Taigi keletas moksliškai įrodytų faktų apie meilę.

Pirmasis pasimatymas. Daug kas netiki meile iš pirmo žvilgsnio. Nepaisant to, labai kruopščiai planuoja pirmąjį pasimatymą. Žmonės apgalvoja viską – ir vietą, ir kaip viskas atrodys. Suplanuoja viską – nuo gėlių iki patalynės, apibarstytos rožlapiais. Didelis dėmesys skiriamas vakarienei žvakių šviesoje. Oi, kaip banalu, neįdomu.

C. M. Meston ir P. Frohlich iš Teksaso universiteto atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad tobuliausias pirmasis pasimatymas, padedantis meilei suliepsnoti, yra tas, kuris suteikia adrenalino, priverčia jus juoktis, spindėti akims. Tai gali būti labai daug kas, pavyzdžiui, puiki kelionė, šuolis su parašiutu, žygis į gamtą. Tinka netgi ilgai laukto kino filmo premjeros peržiūra. Tinka bet kas, kas jaudina, suteikia gyvų emocijų. Niekas nesako, kad po to negali sekti romantiška vakarienė, tačiau vien tik jos neužtenka.

Nebijokite atsiverti. Atminkite – jūs kuriate intymius santykius, todėl būtinas atvirumas jau pirmųjų jūsų susitikimų metu. Tie, kurie dalijasi asmenine informacija, sukuria intymumo atmosferą netgi pirmojo pasimatymo metu. Bent jau taip savo tyrimą apibendrino JAV mokslininkų grupė. Patarimas būtų toks: paklauskite potencialaus partnerio ir pasakokite patys, pavyzdžiui, apie vaikystės svajonę, apie patirtą laimingiausią dieną, kalbėkitės apie savo tėvų šeimas ir t.t. Kalbos apie orą, apie pandemiją ar politiką intymumo nesukurs.

Geismas ar meilė? Šitas klausimas, sutikime, labiau kankina moteris nei vyrus. Visgi nereikia bijoti geismo be meilės. Iš pradžių dažnai juk būna geismas, o meilė ateina po to (arba kartu su geismu). Geismo ir meilės priešinti nereikėtų, būna visaip. Visgi G. Gonzagos vadovaujama mokslininkų grupė iš Kalifornijos pateikė patarimų, kaip moterys galėtų atskirti, kada vyras jaučia vien tik geismą be meilės. Pavyzdžiui, jei vyras iš tiesų domisi moterimi, jis pokalbio metu pasilenkia link jos, linkteli, nusišypso.

Mokslininkai H. E. Fischer, A. Aron ir L. L. Brown iš Niujorko Antropologijos departamento ištyrė 10 laimingai įsimylėjusių moterų ir 7 laimingai įsimylėjusius vyrus. Buvo pastebėta, kad tuomet, kai vyrai yra iš tikrųjų įsimylėję, jie linkę rodyti didesnį dėmesį nei moterys ir bus aktyvesni už savo partneres rodant dėmesį. Kaip pabrėžė minėtieji mokslininkai, meilė nėra vien tik emocija, dėl to partneris niekur neskubės, jis bus kantrus, nespaus moters mylėtis, partnerio veidas bus ramus, nesimatys jame emocijų kaitos.

Be to, jei moteris nejaučia geismo, yra gana blogas ženklas, panašu, kad partneris jai tiesiog netinka. Kita vertus, kaip rodo tarpkultūrinės studijos, moterys labiau linksta link tų partnerių, kurie siūlo statusą ir išteklius. Pavyzdžiui, moteris labiau geis to vyro, kuris bus išoriškai mažiau patrauklus, bet bus turtingas ir galės pasiūlyti aukštą statusą, pavyzdžiui, pirmosios ponios, įmonės direktoriaus žmonos ar garsaus menininko meilužės statusą.

