Mokėti tinkamai prižiūrėti odą yra kur kas svarbiau, nei mokėti tinkamai užmaskuoti jos netobulumus. Juk jei jūsų veido oda bus lygi, spindinti ir stangri – makiažo daugeliu atvejų nė nereikės. Sveika ir skaisti oda – tai ne tik genai, bet ir tinkamai suformuoti kasdieniai įpročiai. Sveika mityba, pakankamas suvartojamo vandens kiekis, kosmetologo ar dermatologo konsultacijos, žalingų įpročių atsisakymas – viskas turi įtakos tam, ką kasdien matote veidrodyje, bet ne mažiau svarbu ir tinkamai prižiūrėti pačią veido odą.

Pagrindinis veido odos priežiūros procedūrų tikslas yra atskleisti gerąsias odos savybes ir sutvarkyti problemines. Žinoma, rutina ir priemonės keisis priklausomai nuo jūsų amžiaus ar metų laiko, tad labai svarbu atsirinkti tinkamiausius produktus atsižvelgiant į visas aplinkybes. Kad ir kaip būtų, veido odos priežiūros namuose pamatas yra jos valymas, tonizavimas ir drėkinimas.

Nepamirškite, kad viskam reikia laiko ir veido odos problemų nesutvarkysite pernakt. Technologijų ir mokslo pažanga yra milžiniška, tačiau, deja, niekam dar nepavyko sukurti tokios kosmetinės priemonės, kuri išsyk sutvarkytų visas problemas. Rezultatai bus matomi tik tuomet, jei reguliariai ir nuolat tinkamai prižiūrėsite veido odą. Prieš nusprendžiant, kad kokia nors kosmetikos priemonė yra neveiksminga, ją naudoti patartina bent šešias savaites.

Valymas

Veido odos valymas yra labai svarbus. Veidą prausti privalome kasdien bent du kartus, taip pat būtina kruopščiai nuvalyti makiažą – to nepadarius oda sens, pilkės ir praras sveiką spindesį. Maža to, ilgainiui kosmetinių priemonių ingredientai gali pradėti kelti alergiją. Taip pat reikėtų prisijaukinti veido odos šveitimo procedūrą – tai padės pašalinti negyvas ląsteles, išvalyti užsikimšusias poras.

Asociatyvi nuotr.

Prausimas

Veido prausimas – paprasčiausias ir svarbiausias žingsnis kasdien rūpinantis oda. Mūsų oda susiduria su oro tarša, purvu ir kitais faktoriais, todėl ją privalu kasdien kruopščiai nuplauti. Tam, kad sumažintume inkštirų, spuogų ir aknės atsiradimo tikimybę, veidą prausti, kaip minėta, būtina bent dukart per dieną – ryte ir vakare.

Prausiklių yra daug ir įvairių. Turite atsirinkti tai, kas tinkamiausia jums ir jūsų veido odai. Tai padaryti nebus sunku, jei žinote savo odos tipą.

Jei oda riebi, linkusi į aknę – rinkitės putojantį prausiklį. Sumaišytas su vandeniu ar patekęs ant drėgno delno toks prausiklis virsta lengvomis, švelniomis putomis, kurios kruopščiai pašalina dienos nešvarumus ir sebumo perteklių iš porų.

Jei jūsų oda paraudusi, sausa ir (ar) yra išplitusi egzema – rinkitės kreminės konsistencijos prausiklį arba losjoną. Tokio tipo prausikliuose yra eksfoliantų, pavyzdžiui glicerino ar taukmedžio sviesto, todėl jie ne tik kruopščiai nuplauna, bet ir drėkina odą.

Jautriai odai labiausiai tinka aliejiniai prausikliai. Gal ir neatrodo, kad aliejumi įmanoma švariai nusiprausti, bet tai visiška tiesa. Pavyzdžiui, arganų aliejus yra nekomedogeninis, lengvas, drėkinantis ir puikiai toleruojamas net ir jautriausios odos.

