Pavasario lygiadienis

Mėnuo Fravardin

03–21 / 04–19

Fravardino mėnuo atitinka Avino ženklą ir yra gyvenimo pradžia Visatoje. Jis susijęs su gamtos atgimimu ir ugnimi. Tai dvasinio pasirinkimo laikas, dvasinių tradicijų gimimas. Mėnuo pašvęstas daugiašakiam Ainių Medžiui. Šio mėnesio laikotarpyje būtina prisiminti savo ainius, prašyti jų pagalbos. Žiūrėkite į jų nuotraukas, darykite savo Giminės genetinį Medį, galvokite apie juos, ir jie būtinai ateis jums į pagalbą. Žmonių, gimusių šį mėnesį tikslas – kova su blogiu, supainiotų situacijų aiškinimasis, paklusimas ainių įstatymams, drąsus ir bebaimis veržimasis ieškant tikslo.

Mėnuo Aša-Vachišta

04–20 / 05–19

Šis mėnuo atitinka Jaučio ženklą ir siejamas su Dangaus Ugnimi, kuri įsikūnijo žemėje. Tai taikos, harmonijos, gerovės ir pusiausvyros išlaikymo laikas visuose geruose darbuose. Jei turite žemės, padarykite iš jos rojų, valykite ją, auginkite naudingus augalus, prižiūrėkite gyvulius, džiaukitės sodo žydėjimu, kvėpuokite žydinčių gėlių aromatu. Priimkite šventos žemės gerą energiją ir tada užsidegs jūsų vidinė ugnis. Eikite teisingu turto dauginimo keliu, būkite geri, džiaukitės gyvenimu, meile ir visomis žemiškomis dovanomis.

Gimusių šį mėnesį žmonių užduotis – atiduoti skolą žemei, džiaugtis žemišku gyvenimu, saugoti taiką, harmoniją, būti teisingam, plėsti derlingas žemes ir didinti turtą.

Mėnesio totemai yra Jautis ir Dramblys. Jaučio paskirtis yra ginti žemę nuo parazitų. Dramblys – išminties ir dvasinio turto saugotojas.

Haurvato mėnuo

05–20 / 06–18

Haurvato mėnesį atitinka Dvynių zodiako ženklas, jį įtakoja Mėnulis, tai mus supančio pasaulio kryptingumo išlaikymas, liaudies medicina, gailestingumas ir pagalba kitiems žmonėms. Šio mėnesio simbolis – veidrodis, visko atspindys, artimųjų ieškojimas. Todėl žmonės gimę šį mėnesį, visada ieško savo antros pusės. Haurvatas globoja vandens stichiją ir atitinka šaltą arba „mirusį“ vandenį, kuris maitina ir duoda gyvybinę energiją supančiai aplinkai. Haurvatas kviečia organizmo apsivalymui ir atsinaujinimu, atstatyti prarastą organizmo gyvybiškumą ir pusiausvyrą.

Gimusių šį mėnesį aukščiausias tikslas – būti mokiniu, perteikti informaciją, mokėti keistis ir atitikti kiekvieną laiko tarpsnį, mokėti valdyti žodį.

Mėnuo TIŠTRIJA

06–19 / 07–18

Mėnuo Tištrija atitinka Vėžio ženklą. Tai žvaigždė Sirijus – Dangaus Raitelis, kuris išsklaido tamsą, sausrą, badą ir mirtį. Jis padeda atstatyti tradicijas, giminių santykius, surasti genetines šaknis.

Šį mėnesį gerai dirbti su vandeniu: valyti kanalus, upes, ežerus ir jų pakrantes, kasti šulinius. Sveika daug maudytis atviruose vandenyse, gerti šaltinio ir šulinio vandenį. Būtina prižiūrėti vyresnius žmones, ypatingai motiną. Gerai statyti namą, tuoktis, tvirtinti šeimos tradicijas, statyti savo giminės genetinį medį.

Gimusių šį mėnesį aukščiausias tikslas – prikelti giminės tradicijas, valyti jos praeitį, atpažinti kiekvieną blogio formą ir apriboti jos pasireiškimą.

Mėnesio totemas – Bebras. Tai kilmingas riteris, kuris kasasi, ieško tradicijų, visur pritaiko raktą.

Dangaus Raitelis dovanoja lietų. Zoroastrizmo legendose tai sausros demono – Apaoši nugalėtojas. Tištrija išsklaido tamsą, apsaugo nuo bado ir mirties. Sirijus pati ryškiausia žvaigždė. Zoroastriečių supratimu, tai naktinio skliauto žvaigždynų vedančioji žvaigždė. Sirijus–Tištrija atneša lietų ir duoda gyvybę išdžiūvusiai žemei. Jis taip pat valo žemę nuo parazitų, liedamas ant jų juos naikinanti vandenį. Be to tai šaulys, nes nukenksmina raganos metamas žvaigždes.

