Pasiruošimas vaiko gimimui

Kai sužinojau, kad gims vaikas, pradėjau intensyviai ruošti savo dienotvarkę jo gimimui. Tačiau santykių nusprendėme nebetęsti dar negimus vaikui. Supratau, kad nepaisant to, nenorėčiau būti savaitgalinis tėtis. Nusprendėme, kad mama bus su vaiku pirmus gyvenimo metus, o antrus aš. Ką pradėjau daryti? Pradėjau automatizuoti daugybę savo darbo procesų. Pradėjau ruošti instrukcijas, kaip perduoti savo darbus laisvai samdomiems darbuotojams. Susikūriau porai metų į priekį užduotis ir jų palaikymo schemas. Perdėliojau savo darbą taip, kad man užtektų poros valandų per dieną jo stebėjimui ir kažkokiam pakoregavimui. Žinojau, kad ir dirbti, ir skirti dėmesio vaikui bus nenašu ir net nepuoselėjau tokių vilčių.

Gimus vaikui

Kadangi pirmus metus su vaiku buvo mama, tai pirmus keturis mėnesius vaiko pasaulyje dalyvavau epizodiškai. Keldavomės pakaitom kas dvi valandas miegoti su vaiku, kad tiek vienas tiek kitas pailsėtų ir kad vaikas apsiprastų su abiem tėvais. Vaikui svarbus jo globėjų kvapas, prisilietimai, balsas, kvėpavimo ritmas, kūno temperatūra. Taip palengva, per šiuos aspektus pildžiau vaiko suvokimą apie save.

Pirmais metais dar dirbau ir vakarus leisdavau su vaiku, kad mama pailsėtų ir vaikas savo sensorika įsisavintų mane. Po keturių mėnesių vėl pradėjome gyventi atskirai ir vaiką pasiimdavau kas antrą vakarą po darbo pabūti kelioms valandoms su savimi. Žinojau, kad negalima vaiko ilgai laikyti atskirto nuo pagrindinio globėjo. O kadangi nuo pat pirmos gimimo dienos pagrindiniu globėju buvo mama, tai vaiko prieraišumo suvokimą klijavome aplink ją. Aš įvedinėjau save po truputį, nuosekliai.

Antri metai

Kadangi pirmus metus dar dirbau ir tik po truputi save įvedinėjau į vaiko rūpybą, turėjau galimybę testuotis darbe, kaip man seksis susimažinti darbo laiką. Metai stebėjimams buvo užtektinas laikotarpis. Žinojau, kad vienerių metų vaikas miegos dukart per dieną po maždaug valandą. Tai pripratinau klientus ir susijusius asmenis prie grafiko, kad būsiu pasiekiamas dukart dienoje ir nuo devintos valandos vakaro. Kas antrą dieną vaikas miegodavo pas mamą, tai kai kuriuos vakarus galėdavau pradėti dirbti nuo 18-tos valandos. Taip mama savo išėjimą iš karjeros sutrumpino iki metų.

Vaikui dveji

Kai vaikui dveji, tai belieka apie mėnesis laiko įvesti jį į darželio aplinką ir tuomet jau įprastas gyvenimo ritmas. Kadangi mano šeimos situacija tokia, kad mes su mama ne kartu, tai ir toliau tęsėme kas antros dienos programą. Grįžęs į darbo ritmą aš toliau maksimaliai stengiuosi išnaudoti per tėvystės atostogas sukurtą darbo schemą ir tuo pačiu turiu normalias kasdienes darbo valandas. Kadangi keičiamės kas antrą dieną, tai vienais vakarais galiu dirbti, kad ir iki išnaktų. Ką ir darau dažniausiai. Kažkada manęs draugas paklausė ar kurčiau naują šeimą ir kaip kurčiau. Tai atsakiau, kad taikyčiau tą patį kas antros dienos modelį. Man jis patiko, nes nespėjama pervargti, kadangi kita diena yra atsigavimui. O iš kitos pusės, vaikas gauna du globėjus, kuriais gali kliautis. Turi pagrindinį globėją, tačiau jam komfortabilu ir su antruoju. Trečias aspektas, kad vaikas gauna kokybišką santykį. Tėvai pailsėję, neišsekę. Idėjos, laikas skiriami tik vaikui.

Ar visiems tai gali pavykti?

Vėlgi pasakysiu savo nuomonę. Kadangi žmogaus smegenys pasiekia brandos stadiją apie 25-uosius gyvenimo metus, tai aš džiaugiuosi, kad vaiko nesusilaukėme anksčiau. Nes pats bijau pagalvoti, kokią sumaištį vaiko galvoje mano tuometinis impulsyvumas ir nepastovumas galėjo įnešti. Vaikai tegul geriau neaugina vaikų. Aš taip galvoju.

Kitas aspektas yra mano požiūris į moterį. Aš neskirstau Marsas-Venera. Tai man leido daryti „moteriškus“ darbus. Nejaučiau tame gėdos, pasipriešinimo, nevyriškumo. Aš kaip tik didžiavausi savimi, kad galėjau vaikui suteikti globą, švelnumą, jausmų atliepimą, supratingumą, galimybes pažinti.

Trečias aspektas, kad aš jau spėjau susipažinti su karjeros ypatumais ir kaip galėčiau joje atlaisvinti vietos vaikui.

Na ir mano santykio suvokimas. Jis individualus, daug kam nepriimtinas. Aš nepropaguoju – vyras šeimos galva, tikras vyras, vyras kaip siena, vyras išlaikytojas. Aš renkuosi į save panašų kitos lyties atstovą, kuris turi mokėti pasirūpinti savimi pats. Aš renkuosi draugą. Kai įvykdomas šis aspektas, tuomet mes rūpinamės vienas kitu, dalinamės, gelbėjam vienas kitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)