Mankšta

Manote, kad fizinis aktyvumas išsunks paskutinius energijos likučius? Visai ne! Kaip tik priešingai – seniai įrodyta, kad viena kardio tipo mankšta, kurios krūvis atitinka sportuojančiojo pajėgumus (pvz.: 20 minučių dviračio minimo ar greito ėjimo), gali ženkliai pagerinti savijautą ir energijos lygį pakelti net 90% žmonių. Svarbiausia, kad rezultatas jaučiamas iškart, o būsena trunka apie valandą. Tačiau nepersistenkite: ilgesnė mankšta visai nereiškia, kad ilgiau jausitės gerai. Priešingai, per didelis krūvis prie sporto nepratusius išvargins. Taigi, tebūnie tai trumpos, bet efektyvios mankštelės.

Nespauskite mygtuko „atidėti žadintuvą“

Trumpučiai numigimai atidedant žadintuvo signalą sukelia vidinio laikrodžio sutrikimus. Taigi vėliau, dieną, jausite apsnūdimą, o atėjus laikui miegoti – tą padaryti bus sunku. Galiausiai pasijausite lyg užburtame mieguistumo rate. Jeigu tikrai niekaip nesigauna atsibusti, mygtuką „atidėti“ galite paspausti kartą, bet ne daugiau. Tačiau tą laiką iki signalo išnaudokite prasibudinimui: švelniai pasirąžykite, iš lėto prasimerkite...

Pietaukite dukart

Dauguma žmonių praalksta kas tris – keturias valandas. Taigi, jeigu pusryčiaujate 8 ryto, o pietaujate vidurdienį – jūsų kūnui reikia maistinės energijos dar maždaug 3 valandą dienos arba jausite silpnumą, galvos svaigimą, mieguistumą. Tačiau tai nereiškia, kad turite triaukšti bulvių traškučius.

Graikiškas jogurtas su uogomis

Tam, kad energija išliktų iki to meto, kai grįšite iš darbo ar mokslų, turite suvartoti subalansuotus mini pietus, kuriuose būtų proteino ir angliavandenių. Orientacinis tokių „antrų“ pietų kalorijų kiekis – 300. Tiek pakaks, kad jaustumėte sotumą, bet neapsunktumėte. Galite pamėginti suvalgyti javainį, jogurto ir obuolį. Jausite žvalumą ir nebus poreikio vėliau prikimšti skrandžio greito maisto produktais.
Daugiau energijos dabar pat!

Kai jausite mieguistumą, vietoje to, kad čiuptumėte puodelį kavos, išmėginkite pratimą, kuris kaipmat pažadina smegenis, kurios duoda signalą pabusti ir visam kūnui:

Tvirtai atsistokite. Kojos – pečių plotyje, keliai – šiek tiek sulenkti. Lenkitės į priekį per juosmenį, galva link grindų. Sulenkte rankas ir sukabinkite per alkūnes. Kvėpuokite lėtai ir atsipalaiduokite: tegu jūsų galvos svoris ištiesina kakle esančius stuburo slankstelius. Pasiūbuokite į šalis, kol triskart giliai įkvėpsite ir iškvėpsite. Tada pasiūbuokite pirmyn atgal, kol tris kartus lėtai įkvėpsite ir iškvėpsite.

Tempimo pratimas