Mėnuo AMERTATAS

07–19 / 07–08

Mėnuo Amertatas atitinka Liūto ženklą. Tai nemirtingumas, amžinas gyvenimas, meilės džiaugsmas, troškimas kurti. Jis globoja augmeniją, kurios simbolis yra Pasaulio Medis. Amertatas apdovanoja žmogų dvasios sparnais, įkvepia kūrybai ir tuo pačiu daro žmogų nemirtingą būsimoms kartoms.

Šiuo metų laiku būtina ruošti daržoves, vaisius ir visa tai valgyti. Užkirsti kelią parazitų plitimui Žemėje. Reikia daugiau laiko skirti vaikams, padedant jiems jų kūrybinėje pradžioje.

Gimusių šį mėnesį aukščiausias tikslas – turėti savyje kūrybos ugnelę, šią liepsnelę mokėti uždegti kitiems, padėti ieškoti talentų.

Garbingiausi žmonijos atstovai pašvęsdavo save, norėdami padėti nugalėti mirtį, pajusti amžinybę. Žmogaus dvasios pergalė prieš kūną labai jaudino zoroastriečius. Tai atsispindėjo net religijoje. Avestos kalboje Amertatas yra „nemirtingumas“. Jis globoja augalus. Su juo surištas įvaizdis apie didingą Pasaulio visų sėklų medį Chaomą. Amertatas pirmas rado Chaomos medį, kurio sultys tapo nemirtingumo gėrimu. Jos duoda didesnius, nei yra galimybės sugebėjimus, padeda nugalėti mirtį. Avestos chaoma artima indiškai Somai, dar ji vadinama Amrita arba graikiškai Ambrozija. Tai tas pats gyvas vanduo rusų pasakose, kuriuo nuplovus atgyja mirę audiniai.

Mėnuo Šachrevar

08–18 / 09–16

Šachrevaro mėnuo atitinka Mergelės ženklą. Jis siejasi su riteriškumu ir pareiga, švara ir nepaperkamumu, visišku teisingumu. Šachrevaras – Dangaus kariuomenės šviesių jėgų vedlys. Jo jėga – Magiškas kardas, išsklaidantis Tamsą ir padalinantis pasaulį į dvi kovojančias stovyklas. Būtent jis yra Frašegirdo (paskutinis teismas) pranašas, jis praneš apie kovos pradžią kosminių Erų sandūroje, atstatys žemėje „Gerąją Valdžią“, ir tada prasidės žmonijos teismas, pervedant juos per Ugningą Upę, kuri išvalo ir išdegina bet kokį blogį.

Šį mėnesį gimusių žmonių aukščiausias uždavinys yra būti kariu, apsišarvavusiu riteriu, sujungiančiu jėgą ir protą. Atskiriant Blogį nuo Gėrio, besąlygiškai vesti kovą su Tamsos Jėgomis už žmonių Sielas.

Rudens lygiadienis

Mėnuo Mitra

09–17 / 10–16

Mitros mėnuo atitinka Svarstyklių ženklą, jis siejasi su Dangaus Įstatymų vykdymu, Saulės ir planetų judėjimu kosmine tvarka, pusiausvyra, su sutartimis ir priesaikomis. Mitros mėnuo kviečia kiekvieną iš mūsų pasirinkti kelią tarp Gėrio ir Blogio, atgailauti, pripažinti ir atsisakyti savo nuodėmių. Tai geras laikas žmonių apsijungimui į įvairias sąjungas, draugijas, konfliktų sprendimui, teisingumo ir harmonijos atstatymui, tuoktis, daryti sutartis abipusiu žodiniu pasitikėjimu.

Žmonių, gimusių šį mėnesį aukščiausias tikslas – būti dorais teisėjais (ne pagal dabartinius įstatymus, o pagal dangaus įstatymus), mokėti atskirti tiesą nuo melo, turėti visišką pareigos jausmą, sugebėjimą išlaikyti harmoniją žmonių santykiuose.

Mėnesio totemas – Arklys – rimtas, griežtas, su savo įsitikinimais, bet dirbantis, reiklus kontaktams ir besilaikantis taisyklių.

Mėnuo Apam-Napatas

10–17 / 11–15

Mėnuo Apam-Napatas atitinka Skorpiono ženklą, jis siejasi su gamtiniu ir vidiniu žmogaus pasauliu, mirtimi ir atgimimu, skausminga kova su pačiu savimi ir apsivalymu nuo nuodėmių, kuris visada būna skausmingas. Būtent su šiuo mėnesiu siejasi pats didžiausias zoroastriečių pasnikas „Sudegintas tiltas“. Jis kviečia kiekvieną žmogų pažiūrėti į save iš vidaus, pamatyti ir atsisakyti savo nuodėmių, atgailauti ir apsišvarinti, numirti dėl nuodėmės ir atgimti pasišventimui. Aukščiausias žmonių gimusių šį mėnesį tikslas – būti dvasiniu klausytoju, suprantančio reiškinio esmę. Jo tikslas turėtų būti stovėti aukščiau vykstančių procesų, matyti ir aiškinti, kaip iš principo kiekvienam individualiai atidirbti savo karmą, turėti verbalinę magiją, išmintį ir pranašystės dovaną.

ATARO mėnuo

11–16 / 12–15

Ataro mėnuo atitinka Šaulio ženklą, Ugnies stichiją. Jos funkcijos žmonių ir dievų santykis. Ataro mėnesį pagerbiamos trys šventos Ugnys: Valdovų Ugnis (palaiminta Mintis, ateitis), Šventikų ugnis (palaimintas Žodis, praeitis), Kario Ugnis (palaiminti Darbai, dabartis). Tai atitinka tris Chvarnos pakopas ( Chvarna – šventumas). Ataro mėnesį būtina pagerbti visas tris ugnis: atlikti ritualus, susiburti pagal religinius įsitikinimus. Tai geras laikas kolektyviniam darbui, mokymui.

Žiemos Saulės stovėjimas

Mėnuo Datuša

12–16 / 01–14

Mėnuo Datuša atitinka Ožiaragio ženklą ir skirtas Dievui-Kūrėjui – Achurai-Mazdai. Jo vardas reiškia „kuriantis, duodantis, dovanojantis“. Tai minčių gimimo ir ateities planavimo laikas, siekiant aukščiausio tikslo. Šį mėnesį būtina daryti pasirinkimą pagal vertikalę: arba jūs einate išbandymų keliu siekiant žmogiškos dvasios aukštumų, arba krentate į nedorybių dugną (gobšumą, savęs iškėlimą, egoizmą ir kt.). Į viršų ar dugnan. Šiuo laikotarpiu gimę žmonės, turi ypatingą paskirtį ir neša didelę atsakomybę, nes mėnuo Datuša rišasi su pačiu Visatos Kūrėju.

Gimusių šį mėnesį žmonių aukščiausias tikslas būti neformaliu lyderiu. Jie turėtų padėti kitiems atskirti gerus vaisius nuo blogų. Ir kas beįvyktų pasiekus tikslą nepasididžiuoti.

Šio mėnesio totemas – kalnų ožys, ištikimas, patikimas, neiškrypstantis iš kelio, aukojantis save, gerai žinantis savo tikslą ir einantis tiesiai į viršų.

Zoroastrizme Achura-Mazda – vyriausia dievybė, dovanojanti džiaugsmą ir gerovę. Visa pasaulio gerovė ateina per Achura-Mazdą, visos kančios ir nelaimės nuo jo priešininko Agra-Manju. Tarp Achura-Mazdos ir Agoa-Manju vyksta nesutaikoma kova, kuri baigsis šviesių jėgų pergale – Achura-Mazdos ir jo padėjėjų Ameša-Spenta (archangelai), pakviestų padėti pasaulio Kūrėjui kurti gyvenimą. Būtent Achurai-Mazdai ir jo archangelams (Ameša-Spenta) paskirta pirma Zoroastros kalendoriaus savaitė.

Vohu-Mano mėnuo

01–15 / 02–13

Vohu-Mano mėnuo atitinka Vandenio ženklą. Tai geros mintys, nuoširdumas, gerumas, švarūs darbai, žinių rinkimas, pagalba kitiems, kelionės. Vohu-Manas yra gyvūnijos pasaulio globėjas, jis padeda žmogui atrasti ryšį su savo totemu, savo dieviškąjį pašaukimą. Šiuo metų laiku ypač svarbu kontroliuoti savo mintis, neįleidžiant į jas pavydo, keršto, blogų palinkėjimų, nes mintys gali įsikūnyti konkrečiuose įvykiuose. Pasistenkite galvoti tik apie gerą.

Žmonių gimusių šį mėnesį užduotis – būti gerų minčių palydovu ir propoguotoju, spręsti karminius klausimus ir šventai vykdyti savo pareigą.

Mėnuo Spenta-Armaiti

02–14 / 03–15

Spenta-Armaiti mėnuo atitinka Žuvų ženklą ir pašvęstas Motinai-Žemei. Tai švelnumas, meilė, motinystė, vaisingumas ir viltys apie giminės pratęsimą. Spenta-Armaiti globoja gimdyves, o tuos kas rūpinasi žeme apdovanoja sveikata, gerais ir mylinčiais vaikais. Šis mėnuo siejasi su tarnyba, pareigos atlikimu, šeimos židinio saugojimu, žemės valymu nuo visokio purvo, paslaptingų reiškinių stebėjimu ir jų atskleidimu.

Žmonių gimusių šį mėnesį aukščiausia pareiga sergėti mūsų pasaulio pilnavertiškumą ir grožį, valyti žemę, mokėti šventai tarnauti ir būti pasiruošusiam aukotis.

Mėnesio totemas yra Šuo. Tai ištikimas, atsidavęs, turintis didelę intuiciją, jaučiantis pavojus ir mokantis saugoti paslaptis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)