1. Pavilnių regioninio parko regykla. Netoli populiariojo Liepkalnio slidinėjimo centro, tarp gyvenamųjų namų, yra įsiterpusi mažai kam girdėta regykla, siūlanti daug įvairios veiklos. Čia yra nedidelis pėsčiųjų takas, lauko žaidimų zona, menininko Liutauro Griežės ypatingo grožio skulptūra „Gyvenimo šokis“, o viską vainikuoja iš aukštai atsiveriančios Vilniaus centro panoramos. Tad ši lokacija tinkama fotosesijoms, sportui ar jaukiam pasisėdėjimui prie laužo.

Pavilnių regioninio parko regykla

Visa teritorija sutvarkyta privačiomis vieno senjoro lėšomis, be miesto valdžios ar regioninio parko paramos.

2. Bukčių tiltas. Nors 100 metrų ilgio metalinis tiltas nebenaudojamas daugiau kaip dešimtmetį, savo grožio jis neprarado. Tiesa, paties Bukčių tilto praėjimai saugumo sumetimais užvirinti, tad juo pasivaikščioti nepavyks, tačiau įspūdingą architektūrą galima apžiūrėti iš abiejų Neries pusių.

Bukčių tiltas

Lazdynus ir Vilkpėdę jungiantis statinys, kaip planuojama, greitu metu bus demontuotas, tad norintiems juo pasigrožėti gyvai, reiktų suskubti.

3. Neries senvagės slėnis. Vos prieš kelias savaites buvo visiškai atnaujinta žalioji zona Šnipiškių glūdumoje – aplink nedidelius tvenkinius įrengti dviračių ir pėsčiųjų takai, suoliukai, terasos ir žaidimų aikštelės.

Neries senvagės slėnis

Panašu, kad ateityje Neries senvagė bus ypač populiari tarp gyventojų, tačiau kol kas žmonių antplūdžio čia nėra. Tai – naujausia poilsio vieta visai šalia Vilniaus centro.

4. Senasis kelias Vilnius-Kaunas. Panerių miškuose yra išlikusi senojo kelio, sujungusio du didžiausius šalies miestus, atkarpa. Įdomu, kad dar prieš keliasdešimt metų šis autentiškas vingiuotas keliukas buvo pagrindinis susisiekimo būdas tarp Vilniaus ir Kauno. Vežimai tokiu siauru keliu neturėjo galimybių prasilenkti, todėl kylantieji į kalną šaudydavo į orą, taip perspėdami norinčius keliu nusileisti žemyn.

Senasis kelias Vilnius-Kaunas

1794 metais senuoju keliu traukėsi carinės kariuomenės daliniai, o 1812-aisiais metais – Napoleono Bonaparto armijos likučiai. Šalia akmeninio kelio yra išlikusi Panerių Šv. Jėzaus Nukryžiuotojo koplyčia, tiesa, ji duris atveria tik retomis progomis.

5. Gariūnų regykla. Visai šalia garsiojo turgaus yra pasislėpusi ypatingus vaizdus atverianti regykla, kurią galima rasti Titnago ir Gariūnų g. sankirtoje. Už pramoninių ir prekybinių pastatų įsikūrusi apžvalgos vieta yra pakankamai nuošali, tad čia retai kada sutiksi praeivį.

Ši regykla stebina savo panoramomis – nuo aukšto kalno atsiveria įspūdingi Lazdynų, Gariūnų ir kitų aplinkinių mikrorajonų vaizdai bei užburiantys Neries vingiai, apsupti žaliuojančių miškų. Tolumoje geru oru matosi ir sostinės televizijos bokštas. Iki šių dienų ant kalno išlikę įvairūs įrenginiai primena, kad kadaise čia buvo įrengta slidinėjimo trasa.

Gariūnų regykla

2008 metais visai netoli šios vietos planuota statyti naują, modernų žiemos pramogų centrą su ~10 tūkst. kv. metrų slidinėjimo trasa. Nors tokiems planams nebuvo lemta išsipildyti, čia išlikęs natūralios gamtos lopinėlis kviečia pasigrožėti ypatingais Vilniaus vaizdais iš netikėto rakurso.

Šią lokaciją pasiekti galima važiuojant Gariūnų akligatviu ir pravažiavus turgaus pastatus, dar kelis šimtus metrų paėjėti žvyrkeliu tiesiai. Taip pat regyklą galima pasiekti iš kalno apačioje esančios Titnago gatvės.

Daugiau autoriaus idėjų karantino kelionėms po Lietuvą rasite ČIA

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)