Kitą laišką rašo moteris: „Man per keturiasdešimt, vaikai suaugę, išsiskyrusi. Tikriausiai esu nimfomanė, nes keičiau vyrus kaip kojines, nestabdė netgi menstruacijos... Kai kurie vyrai juk eina dėl to iš proto. Ir aš siautėju, kai neturiu nieko tarp kojų. Bet va, nutiko karantinas ir vyrus tenka riboti. Vienišumas naikina mano pasitikėjimą savimi, nes niekas nemato mano grožio, mano kūno, kuriam visokios mijos ar bunkės žaliai pavydėtų. O dar ir veido kaukę viešumoje turiu nešioti… Mes visi tapome kažkokiais driežais, ateiviais, pusveidžiais… Barai uždaryti… Kurį laiką gelbėjo masturbacija, bet ir ji jau nepadeda, nors tampu vis išradingesnė“.

Tokios štai žmonių patirtys. Kaip matome, vienišumas turi ne vieną išraišką ir kartais egzistuoja ten, kur nė neįtartum – net šeimoje ar kitoje glaudžioje žmonių grupėje. Tik nepainiokime vienišumo su vienatve (kurios dažnas ilgimės) – tai du skirtingi dalykai. Nuoširdžios meilės, draugystės, intymumo stoka, dėl kurios jaučiamės vieniši – kankinanti ir depresiją varanti būsena, iš kurios gniaužtų ne taip paprasta išsivaduoti. Kaip rodo aukščiau pacituoti laiškai, neretai griebiamasi sekso ar masturbacijos – taip tikimasi bent kiek palengvinti vienišumo naštą. Būtent jo griebiasi moterys ir vyrai (dažniausiai, žinoma, jie) norėdami bent trumpam užsimiršti ir „perkrauti kompiuterį“.

Regis, sekso terapija (bent jau moterims) veiksminga tik vienu atveju – kai su partneriu sieja artimas, bent jau šiltas ryšys, kai jis nėra šiaip kažkoks žmogus iš gatvės. Na, mes, moterys, esame superjautrios būtybės, bet vyrai, bent jau įprasta taip manyti, dėl to neturi jokių problemų. Bet ar tikrai atsitiktinio sekso „terapija“ vyrams neturi jokio šalutinio poveikio?

Asociatyvi nuotr.

Naujausi mokslo tyrimai teigia ką kita: ryšys tarp atsitiktinio sekso ir psichikos sveikatos būdingas tiek vyrams, tiek moterims. Štai, Ohajo universiteto daktarė Sara Sandberg-Toma teigia, kad atsitiktinis seksas gali būti depresijos priežastis ir netgi sukelti minčių apie savižudybę. Net keletą metų trukę 80-ties aukštųjų mokyklų studentų ir 50-ies vidurinių mokyklų moksleivių tyrimai atskleidė, kad 29 proc. tiriamųjų turėjo atsitiktinių lytinių santykių ir ši aplinkybė net 18 proc. padidino suicidinių minčių riziką. „Tyrimai parodė, kad tarp prastos psichikos sveikatos ir atsitiktino sekso egzistuoja tiesioginis ryšys. Tiesa, jo prigimtis kol kas dar neaiški. Visada iškildavo klausimas, kas iš jų priežastis, o kas – pasekmė. Mūsų tyrimas parodė, kad psichikos sutrikimai gali turėti įtakos atsitiktiniam seksui, tačiau ir atsitiktinis seksas neigiamai veikia žmogaus psichiką.“ – teigia mokslų daktarė.

Taigi, mieli vienišiai, nedėkite vilčių, kad „gyvas kūnas“ jus būtinai išgelbės nuo izoliacijos, vienišumo ir kitų koronaviruso sukeltų marazmų. O gal kaip tik nuo jo galutinai susijauksite, taip apsunkindami jūsų ir taip jau nesaldų gyvenimą? Ar ne geriau ir toliau laikyti „tą stangrų reikalą“ savo rankose, kaip kad parašė man laiško autorius. Masturbacija bent jau nesukelia jausmo, kad esi menkavertis it vienkartinė lėkštelė, be jokių emocijų sviedžiama į šiukšlių konteinerį.

Tad, apie seksą, kuris vis dėlto yra geidžiamiausias dalykas pasaulyje. Kuris augina sparnus, pakylėja ir gydo. Niekuo nekainuoja ir turi aibes teigiamų šalutinių poveikių, vienas iš kurių – geri poros tarpusavio santykiai. Todėl, mielos moterys, jeigu turite artimą žmogų, tai semkite šį gėrį pilnomis saujomis! Neatstumkite savo vyro ar partnerio užtrenkdamos prieš jo nosį miegamojo duris. Ir nesvarbu, kad vyras jums neįtiko ar neparnešė iš Maksimos produktų. Jeigu mes, moterys, pradedame naudoti savo putę kaip vyro dresavimo bizūną, gero nelauk. Vienas mano pažįstamas, pamenu, pareiškė: „Tegul eina mano žmona ir miršta kartu su savo niekam nenaudojama pute! Juk yra kitų pučių. Ir jūs, moterys, niekada nepamirškite, kad egzistuoja dviejų rūšių moterys. Viena, kuriai tu nepatinki, kita – kuriai patinki. O pasaulyje yra bent trys su puse milijardo moterų, tad vieną ar dvi sau tikrai susirasiu!“. Žinoma, tai ciniškas požiūris į savo žmoną ir aš būčiau ne aš, jei nepasakyčiau jam, kad yra lūzeris. Nes jei jau vyras nesugeba pasiguldyti į lovą savo nuosavos žmonos, jeigu nemoka jai įtikti ir patikti, išlaukti (tuo metu sutaisęs visus namų padargus, įsukęs lemputes ir užsakęs į namus jos mėgstamų austrių su šampanu), tai argi jis nėra lūzeris?

