Tad kaip nepasimesti ir išsirinkti tinkamiausius daiktus? Kaip sukurti pavasariu dvelkiantį stalo dekorą, kuris vakarienę namie paverstų švente? Dekoro ir etiketo ekspertė Indrė Sapagovaitė atskleidžia ne tik pagrindines dekoravimo taisykles, bet ir pataria, kaip perkant indus ar gėles neprašauti pro šalį.

– Atėjus šiltesniems orams keičiasi ir žmonių nuotaikos, norisi atsinaujinti, puošti savo namus bei daugiau dėmesio skirti stalo dekorui. Tad ko pirmiausia reikėtų atsisakyti stalo puošyboje iš to, ką naudojome žiemos periodu?

– Atsisakyti galbūt nereikėtų nieko, bet keičiasi stalo svoris ir spalvos. Pavasarį natūraliai norisi šviesesnių spalvų, smulkesnių tekstūrų, gaivesnių elementų. Galima naudoti staltieses, servetėles, stalo tekstilę su gėlių elementais. Gėlės pavasarį dominuoja kiek trapesnės, švelnesnių spalvų. Žiemą mes kaip tik linkę koncentruotis į tamsesnes, sodresnes spalvas, blizgučius, sunkesnes tekstūras, o jau pavasarį galime ir iš lauko parsinešti kokią šaką su lapeliais.

Pavasariškas stalo dekoravimas

– Kaip greitai keičiasi stalo puošybos mados ir kas yra išskirtinai madinga šiuo metu?

– Kiekvienais metais atsiranda vis naujos idėjos, tendencijos ir kryptys, tačiau dekoro mados nesikeičia taip greitai kaip drabužių. O ir nebūtina daryti to, kas madinga. Bet galiu atkreipti dėmesį, kad paskutinius porą metų labai akcentuojamos faktūros, tekstūrų mišiniai, juos galima matyti gražiuose stalo dekoruose. Tarkim, derinamas linas, pinti padėkliukai kartu su auksiniais įrankiais, tai tokios detalės, kurios mums anksčiau atrodė neįprastos, tačiau dabar prie jų priprantame. Taip pat galima jausti, kad maždaug kas tris metus keičiasi naudojamos spalvos. Paskutiniu metu ant stalo atsirado tokie akiai neįprasti deriniai, kai maišoma ryškiai oranžinė, raudona, rožinė, mėlyna. Anksčiau juk taip nedarydavome, rinkdavomės po kelias spalvas, o dabar atsiranda daugiau derinių, kur pamačius iš pradžių lyg nustembi, nes jie nėra matyti, bet čia kaip ir su mada, kuo daugiau matai, tuo gražiau atrodo.

– „Pantone“ institutas paskelbė dvi šių metų spalvas: geltoną ir pilką. Ar jos galėtų atsispindėti ir stalo puošyboje?

– Taip, pilka ir geltona labai gražiai atrodo, ypač jei jų tonai tokie patys. Tarkim, jei pilka šalta tai ir geltona galėtų būti kiek nugesinta, tada tarp savęs tos spalvos daug geriau atrodo. Pilki gali būti indai, tekstilė, geltonos – gėlės, tai paprasčiausias variantas, o pridėjus mažą geltoną detalę ant lėkščių tai gali atrodyti išvis labai puikiai.

– O kokie yra tie klasikiniai pagrindiniai dalykai, kurie gali eiti metų metus ir vis tiek juos naudojant nesuklysime?

– Tai bazinės dekoro taisyklės. Galiu duoti du patarimus, kurie namų sąlygomis visada praverčia nepriklausomai nuo to, kokį dekorą pasirinksite. Pirmiausia, simetrija. Simetriją akys priima kaip grožį ir nesvarbu, kokie elementai ar detalės bus parinktos, bet visada saugu dekoruoti laikantis simetrijos, nes tada stalas atrodo daug gražiau. Kitas dalykas, tai iš prancūzų atsinešta taisyklė – jei nenori eksperimentuoti ir nori dekoruoti saugiai, turi neviršyti trijų spalvų. Jei kyla abejonių ir jauti, kad kažkas gal ne taip, reikia išimti vieną ar keletą papildomų spalvų ir viskas tada iškart atrodo daug geriau.

Pavasariškas stalo dekoravimas

– Svarbu neapkrauti stalo?

– Gali būt stalas ir perkrautas, bet tik jei nėra sumaišyta daug spalvų ir ta pati spalva atsikartoja keliose vietose, tada viskas atrodo subalansuota.

– Kokios šiuo metu vyrauja pagrindinės dekoro temos, stiliai?

