„Sveika mityba, atsakinga buitis, gražūs namai, pavyzdingi santykiai ir plati šypsena veide – gali atrodyti, kad žinau veiksmingą harmoningo gyvenimo formulę. Tačiau mano virtuvės spintelėse taip pat rastumėte šokoladinių batonėlių ar bulvių traškučių, aš irgi nusiperku į plastiką įvyniotų avokadų, kartais iškeliu dramą ar dėl menkniekio verkiu įsikniaubusi į pagalvę ir pasiunčiu artimuosius toli bjauriausiais keiksmažodžiais“, – knygoje „Kitchen Julie“ rašo Julija Steponavičiūtė.

Julijos virtuvėje nestinga įvairių spalvų, skonių ir maisto produktų. Ji neabejoja, kad kiekvienas gali gaminti skanų maistą, tam reikia tik šiek tiek žinių ir laiko.

Naujus metus pradėkite išbandydami šį tą naujo ir lai virtuvė taps ta ramybės oaze, padėsiančia atrasti sveiką pusiausvyrą ne tik renkantis maisto produktus ir receptus, bet ir kitose gyvenimo srityse.

Citrusinių vaisių, avokadų ir kepto ožkų pieno sūrio salotos

2 porcijos (arba užkandis keliems) 20 min

Reikės:


— 1 vidutinio dydžio apelsino


— 1 nedidelio ar pusės greipfruto


— 1 didesnio avokado

— saujos smulkintų raudonų paprastųjų trūkažolių (cikorijų) lapų

— saujos svogūnų laiškų ar laiškinių česnakų


— saujos šviežių bazilikų


— saujos šviežių krapų


— gabalėlio (apie 80 g) arba 1 nedidelio apvalaus pelėsinio ožkų pieno sūrio – su balto pelėsio krašteliu ir minkštu,
tąsiu vidumi (veganiškai versijai naudokite sojų varškę, taip pat reikės poros šaukštelių tamari sojų padažo, po šaukštelį aliejaus ir medaus)

— saujos migdolų


— 8–10 vyšninių pomidoriukų

— 1 šaukšto pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus padažui ir dar šiek tiek kepti

— 1⁄2 žaliosios citrinos


— 4 šaukštų vandens


— žiupsnio jūros druskos padažui ir dar šiek tiek salotoms apibarstyti


— saujos razinų arba džiovintų spanguolių


— saujelės kaparėlių (nebūtinai)

Apelsiną ir greipfrutą nulupkite: iš pradžių nupjaukite galus, tada vaisių paverskite ant nupjautosios dalies ir atidžiai pjaukite žievę nuo viršaus iki apačios taip, kad kartu nusipjautų ir balta luobelė. Nuluptus vaisius supjaustykite plonomis riekelėmis ir dėkite į lėkštę ar lėkštes. Ant viršaus išdėliokite griežinėliais supjaustytus pomidoriukus, smulkintas trūkažoles, pusę riekelėmis supjaustyto avokado. Razinas arba džiovintas spanguoles gerai nuplaukite, nusausinkite ir suberkite į salotų dubenį. Migdolus taip pat nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite ir pakepinkite sausoje keptuvėje, kol paruduos. Berkite ant salotų. Svogūnų laiškus arba laiškinius česnakus susmulkinkite ir užbarstykite ant salotų. Ožkų pieno sūrį perpjaukite perpus – turėtumėte gauti du nemažus sūrio apskritimus. Toje pačioje keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepkite sūrį iš abiejų pusių ant mažesnės ugnies, kol pradės lydytis ir apskrus. Jei rinksitės sojų varškę, ją keptuvėje švelniai apkepkite su trupučiu aliejaus, šlakeliu tamari sojų padažo ir šaukšteliu medaus ar klevų sirupo. Uždėkite ant salotų.

Paruoškite padažą: trintuvu suplakite likusią pusę avokado su pusės žaliosios citrinos sultimis, sauja bazilikų, kaparėliais, žiupsniu druskos, šaukštu alyvuogių aliejaus ir keturiais šaukštais vandens.

Padažą užpilkite ant salotų ir dar apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus, papuoškite kaparėliais. Patiekite iškart.

Vištienos ir lęšių kukuliai terijakio padaže

Vištienos ir lęšių kukuliai terijakio padaže

Maždaug 20 kukulių (4 porcijos) 1 val.

Kukuliams:


— 500 g vištienos filė


— 100 g (1⁄2 stiklinės) raudonųjų lęšių


— 400 g šviežių jaunų cukinijų


— 4 valgomųjų svogūnėlių


— 2 šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių


— 1⁄2 šaukštelio Kajeno arba kitos aitriosios paprikos miltelių


— 3⁄4 šaukštelio jūros druskos


— 4 šaukštų pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus

Košei:


— 7–8 vid. dydžio (700 g) bulvių (svoris be odelės)


— saujos šviežių bazilikų


— 11⁄2 šaukšto pesto padažo

— stiklinės (125 ml) augalinio arba gyvūninės kilmės pieno

— 1 šaukšto lydyto (ghi) arba paprasto sviesto


— kelių žiupsnelių jūros druskos

Terijakio padažui:


— 1⁄4 stiklinės (60 ml) tamari sojų padažo


— 1⁄2 stiklinės (125 ml) vandens

— 2 šaukštai rudojo nerafinuoto cukraus


— 2 šaukštų kukurūzų krakmolo arba kvietinių miltų


— 1⁄2 žaliosios citrinos sulčių

— 2 šaukštų mirino (nebūtinai)

Pagardinkite:

— keliais trumpai raugintais agurkais


— keliomis šviežios cukinijos juostelėmis


— saujele šviežių bazilikų lapelių

Daržoves nuplaukite ir nusausinkite. Puode užkaiskite virti vidutinio dydžio gabaliukais supjaustytas bulves. Kitame nedideliame puode užkaiskite raudonuosius lęšius – juos virkite, kol visiškai suminkštės, o vanduo išgaruos. Burokine tarka sutarkuokite cukinijas, susmulkinkite valgomuosius svogūnėlius bei bazilikus. Įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite 2 šaukštus aliejaus, pakepinkite valgomuosius svogūnėlius, kol suminkštės, suberkite cukinijas. Kepkite, kol masė susitrauks daugiau nei perpus. Vištienos filė sutrinkite rankiniu trintuvu stambiais ašme- nimis. Jei neturite, galite smulkiai supjaustyti ir sukapoti aštriu peiliu. Dubenyje sumaišykite vištieną, išvirtus lęšius, cukinijų masę, prieskonius. Į didelę įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus. Rankomis formuodami nedidelius kukulius dėkite juos į keptuvę ir kepkite po 4 minutes iš abiejų pusių vidutinėje kaitroje.

Kol kukuliai kepa, paruoškite bulvių košę. Išvirusias bulves nusunkite ir nugarinkite, įdėkite sviesto, sumaigykite bulvių košės trintuvu. Supilkite pieną, įberkite druskos, įmaišykite bazilikus. Supilkite pesto padažą, bet jo visiškai neišmaišykite.

Paruoškite padažą: nedideliame prikaistuvyje sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus krakmolą. Atskirame indelyje sumaišykite krakmolą su keliais šaukštais padažo skysčio, kad išeitų vientisa masė be gumuliukų. Šią masę sumaišykite su likusiu padažo skysčiu ir kaitindami ant nedidelės ugnies maišykite, kol sutirštės iki norimos konsistencijos (apie 5 minutes).

Kukulius patiekite ant bulvių košės su raugintais agurkais ir cukinijomis, apšlakstykite padažu, papuoškite keliais šviežių bazilikų lapeliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)