Asociatyvi nuotr.

Bet, antra vertus, ir moterys kartais perlenkia. Viena mano pažįstama, septyniasdešimties metų moteris, jos žodžiais tariant, verkė kruvinomis ašaromis mirus vyrui. Bet ne dėl to, kad numirė, o todėl, kad niekaip negalėjo sau atleisti, kad jam „nedavė“. Mat, kai jiedu dar laimingai gyveno, laikė savo putę po devyniais užraktais, lyg ji būtų šventasis gralis, prie kurio tas svoločius nevertas net prisiliesti. „Būčiau buvusi protingesnė, būčiau mylėjusis su savo vyru kas dieną, po kelis kartus, įvairiausiais būdais! O dabar, štai, sėdžiu ir nekenčiu savęs, o vienišumas tiesiog varo į neviltį. Noriu vyro, bet jie, mano metuose, tokie mulkiai, nieko lovoje nebesugebantys, be to miršta vienas po kito kaip musės“. Moteriškė taip graudžiai rypavo, kad pagalvojau: panašu, kad ji iš viso jam „nedavė“, tai tas vargšas todėl ir pasimirė be laiko.

Laikas pereiti prie išvadų. Totalus karantinas – išbandymas visai visuomenei, bet visgi ne maras, badas ar karas, ačiū Dievui. Šito nevalia pamiršti nei vieną sekundę. Todėl sau ir kitiems linkiu kantrybės bei išminties. Sudarykime paliaubas vardan vienas kito ir nekomplikuokime patys sau gyvenimo bereikalingais priekaištais, barniais ar durų trankymu. Sunku atsisakyti susireikšminimo ir egoizmo, bet jei nors truputį pasistengtume... Beje, mes, moterys, greičiau galime įtvirtinti taiką, esame galingesnės, nes pikto vyro problema dažnai išsprendžiama vienu mostu – plačiai atveriant jam miegamojo duris. Šioje vietoje nutariau dėl visa ko pasikonsultuoti su savo nuosavu vyriškiu. „Neteisingai parašei, – pasakė jis, – Teisingiau būtų šitaip: moterys, ar norite daugmaž laimingo, darbingo vyro karantino sąlygomis? Taip? Tuomet plačiai atverkite kojas“, – visai rimtai replikavo maniškis.

Na, mano vyras taip pat kartais būna ciniškas. Bet jo tolesnį ugdymą ir dresavimą atidėsiu normaliai, nekarantininei ateičiai. Ir jums patariu. Stengiuosi nesureikšminti to, jei jis pasako kažką ne taip ar grubiai pajuokauja. Kol kas mums visai neblogai sekasi dirbti iš namų, palaikyti šiltus santykius ir net „leisti į mokyklą“, tai yra į kitą kambarį, mūsų vaikus. Ten prižiūrėti, kad užuot klausęsi mokytojų, jie nežaistų kompiuterinų žaidimų.

Asociatyvi nuotr.

Keli patarimai, padėsiantys palaikyti šeimyninę santarvę karantino sąlygomis. Be sekso čia niekaip neišsiversime, bet apie tai vėliau. Pirmiausia:

• visada suraskite laiko ramiam pasikalbėjimui;
• išmokite ne tik kalbėti, bet ir išklausyti. Negebėjimas išklausyti savo antros pusės yra infatilumo išraiška;
• konfliktui daug proto nereikia. Susitaikymas – tikras menas, demonstruojantis partnerių brandą ir išmintį. Kai tau siūlo taiką ir ištiesia ranką atsiprašymui, neatstumk jos ir nepulk aiškintis, o juo labiau kaltinti. Nurimus aistroms, kiek vėliau, abu surasite laiko pasikalbėti. Tuomet ramiai išsakykite vienas kitam, kas jums svarbu;
• ar būtina bet kokia kaina vengti konfliktų? Ne, kai kada konfliktai naudingi, bet karantino sąlygomis, ypač kai namuose vaikai, konfliktų verčiau apskritai vengti. Geriau išeikite į lauką pasivaikščioti;
• kalbantis jokiu būdu nepriekaištaukite. Karantino situacija neeilinė, todėl ieškokite teigiamų ar teigiamai nuteikiančių žodžių;
• neperženkite raudonų linijų. Kiekvienas turi turėti savo asmeninę erdvę, kurią privalu gerbti.