Būkite atsargūs prisipažindami meilėje. Ne, ne dėl to, kad bijote būti atstumti. Yra kita priežastis. Paprastai tie, kurie prisipažįsta įsimylėję (nors tai ir būtų tiesa) jau per pirmąjį pasimatymą, atrodo šiek tiek nenatūraliai, partneris gali pagalvoti, kad toks forsavimas yra paprasčiausia apgaulė, vaidyba, narciziškas gestas ir t.t. Du psichologai Elijotas Aronsonas ir Darvinas Linderis dar 1965 m. išsiaiškino, kad žmones labiau traukia tas partneris, kuris iš pradžių yra šiek tiek santūrus, retkarčiais jiems prieštarauja ir tik lėtai ištirpsta.

Dviese vienišiems ir atstumtiems būti smagiau. Labai įdomų, ir iš pirmo žvilgsnio keistą meilės psichologijos faktą, nustatė JAV psichologai, vadovaujami J. K. Bosson. Jų atliktas tyrimas 2006 metais parodė, jog du nemėgstami kitų, atstumti žmonės jaučiasi labai artimi. Be to, žmones labiau suartina ne pomėgiai, ne kalbėjimas apie tai, ką jie mėgsta, bet būtent apie tai, ko nemėgsta. Turbūt ir patys pastebėjote, kad jei randate pašnekovą, kuris taip pat nemėgsta, pavyzdžiui, tam tikros partijos, kalbėsitės kur kas ilgiau ir su didesniu užsidegimu nei radę bendrą pomėgį.

Alkani žmonės yra patrauklesni. Čia kalbama ne apie kūno proporcijas ar pūpsantį pilvuką. Į pirmuosius pasimatymus eiti nieko nevalgius yra naudinga todėl, kad, kaip savo tyrimais įrodė mokslininkai Swami ir Martin J. Tovée dar 2006 metais, alkani žmonės tiesiog atrodo patrauklesni, jų akys žiba.

Nukrypstant nuo temos, galima pasakyti, kad statant filmą „Nusikaltimas ir bausmė“, aktoriui, vaidinančiam nusikaltėlį ir laukiančiam mirties bausmės, tą dieną, kai vyksta filmavimas, buvo uždrausta valgyti – tam, kad akys labiau atspindėtų emocijas.

Prisilietimo jėga. Mes tikrai galime daryti įtaką tam, kuriam simpatizuojame. Bent jau, kaip teigia prancūzų psichologo Nicolasas ​​Guéguenas. Remiantis šio mokslininko atliktu tyrimu, itin maloniai kitą žmogų nuteikia lengvas ir trumpas prisilietimas prie kito žmogaus žasto. Tai yra didelis komplimentą jam/ jai.

Asociatyvi nuotr.

Juokas ir šypsena. Išvysti šias reakcijas kito veide yra labai patrauklu. Nors tai suprantama ir be mokslinių tyrimų, tačiau britų psichologai tai pagrindė moksliškai – taip rašoma žurnale Journal of Personality and Social Psychology.

Traukia keistenybės. Kad ir kaip paradoksalu, tačiau žmones traukia keistenybės. Visi stebimės, kaip „padori moteris“, „gera mergaitė“ susidėjo su kokiu nors blogiuku. Taip pat ir vyrams patinka moterys, kurios yra blogiukės, pavyzdžiui, tos, kurios yra linkusios į manipuliacijas, kurios turi narcistinį asmenybės sutrikimą, kurios žaidžia vyrų jausmais, vaidina nepasiekiamas ir abejingas kaip ledo luitas, o po akimirkos kvatojasi – bent jau tokius tyrimo rezultatus gavo lenkų mokslininkai iš Jogailos universiteto Krokuvoje.

Talijos jėga. Šis punktas yra skirtas moterims. Vyrai pirmiausiai žiūri ne į konkrečias kūno vietas, bet į visą moters siluetą. Čia didelį vaidmenį vaidina talija – taip įrodė mokslininkai iš Teksaso universiteto 2015 metais. Figūra be talijos sugadina visą moters siluetą. Taigi, eidamos į pirmuosius pasimatymus, nevenkite paryškinti talijos. Jei esate kiek pilnesnė, tinkamai parinkusios drabužius, savo talijos paryškinti nebijokite, kaip ir nevenkite eiti siūbuodamos klubais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)