Micelinis vanduo tinka bet kokiam odos tipui. Ši priemonė it magnetas traukia visus nešvarumus ir riebalus, tačiau odos nesausina. Maža to, jį naudoti labai lengva – nereikia įtrinti, nebūtina nuplauti.

Neretai vienu iš veido odos priežiūros priemonių privalumų įvardijama tai, kad jos yra nekomedogeninės. Ką tai reiškia? Paprastai tariant, nekomedogeninės priemonės neužkemša porų ir dėl jų naudojimo neatsiras aknė. Tiesa, ne visais atvejais reikėtų aklai pasitikėti informacija etiketėje – verčiau atsirinkite tinkamiausias priemones jas išbandydamos.

Asociatyvi nuotr.

Šveitimas

Odos šveitimas – ne mažiau svarbi ir reikšminga veido odos priežiūros rutinos dalis. Šveitiklyje esančios smulkios dalelės pašalina negyvas odos ląsteles, neleidžia užsikimšti poroms, paspartina regeneracijos procesus. Šią procedūrą derėtų atlikti vieną ar du kartus (jei oda sausesnė, šerpetoja) per savaitę. Šveisti odą galima tiek nuprausus veidą, tiek ir prieš tai.

Dažniausiai oda šveičiama prieš tai ją gerai nuprausus prausikliu ir vandeniu. Taip pašalinamas purvas, prakaitas ir makiažo likučiai – oda paruošiama tolimesnėms procedūroms. Po šveitimo ji tampa švelnesnė ir lygesnė, kur kas geriau pasisavina kremą ar kitas po to naudojamas priemones.

Daug rečiau oda šveičiama prieš prausimą. Tačiau ir taip daryti galima. Tokiu atveju purvas ir negyvos ląstelės tarsi iškeliamos į paviršių, o vėliau, prausiantis, nuplaunamos. Po tokios procedūros oda itin gerai pasisavina drėkinančias odos priežiūros priemones.

Renkantis veido šveitiklį labai svarbu įsiskaityti į jo sudėtį. Derėtų rinktis tą, kurio dalelės yra smulkesnės ir apvalios formos. Stambios, neįprastų formų dalelės gali suerzinti jautresnę veido odą.

Jei jus kankina aknė – stenkitės nešveisti išbertų veido odos vietų, kadangi galite užkrėsti sveikus plotus, o tada spuogai gali dar labiau išplisti. Kita vertus, drungnas vanduo, švelnus šveitiklis ir šveitimas itin lengvais judesiais kovojant su akne kartais gali padėti. Dermatologai neretai pabrėžia, kad aknė – tai liga ir kovoti su ja bei rinktis priemones reikėtų pasikonsultavus su patikimais specialistais.

Tonizavimas

Veido tonizavimas – neretai praleidžiamas žingsnis. Ir visai veltui! Šiandien tonikų sudėtis yra gerokai patobulėjusi ir nė iš tolo neprimena tų odą išsausinančių, alkoholio pagrindu kurtų priemonių, kuriomis naudojomės maždaug prieš dešimtmetį.

Net po kruopštaus prausimosi gali likti stipriau prikibusių purvo, riebalų ar makiažo likučių. Tonikas galutinai ir švariai nuvalys jūsų veido odą. Pasinaudojus šia priemone oda paruošiama tolimesnėms veido odos priežiūros procedūroms, o kremai ir serumai įsigers kur kas geriau. Tačiau šiukštu nenaudokite toniko kaip pagrindinės priemonės veidui prausti.

Asociatyvi nuotr.

Renkantis veido toniką labai pravartu atkreipti dėmesį į jo sudėtį. Neretai gamintojai priemonę papildo įvairiomis sudedamosiomis dalimis, kurios padeda pasiekti vieno ar kito norimo efekto. Alfa ir beta hidroksirūgštys padeda pašalinti negyvas ląsteles, kurios užkemša poras, taip pat kovoti su saulės sukeliamais padariniais ir odos senėjimu, pilkėjimu. Hialurono rūgštis intensyviai drėkina ir stangrina. Rožių vanduo ar žaliosios arbatos ekstraktas ramina sudirgusią odą, slopina galimus uždegimus. Vitaminai E ir C kovoja su kasdieniais aplinkos agresoriais, skatinančiais odos senėjimą.