Apie seksualinį pasitenkinimą ir patenkinimą, bet kad sekso poreikis netaptų karo paskelbimu:

• padėkite vienas kitam sudarydami sutartį. Pavyzdžiui: mylėtis – du, daugiausia tris kartus per savaitę. Dažniau? Ne, nes smaližiavimas tortu kiekvieną dieną galiausiai ims vimdyti. Žinojimas, kad tą ir kitą dieną laukia atpildas sukuria malonią erotinę atmosferą, lūkestį ir norą siekti gerų tarpusavio santykių;
• vyrams: jei jums vis tiek per mažai sekso, masturbuokitės. Taip nustosite sąmoningai ar nesąmoningai persekioti žmoną. Nuolatiniai gašlūs žvilgsniai trikdo jūsų partnerę ir net sukelia kaltės jausmą. Pakeiskite taktiką: būkite dėmesingas, dovanokite dovanas, atneškite gėlių, pusryčius į lovą – fantazijai ribų nėra. Svarbiausia, kad tokie veiksmai nebūtų atvirai įpareigojantys, juk datos kalendoriuje pažymėtos;
• moterims: susitarimas yra susitarimas, todėl laikykitės „grafiko“. Žinoma, jeigu blogai fiziškai jaučiatės, kitas reikalas. O jeigu psichiškai? Priežasčių gali būti begalybė, bet įsikalkite sau į galvą: intymumas, seksas gali padėti, jis naudingas abiem ir būtinas kaip ventilis. Jo metu galimai pamiršite visą pasaulį, o su juo ir visas problemas. Po gero sekso ir problemų sumažėja, ir jų sprendimo būdai atsiranda, bet svarbiausia – jausitės stipresnis, atnaujinęs ryšį su savo partneriu.

Asociatyvi nuotr.

Patarimai viengungiams. Kažkada gyvendama užsienyje, buvau tokia vieniša, kad vos ne tikra šio žodžio prasme laipiojau sienomis. Tuo metu neturėjau artimo draugo, bet jo paieškos nedavė laukiamų rezultatų. Ačiū Dievui, laikas išsprendė visas problemas ir dabar galiu padėti kitiems:

• režimas karantino sąlygomis: susidėliokite dienotvarkę ir jos laikykitės. Šalia gausybės numatytų veiklų – pasivaikščiojimų lauke, knygų skaitymo ir jogos, numatykite vietos ir masturbacijai ar seksui, jeigu tik turite su kuo. Neignoruokite savo lytiškumo;
• bendraukite su draugais, giminėmis telefonu ir kompiuteriu, matydami vienas kitą ekrane. Tik nesukite jiems smegenų skambindami kiekvieną sekundę, geriau pakalbinkite vienišą senuką ar neįgalų asmenį;
• jeigu turite sekso partnerį/ę, bet negalite susitikti dėl galimo viruso užkrato, mylėkitės kalbėdamiesi telefonu. „Telefoninis seksas“ nėra nuodėmė. Daug geriau, nei tenkinti save dešimt kartų per dieną;
• netapkite masturbacijos vergu. Tai turi būti šventė, o ne prakeiksmas. Įjunkite fantaziją, išbandykite kažką naujo, dar nepatirto. Jeigu dar neturite, nusipirkite ir parsisiųskite internetu sekso žaisliukų – atsivers naujas erotikos pasaulis, nustebins nauji pojūčiai. Geresnis savęs pažinimas pravers ateityje, santykiuose su artimu žmogumi – žinosite ko norite, ir kaip norite;
• masturbacija nėra nuodėmė! Vyrams ant delnų plaukai neaugs, o moterys netaps isterikėmis. Nepaisykite įsisenėjusių religinių dogmų, maždaug: moteris neturi savęs tenkinti, nes nebenorės vyro. Jeigu jums tai padeda jaustis geriau, nesiblaškyti ir nesileisti į abejotinus, gal net pavojingus erotinius nuotykius, kodėl gi ne, voila!

„Tai tiek“, atsidusi pasakiau savo vyrui padėjusi paskutinį tašką. „Ar nori paskaityti?“ Atsakė, kad taip. Perskaitęs tekstą paklausė, ar būtinai turiu aprašinėti visai Lietuvai mūsų santykius. Žmonės tikriausiai pagalvos, kad esame „atvira šeima“, realybės show ar kažkas panašaus, kai tuo tarpu esame lygiai tokie pat, kaip ir visi – mūčijamės kęsdami karantiną, pykstamės dėl per reto sekso ir „nuotolinėje mokykloje“ muštruojame vaikus. Pasakiau, kad nežiūrint į visa tai, mudu esame laimingi, todėl galime pasidalinti savo patirtimi su kitais. „Puikiai sugyvename net ir karantino sąlygomis. Myliu tave. Einam į miegamąjį, įrodysiu…“, galiausiai meiliai sušnabždėjau jam į ausį. Na, argi aš ne vyrų svajonė?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)