Žmonės dievino jį dėl skirtingų priežasčių: kažkam jis buvo vaikystės sporto herojus, kuris įkvėpė siekti krepšininko karjeros, kažkam – stipraus charakterio, užsispyręs, siekiantis savo tikslo, lyderis, kažkam – geras draugas, treneris, kolega ar brangus šeimos narys, mergaičių tėvas. Viena aišku – Kobe Bryant’as palietė daugybės žmonių širdis. Likus savaitei iki vyro ir dukrelės mirties metinių dienos Vanessa Bryant savo socialiniuose tinkluose paprašė spaudos sausio 26 dieną nepublikuoti sraigtasparnio avarijos nuotraukų, o prisiminti žuvusiuosius su pagarba, atsimenant kokie jie buvo esant gyvi ir ką gero po savęs paliko. Tad kartu prisiminkime Kobe Bryant’o neįtikėtiną gyvenimo istoriją ir pasiekimus

Gimęs būti krepšininku

Kobe Bryant’as gimė 1978 metų rugpjūčio 23 dieną Filadelfijoje Pensilvanijoje. Jo tėvas Joe Bryant‘as buvo profesionalus NBA žaidėjas, kuris žaidė už „Philadelphia 76ers“ komandą, vėliau San Diego „Clipper“ ir „Houston Rockets“. Motinos Pam Bryant brolis Chubby Coxo taip pat buvo žinomas krepšininkas. Kobe ateities profesija, rodos, buvo aiški nuo ankstyvos vaikystės.

Berniukas mėgo leisti laiką su tėvu. „Man patikdavo žiūrėti kaip tėvas žaidžia. Būti toje atmosferoje, – yra sakęs Kobe viename interviu. – Kai jis žaisdavo, sėdėdavau netoli krepšinio stovo ir kiekvieną kartą žaidėjui nukritus, bėgdavau pavalyti grindis. Mano noras būti kuo arčiau aikštelės buvo milžiniškas.“

Dėl pasirinktos tėvo karjeros šeima dažnai kraustėsi. Tai nelabai patiko Kobe ir jo dviem vyresnėms seserims. Vaikams kiekvieną kartą tekdavo iš naujo susirasti draugų. Šeimai išsikrausčius į Italiją, Kobe turėjo ne tik prisitaikyti prie svetimos kultūros, tačiau ir išmokti naujos kalbos.
Vis dėlto, toks nepastovus gyvenimo būdas išmokė Kobe Bryant‘ą bendravimo su žmonėmis. Tie, kas jį pažinojo teigė, jog krepšininkas lengvai rasdavo bendrą kalbą su nepažįstamais.

1991 metais Kobe tėvas Joe Bryant‘as baigė krepšininko karjerą ir visa šeima grįžo į Filadelfiją.

Kobe Bryantas

13 metų Kobe, praleidęs 7 metus Italijoje sunkiai pritapo prie vietinių paauglių. Vaikinui prastai sekėsi suprasti aplinkinių vartojamą žargoną bei aprangos stilių. Jo geriausias draugas vienu metu buvo tapęs krepšinio kamuolys. Tačiau šį sudėtingą laikotarpį Kobe išnaudojo krepšinio aikštelėje, taip pagerindamas savo žaidimą.

Netrukus paauglys tapo savo vidurinės mokyklos krepšinio komandos geriausiuoju žaidėju. Jau tuomet būsimoji NBA žvaigždė stebino aplinkinius savo nepriekaištinga darbo etika ir talentu aikštelėje. Tai įrodė ir jo laimėti apdovanojimai:

1996 Naismith geriausias vidurinių mokyklų žaidėjas
1996 Gatorade Circle of Champions geriausias vidurinių mokyklų žaidėjas
1996 McDonalds geriausias vidurinių mokyklų žaidėjas
USA Today ir Parade žurnalo pripažintas geriausiu 1996 metų vidurinių mokyklų žaidėju

Kobe Bryant’o vidurinės mokyklos treneris Gregg’as Downer’is viename interviu dalinosi prisiminimais apie vienas 1996 metų rungtynes, kai likus kelioms dienoms iki žaidimo, Kobe susilaužė nosį, tačiau išaušus rungtynių dienai sviedė nosies įtvarą į sieną ir pasakė: „Velniop tai, aš to daikto nenešiosiu. Mes einame į karą!“. Treneris teigė: „K. Bryant‘as buvo geriausias mūsų komandos narys. Jis pirmasis pasirodydavo treniruotėse, paskutinis jas palikdavo. Kai grupėje turi tokį atsidavusį žaidėją, kiti nejučia seka jo pėdomis. Jis pakeitė mūsų komandos kultūrą ir dvasią.“