Toniką naudoti labai paprasta. Labiausiai paplitęs būdas: toniku suvilgomas vatos lapelis ir švelniais judesiais nuvalomas veidas. Tačiau taip sunaudojama nemažai priemonės. Perskirkite lapelį perpus ar tiesiog įsilašinkite toniko į delną – taip kur kas taupiau.

Veido toniką galima naudoti tiek ryte, tiek vakare. Vis tik dažniausiai šis veido odos priežiūros žingsnis atliekamas vakare.

Serumai

Serumai yra viena naudingiausių veido odos priežiūros priemonių. Šio kone stebuklingo eliksyro sudėtyje yra nedaug medžiagų, tačiau jos labai koncentruotos, todėl nesunkiai patenka į gilesnius odos sluoksnius. Tai padeda susitvarkyti su daugeliu konkrečių odos problemų, pradedant pigmentinėmis dėmėmis, baigiant raukšlėmis. Net jeigu neturite jokių didesnių odos problemų, antioksiduojančio poveikio serumas labai pravers. Naudokite jį ryte, kad serumas apsaugotų veido odą nuo aplinkos agresorių.

Apžvelkime dažniausiai serumuose naudojamas veikliąsias medžiagas. Tikimės, kad tai padės jums išsirinkti, ko iš tiesų reikia.

Hialurono rūgštis – viena iš kosmetikos priemonių ingredientų, kurią naudoti rekomenduoja bene visi dermatologai. Ji drėkina ir tarsi užrakina drėgmę odoje. O, kaip jau turbūt žinote, odos drėkinimas yra gal net svarbiausias žingsnis rūpinantis veidos oda kasdien. Maža to, tai bene veiksmingiausia priemonė kovojant su odos senėjimu ir raukšlėmis.

Vitaminas C yra puiki daugiafunkcė medžiaga odos priežiūrai. Jis atgaivina odos spalvą, ją šviesina ir skaistina. Maža to, skatina kolageno ir slopina melanino gamybą.

Retinolis, Vitaminas B3 ir peptidai skatina kolageno bei elastino gamybą. Padeda odai išlikti stangriai, nesudribti.

Jei turite kelias odos problemas – o dažniausiai, deja, jų būna daugiau nei viena, – galite naudoti kelis serumus. Serumavimas (kelių serumų sluoksniavimas, tepant juos vieną po kito) yra veiksmingas, ganėtinai naujas ir pasaulyje pripažintas būdas odos būklei greitai atstatyti ir gerinti. Galima skirtingų poveikių serumais tepti skirtingas veido zonas – kur to labiausiai reikia.

Serumavimas – paprasta procedūra, todėl ją galima atlikti namuose. Pasirinkite jums tinkamiausius bei reikalingiausius serumus ir tepkite veidą bei kaklą jais vienu po kito. Galite drąsiai rinktis skirtingų linijų ir firmų serumus, tačiau sloksniuojant labai svarbus yra eiliškumas. Pradėkite rutiną nuo lengviausios konsistencijos, greičiausiai įsigeriančios priemonės, o paskutinę tepkitę pačią sunkiausią, tirščiausią. Vieno serumavimo proceso metu pasistenkite nenaudoti daugiau nei trijų priemonių, nes galite apsunkinti odą ir norimo efekto nepasieksite. Serumus tepkite neskubėdamos, išlaukite, kol įsigers, galite patapšnoti veidą pirštų pagalvėlėmis ar įmasažuoti veido masažuokliu. Naudingiausia ši procedūra vakare, nes pernakt serumai tikrai gerai pamaitins veido odą, kadangi tuo metu jos neveiks jokie papildomi aplinkos agresoriai.

Tiesa, serumą reikia naudoti kaip atskirą priemonę. Jos negalima lašinti į kasdienio naudojimo kremus – naudos nebus nei iš serumo, nei iš kremo.

