 dienos pradėsite mėgautis gyvenimu. Po 90 dienų pereisite į būseną: „Kas čia buvo?’’. Iš jūsų gyvenimo išnyks isterijos priepuoliai ir raminamieji. Po pusmečio galėsite ramiai užeiti į buvusiojo puslapį ir pati prieš save raudonuoti stebėdamasi, kaip jūs galėjote jam duoti tiek daug valdžios kontroliuoti jus ir tyčiotis iš jūsų. Po metų jus pradės pykinti vien nuo minties apie jį.

Mes ne tai, kas buvome vakar, mes tai, kas esame šiandien. Jūsų pasirinkimas pereiti išsilaisvinimo kelią atves jus į santykius, kupinus pagarbos, pasitikėjimo, rūpestingumo, kurie nuolat atsispindės naujojo partnerio poelgiuose. Šis kelias jus padarys stipresnėmis asmenybėmis, padės jums susigrąžinti save ir niekada daugiau nebeįklimpti į fekalijų pelkę.

Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Specializuotos pagalbos centrų sąrašas ir kontaktai pagal savivaldybes:
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris El. adresas Darbo laikas
„Pagalbos moterims linija“ 8 800 66366 pagalba@moteriai.lt kasdien visą parą
„Vilties linija“ 116 123 vilties.linija@gmail.com kasdien visą parą
„Linija Doverija“ (pagalba paaugliams ir jaunimui teikiama rusų kalba) 8 800 77277 II-VI 16:00-20:00
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba 8 800 10 800 Pirmadieniais – ketvirtadieniais: 8.00-19.00 val.
Penktadieniais: 8.00-18.00 val.
SPC kontaktai:
Specializuotos pagalbos centrų, 2017 metais teikiančių specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims, sąrašas pagal savivaldybes
Savivaldybė Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Akmenės r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Alytaus m. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Alytaus r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Anykščių r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Birštono Moterų teisių asociacija (buv. Kauno moterų draugija 8 603 89833 mota.mums@gmail.com
Biržų r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Druskininkų Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Elektrėnų Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ignalinos r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Jonavos r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 vinfo@moters-pagalba.lt
Joniškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kaišiadorių r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kalvarijos Marijampolės apskrities moters veikos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930 kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kazlų Rūdos Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kelmės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kėdainių r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Klaipėdos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kretingos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kupiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Lazdijų r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Marijampolės Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Mažeikių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Molėtų r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Neringos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Pagėgių Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Pakruojo r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Panevėžio m. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Panevėžio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Pasvalio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Plungės r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Prienų r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Radviliškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 657 87475 info@kriziucentras.eu
Rietavo Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Rokiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Skuodo r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Šakių r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Šalčininkų r. Moterų informacijos centras 8 650 95216 8 5 2629003 spc@lygus.lt
Šiaulių m. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šilalės r. Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Širvintų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Švenčionių r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Tauragės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Telšių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Trakų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ukmergės r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Vilniaus m. (išskyrus Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijas) Vilniaus m. (Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijos) Vilniaus moterų namai Moterų informacijos centras 8 5 2616380 vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Visagino r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
SVARBU. bukstipri.lt - Vidaus reikalų ministerijos administruojama internetinė svetainė, skirta žmonėms, susidūrusiems su smurtu artimoje aplinkoje.
Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Akmenės r., Joniškio r.,Pakruojo r., Radviliškio r., Šiaulių m., Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232
mvic@splius.lt
Alytaus m., Alytaus r., Druskininkų sav., Lazdijų r., Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287
info@ammkc.lt
Anykščių r., Molėtų r., Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Birštono sav., Kaišiadorių r., Kauno r., Prienų r. Moterų teisių asociacija 8 603 89833
mota.mums@gmail.com
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Pasvalio r., Rokiškio r. Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 699 86866
paramosnamai@gmail.com
Elektrėnų sav., Šalčininkų r., Širvintų r., Trakų r., Švenčionių r., Vilniaus m.(Naujininkų, N.Vilnios, Grigiškių seniūnijos), Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 650 95216
skpc@lygus.lt
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069
viltisvskc@gmail.com
Jonavos r., Kėdainių r., Ukmergės r. Kauno moterų linija 8 618 40044
skpc@moterulinija.lt
Tauragės r., Kelmės r., Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 616 55877
taurage@moterscentras.w3.lt
Marijampolės sav., Kalvarijos sav., Kazlų Rūdos sav., Šakių r., Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 63355007
spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Klaipėdos m., Neringos m., Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 650 60094
kmn@moteriai.lt
Kretingos r., Klaipėdos r., Skuodo r., Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 605 82331
kretingosmoterys@gmail.com
Telšių r., Mažeikių r., Plungės r., Rietavo sav. Telšių krizių centras 8 671 16590
spc.telsiai@gmail.com
Šilalės r., Pagėgių sav. Koordinacinis centras "Gilė" 8 610 10715
koordinaciniscentras@gmail.com
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 428 52177
info@kriziucentras.eu
Vilniaus m.(išskyrus Naujininkų, N. Vilnios, Grigiškių seniūnijas) Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija 8 664 31207
pagalba@skpcpagalba.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)