– Vieni yra klasikiniai, prabangūs variantai. Kiti labiau žemės tekstūros, spalvos. Įdomu, kad dabar vis labiau atsižvelgiama ir į griežtas, geometrines formas, modernistinį stilių. Taip pat mėgstami ir jūriniai, tropiniai motyvai. Šie stiliai eina metai iš metų, tačiau keičiasi jų interpretacijos.

– Pavasarį nuotaiką kelia ir gėlių įvairovė. Kokiomis derėtų puošti stalą? Ir kokie būtų pagrindiniai gėlių derinimo principai?

– Visuomet geriausia dekoruoti sezoninėmis gėlėmis, nes tuo metu, kai gėlė žydi yra jos geriausias laikas, tuo metu ji būna kokybiškiausia. Dabar, aišku, dominuoja tulpės, taip pat standartinės gėlės tokios kaip narcizai, vėdrynai, įvairios šakos. Bet gėlių mums jau nereikia skinti iš darželio, galime jų gauti įvairiausių, tai siūlyčiau labiau dėmesį kreipti ne į gėlės rūšį, bet į jos spalvą ir ieškoti sau gražių derinių, kurie kartais gali būti net labai netikėti.

– Kokie galėtų būti tie netikėti deriniai?

– Visi nuo vaikystės galvojome, kad rožių ir tulpių negalima dėti į vieną vazą, bet dabar yra labai paplitusi tendencija būtent taip ir daryti. O tiek tulpių, tiek rožių žiedlapius dar galima ir išversti bei padaryti kitokios formos. Taip visiškai pasikeičia vaizdas.

– Dienos ilgėja ir saulės vis daugiau. Koks turėtų būti stalo apšvietimas? Ir kokią įtaką jis daro bendrai kompozicijai?

– Gražiausias apšvietimas būna, kai ant stalo krenta tiesioginiai saulės spinduliai, o daugiau namuose kažko labai daug ir nepadarysi, jau koks kabo šviestuvas virš stalo – toks. Aišku, švenčių dekore naudojamas centrinis, koncentruotas apšvietimas, kai šviesa nukreipiama tiesiai į stalą, tuomet išryškėja visos detalės. Tad jei namuose yra lempa ant stovo, kurią būtų galima nukreipti į stalą tai tikrai nepakenks, nes tai, kas apšviesta, atrodo gražiau.

– Kokias emocijas apskritai gali suteikti gražiai papuoštas stalas? Ir kodėl derėtų tai daryti?

– Man stalo dekoras yra emocija, kai maisto valgymas tampa procesu, ritualu. Prie dekoruoto stalo yra visai kitokia būsena. Iškart nusiteiki, kad tai bus vakarienė, norisi tuomet ir daugiau kalbėtis, pamiršti pašalinius užsiėmimus.

Pandemijos metu mes visi išmokome linksmintis minimaliomis sąlygomis namuose. Ne viena moteris pradėjo labiau dekoruoti stalus ir skirti dėmesio valgymo ritualui. Aš pati tai darau daug metų ir man niekas nepasikeitė, kai yra ūpas pasidengiu ir pasidekoruoju stalą, bet iš mano sekėjų ne viena parašė, kad įkvėpiau tai daryti dažniau ir, kad joms tai teikia džiaugsmo, tas labai smagu.

– Kaip manote, ar stalą dengti ir puošti reiktų tiek kartų per dieną, kiek ir valgome, ar užteks, kad padekoruosime jį, tarkim, tik per vakarienę? O gal apskritai kasdien to daryti net neverta ir užtenka gražiau pasipuošti tik keletą kartų į mėnesį ar net dar rečiau?

– Kaip kiekvienas jaučia, taip ir derėtų daryti. Aš pati kiekvieną dieną tikrai kiekvienam valgymui nedekoruoju stalo, tačiau čia svarbu pabrėžti vieną dalyką. Kai namuose turi gerą indų kolekciją, bazę, kur indai, padėkliukai, servetėlės harmoningai dera, tai gaunasi, kad kaskart stalas minimaliai pasidekoruoja net nesistengiant.

– Paminėjot teisingai surinktą indų kolekciją. Tad, kokios būtų pagrindinės indų pirkimo taisyklės?

– Na, kaip ir drabužius, kiekvienas mes kuriame derinius sau, tačiau, kai aš renkuosi savo kolekciją namams, tai visada galvoju, kad tai tiktų ant stalo be staltiesės ir prie spalvų, kurios jau yra mano namuose. Svarbu ne tiek tai, kad indai derėtų tarpusavyje, bet tai, kad jie atitiktų namus ir interjerą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)