„Lakers“ legenda

Kobe buvo vienas iš nedaugelio žaidėjų, kuriam iškart po vidurinės baigimo buvo pasiūlyta eiti žaisti į NBA lygą. 1996 metais jaunuolis viešai pareiškė, jog netęs mokslų universitete ir vietoj to pradės karjerą NBA. Tais pačiais metais Kobe Bryant‘as pradėjo žaisti NBA naujokų biržoje. Ten Šarlotės „Hornets“ komanda jį išrinko 13-tuoju numeriu. Tačiau po susitarimo su Los Andželo „Lakers“ buvo išmainytas į šį klubą. Būtent su „Lakers“ komanda žymusis krepšininkas ir praleido 20 savo karjeros metų. Tų pačių metų vasarą jis su tėvais persikraustė į Los Angelą ir pradėjo gyventi savo svajonių gyvenimą.

Kobe Bryantas

Iš viso per savo karjerą Kobe Bryant‘as pelnė 33 583 taškų. Jis net 5 kartus tapo NBA čempionu (2000, 2001, 2002, 2009, 2010 m.) 2004 ir 2008 m. sportininkas pelnė NBA vicečempiono titulą, o 2008 bei 2012 m. buvo išrinktas Olimpiniu čempionu.

Žymusis sportininkas net 16 kartų dalyvavo NBA visų žvaigždžių rungtynėse, o paskutiniame savo karjeros mače prieš „Utah“ 2016 metų balandžio 14 dieną Bryant‘as surinko 60 taškų. Kobe buvo pirmasis krepšinio istorijoje, kuriam pavyko surinkti tiek daug taškų per atsisveikinimo varžybas. Bryant‘as taip pat buvo pirmasis gynėjas NBA istorijoje, žaidęs mažiausiai 20 sezonų. Jis buvo ir yra laikomas vienu geriausių visų laikų krepšininkų.

Sunkumai

Kobe Bryant‘as buvo visiškai atsidavęs krepšiniui. Sunkus darbas, išlietas prakaitas ir nepriekaištinga disciplina pavertė jį legenda. Tačiau tai nereiškia, jog vyras nedarė klaidų ar jo nelydėjo nesėkmės. Vieni sunkiausi jo karjeros išbandymų metai buvo, kai 2013 metais per rungtynes su „Golden State Warriors“ Kobe patyrė traumą. Likus žaisti 3 min. 8 sek., 34-erių metų gynėjui trūko kairės kojos Achilo sausgyslė. „Black Mamba“ dar spėjo įmesti baudų metimus ir lengvu žingsniu, šlubuodamas, pasitraukė iš aikštelės.

Žaidėjo laukė ilgas ir sunkus gydymosi periodas. Operacija, nuolatiniai masažai, tempimo pratimai, treniruotės virto Kobe kasdienybe. Jam net devynis mėnesius reikėjo visiškai atsiduoti gydymuisi.
Sunkus darbas vyrui nebuvo svetimas, tad 2014 metais spalio mėnesį Kobe sugebėjo grįžti į aikštelę. Netrukus jis buvo pripažintas kaip trečias geriausias visų laikų krepšinio žaidėjas.

Kobe Bryanto atminimas

Šeima. Keturių mergaičių tėtis

Kobe Bryant’as buvo laimingai vedęs savo vienintelę gražuolę žmoną – Vanessa Laine. Pora susipažino 1999 metų pabaigoje, kai 21-erių metų K. Bryant‘as sutiko 17-metę Vanessą.
Vos po šešių pažinties mėnesių 2000 metais Kobe pasipiršo meksikiečių šokėjai, o 2001 metų balandžio 18 dieną jaunuoliai susituokė mažoje privačioje šventėje.

Pora susilaukė keturių dukrų. Vyriausioji Natalia Diamante gimė 2003 m. sausio 19 d. Po trijų metų pasaulį išvydo dukra Gianna Maria-Onore (2006 m. gegužės 1 d.) Trečioji dukra Bianka Bella gimė 2016 m. gruodžio 5 d., o ketvirtoji dukra Capri Kobe – 2019 m. birželio 20 d.

