Kad laikas lauke vėl būtų malonus, tėveliams vertinga žinoti įvairių praktinių užsiėmimų, gerų darbų gamtai ir žaidimų miške. Taip pat svarbu pasiruošti sudėtingiems klausimams. Vaikai atidūs filosofai. Jiems gali kilti svarbių minčių. Tikėtina, jau teko atžaloms aiškinti iš kur atsiranda vaikai... Tai buvo lengva užduotis. O ką darytumėt jei gaiviame gojuje jūsų paklaustų: kaip atsiranda miškai? Kad nebūtumėt užklupti netikėtai, kviečiu pirmiems kai ką sužinoti apie miško atkūrimą, medžių sėklas ir jų rinkimą.

Rudenį žmonės dirbantys miškuose renka medžių sėklų derlių. Jūs su vaikais galite tai pabandyti. Lengviausia surinkti ąžuolo giles, liepos riešutėlius, alksnio spurgelius – kankorėžius. Kad užsiėmimas įgautų rimto darbo bruožų, užsibrėžkite užduotį – pririnkti vieną maišą gilių, puse maišo alksnio „spurgelių“ ir puse kibiro liepos riešutėlių. Gurmaniškais tikslais galite pabandyti ieškoti lazdyno riešutų. Miško sodinimo tikslais riešutai nerenkami. Girininkijose medžių sėklos renkamos iš pačių geriausių miškų. Surandami plotai kur medžiai auga tiesūs, aukšti ir žinoma, neligoti. Tokiuose objektuose sunkiausia dirbti, nes sėklas sunku pasiekti. Tačiau jei prisiskabysi sėklų iš kreivų medžių, miškai ateinančioms kartoms užaugs kreivi. Todėl miškininkams nereikėtų eiti lengviausiu keliu. Šeimoms tai pramoga todėl dirbkite kur patogiausia.

Raimundas Ereminas / Jurgos Statulevičienės nuotr.

Romantiškiausia rinkti ąžuolo giles laukiniame miške. Palikite miestą, išvažiuokite į ąžuolyną. Anksti ryte po ąžuolais guli prisiėdę šernai. Jums gali tekti juos išvaikyti. Šalin kiaulės, šalin!!! Kai liksite vieni, galėsite ramiai nuo žemės rinkti giles į krepšį. Stenkitės atskirti sveikas ir sukirmijusias giles. Imkite kietas, sunkias, šalin meskite lengvas ir sužalotas. Rudens rytai šalti bet labai gražūs. Pilnas maišas ąžuolo gilių iš ties sunkiai sveria. Pririnkę pilną maišą, nešdami ant peties, gailėsitės, ko taip toli nutolot nuo automobilio.

Alksnio spurgeliai skinami nuo apatinių šakų pasilipus ant kopėčių. Dar geriau, įsilipus į alksnio viršūnę saikingai pagenėti šakas ir mesti jas žemėn. Tai, žinoma, tėvelių darbas. Vaikai į medžius lipa kai tėvai jų nemato. Liepų riešutėliai skinami nuo šakelių. Jei jų nepavyksta pasiekti, jas taip pat galima švelniai pakarpyti ilga kartimi su peiliu – genėtuvu.

Tikėtina, greičiausiai pririnksite maišą gilių, vėliau pusę maišo alksnio spurgelių ir sunkiausiai liepos riešutėlių.

Miškininkų surinktos medžių sėklos keliauja į Kauną, į vienintelį Lietuvoje medžių sėklų banką – saugyklą. Ten saugomas pušų, eglių, beržų, ąžuolų, juodalksnių, liepų ir kitų medžių derlius kurio turi pakakti keliems metams. Miškai nuolat kertami o mūsų prekių ir paslaugų vartojimas yra nuolat skatinamas. Vartojimas kažkodėl yra suprantamas kaip svarbiausia gerovės valstybės išdava. Todėl miškai yra kertami. Nukirstas miškas atsodinamas. Banke saugoma daugiau sėklų nei reikia vienam sezonui nes medžiai pramečiuoja, tai yra, ne kasmet dera. Gerai užderėjus kito gausaus derliaus gali tekti laukti eilę metų.

Ką šauni šeima gali veikti su sėklomis? Ąžuolo giles mielai priima zoologijos sodai. Ar gi ne puiku pavaišinti kupranugarį arba stumbrą? Pasaugokite derlių žiemai. Alksnio spurgeliuose maisto randa mieli paukšteliai alksninukai. Gerai išdžiovintą medžiagą galite naudoti sėdmaišiams, pagalvėms kimšti. Vaikščiokite ant sėklų basomis ir masažuokite kojas.

Taigi, rudenį miškuose renkamos sėklos. Iš geriausių medžių atkuriami sveiki miškai. Taip jie ir atsiranda. Kad neprailgtų karantinas, išbandykite keistą miškininkų užduotį – medžių sėklų rinkimą. Tai Jums galiu patarti miške.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)