Asociatyvi nuotr.

Drėkinimas

Odos drėkinimas padeda išlikti jai švelniai ir stangriai. Galima sakyti, kad drėkikliai drėgmę odoje tarsi užrakina. Kasdienis veido prausimas, kaip ir įvairūs aplinkos veiksniai, sausina odą, todėl papildomos priemonės yra būtinos. Veido odą drėkinti patariama bet kokiame amžiuje ir visus metus – nepriklausomai nuo sezono. Tam skirtų priemonių – gausybė, todėl gali kilti klausimas, kaip išsirinkti tinkamą.

Jei jūsų oda – riebi, drėkinamąsias priemones rinkitės gelinės konsistencijos. Jų pagrindą sudaro vanduo, todėl jos neapsunkina odos ir greitai įsigeria.

Jei veido oda – normali ar mišri, labiausiai jums tiks drėkinamasis losjonas. Tai sunkesnė priemonė nei gelis, tačiau taip pat labai greitai įsigeria.

Sausai odai labiausiai tinkami naudoti yra kremai. Jų pagrindą sudaro įvairiausi aliejai, kurie drėkina stipriau nei gelis ar losjonas.

Jei jūsų veido odą kamuoja uždegimai arba ji yra jautri, ieškokite balzamo. Jis veikia panašiai kaip kremai, tačiau konsistencija – kur kas sunkesnė.

Kremų veido odai galite rasti įvairių. Jie skirstomi pagal amžiaus grupes ar norimą pasiekti efektą. Tačiau bene populiariausias skirstymas yra į naktinius ir dieninius. Dieniniai kremai yra papildyti ingredientais, kurie apsaugos jūsų veido odą nuo išorės agresorių: oro taršos, laisvųjų radikalų, ultravioletinių spindulių ir pan. Naktiniai kremai kovoja su pažeidimais ir problemomis, sukeltomis išorės agresoriams atakavus odą visą dieną. Dieniniai kremai paprastai yra kur kas lengvesni, o naktiniai – stipriau drėkinantys. Būtent todėl geriausia yra turėti abu ir naudoti pagal paskirtį – vieną tepti ryte, kitą – prieš miegą.

Paakių kremai ir kaukės

Oda aplink akis – pati jautriausia ir ploniausia, todėl jai reikia išskirtinės priežiūros. Ar galite apsieiti be priemonių paakiams? Žinoma, tačiau būtent šioje vietoje formuojasi pirmosios raukšlės bei labiausiai pastebimos visų nuodėmių pasekmės, nuo kurių paakiai pajuoduoja arba patinsta.

Labai svarbu įsidėmėti, kad paakių negalima tepti veido kremais. Daugelis moterų, deja, to nežino ar tuo netiki ir taip kenkia pačios sau. Ypač didžiulę žalą plonai, jautriai ir švelniai paakių odai darote, jei jūsų veido oda yra riebi ir jai skirtu kremu tepate akių sritį. Paakių kremai dažniausiai yra bekvapiai ir permatomi ar baltos spalvos, tepami pirštu švelniais sukamaisiais judesiais. Tepdama kremą stenkitės netampyti odos, neskubėkite ir būkite švelnios.

Paakių kaukės yra puiki priemonė skubančioms moterims. Jos yra prisotintos veikliųjų medžiagų, todėl poveikis pastebimas ypač greitai. Renkantis paakių kaukes vėlgi reikia neskubėti: pasinagrinėkite sudedamąsias dalis, paskaitykite atsiliepimus. Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, ar kaukės, skirtos paakiams, gerai priglunda ir laikosi. Slystančios kaukės ne tik erzina, bet ir sunkiau pasiekiamas laukiamas rezultatas.

Jei kovojate su paburkusiais paakiais, ieškokite priemonių, kurių sudėtyje yra kofeino, peptidų ir hialurono rūgšties. Jei vargina pajuodę paakiai sudėtyje esantis vitaminas C, kojinė rūgštis ar niacinamidas juos pašviesins.