„Jūs neįsivaizduojate kaip gražiai Kobe kalbėdavo apie savo dukteris,“ – teigė žinomas krepšininkas Usain Balt viename interviu. „Vien klausydamasis jo pasakojimų ir aš užsinorėjau vieną dieną turėti dukrą. Norėjau patirti tą jausmą, apie kurį tiek daug pasakojo Kobe Bryant‘as,“ Kai Usain‘ui gimė mergaitė, socialiniuose tinkluose po šia džiugia žinute sportininkas pasirašė: „mergaitės tėtis“ (angl. „girl dad“). Taip save pristatydavo ir Kobe Bryant‘as.

Vyriausioji dukra Natalija Bryant yra talentinga sportininkė. Tačiau jos sporto šaka, ne krepšinis, o tinklinis. Gianna Bryant, visaip kaip ir jos tėtis, buvo krepšinio pažiba. Kiekvieną kartą žurnalistams paklausus ar jam neapmaudu, jog neturi sūnaus, kuris vieną dieną galėtų sekti jo pėdomis ir tapti profesionaliu krepšininku, jo atsakymas būdavo: „Aš turiu Gianna. Ji mane pakeis“. Vyras labai didžiavosi savo dukros talentu. Prieš mirtį jiedu kartu praleisdavo daug laiko. Tėvas ją treniravo, jie taip pat kartu važinėdavo į NBA rungtynes stebėti kaip žaidžia kiti. „Gigi“ buvo tik 13 metų, kai ji mirė kartu su tėvu aviakatastrofoje.

Kobe Bryant karjera pasibaigus krepšiniui

Baigęs krepšininko karjerą, Kobe siekė daugiau laiko praleisti su dukromis. Jis norėjo atsiimti už prarastą laiką ir daugiau prisidėti prie jaunųjų dukrelių auginimo.

Kobe Bryanto atminimas

Būtent dukros įkvėpė vyrą pradėti naują karjerą knygų leidyboje bei filmų kūryboje. Jo dukros mėgo sportą, tačiau knygų ir filmų, kurie šeimai patiktų, nebuvo. Kobe nusprendė sujungti sportą su fantazija, mitodologija ir magija bei sukurti pasakojimus apie vaikus, kurie mėgaujasi sportu. K. Bryant‘as siekė tyrinėti pasakojimų įvairovę, tad vaikai ir tėvai tapo jo tikslinė auditorija.

Buvusiam krepšininkui, rodos, sekėsi viskas prie ko jis prisiliesdavo. Jo „Brangus krepšini“ trumpametražis animacinis filmas 2018 m. pelnė jam ir režisieriui Glenui Keane’ui „Oskarą“.
Filmukas yra paremtas eilėraščiu, kurį jis parašė 2015 metų lapkritį, norėdamas pranešti apie savo pasitraukimą iš krepšinio. Pasakojimas sukasi apie berniuką, kuris išgyvena savo krepšinio svajonę. „Noriu paveikti žmonių gyvenimus pasakojimais, nes niekas pasaulyje neįvyksta be įkvepiančios istorijos“, – teigė Kobe viename interviu.

K. Bryant‘ui rašytojų ir redaktorių personalas padėjo išleisti net tris knygas, kurios buvo skirtos vaikams nuo 10 iki 14 metų. Krepšininkas net buvo pradėjęs rašyti naują knygą kartu su žinomu rašytoju Paulo Coelho. Jų bendros knygos tikslas buvo įkvėpti silpnesnius vaikus įveikti negandas pasitelkiant sportą. Vyrai pirmuosius knygos puslapius pradėjo rašyti likus keliems mėnesiams iki Kobe žūties. Prabėgus kelioms valandoms po pranešimo apie tragišką nelaimę, kurios metu žuvo K. Bryantas, jo dukra ir dar 7 žmonės, P. Coelho „Twitter'yje“ paskelbė, kad šio darbonebetęs.

Kobe‘iu Bryant‘u galima žavėtis ir po NBA karjeros – naujos veiklos ir projektai vedė krepšininką pirmyn. Akivaizdu, kad laimėtojo mentalitetas lydėjo jį nuo pirmos iki paskutinės dienos šioje žemėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją