Sėkmingai sodų ir daržų sezono pabaigai patalkins profesionalios astrologės Lilijos Banaitienės sudarytas Mėnulio kalendorius.

Kol žemė neįšalusi, dar galima sodinti svogūnines gėles, česnakus, žieminius svogūnus. Prekybos centruose gražuolių tulpių svogūnėliai dabar kainuoja centus, todėl dar galite suspėti pasiruošti pavasario žydėjimui. Jei neužšals, į dirvą juos galite sukišti lapkričio 16 – 17 dienomis. Bet ir vėliau, o Mėnulis dar bus palankus ir pačiame mėnesio gale, lapkričio 24 – 27 dienomis, verta tuo užsiimti. Nuostabu anksti pavasarį pražydinti vazonuose ir loveliuose susodintas tulpes.

Lapkričio 16 – 17 dienomis bei lapkričio 24 – 27 dienomis reikėtų rasti laiko ir daugiamečių gėlių priežiūrai: nukarpyti, jei dar užsiliko, nudžiūvusius stiebus, mulčiuoti, uždengti eglišakiais ar aprišti agroplėvele žiemai rožes.

Jei jau nurovėte visas vėlyvąsias daržoves, dar galite sukasti likusias lysves. Kad tą daryti galima praktiškai visą žiemą, jei tik žemės nekausto gruodas, rodo ūkininkų patirtis. Rudeninis arimas pastaraisiais metais tęsiasi labai ilgai. L. Banaitienė žemės darbus rekomenduoja atlikti iki lapkričio 10 d.

Lapkričio 16 – 17 dienomis ir 24 – 27 dienomis rekomenduojama rasti laiko ilgiau pasižvalgyti rūsiuose ir sandėliuose: įsitikinsite, jog metas perrinkti pūvančius obuolius, išrūšiuoti šakniavaisius, atrinkti greitam valgymui kopūstus ir moliūgus.

Ne vienos dienos dar prireiks ir sode. Lyg tyčia, šiemet labai palengva medžiai atsisveikina su spalvą pakeitusiu rūbu – lapai dar tebegula ant žemės, uždengia pieveles, kaupiasi lomelėse. Žiemai jų nereikėtų palikti pūti. Kas planuoja lapus kompostuoti, rekomenduojama tuo užsiimti lapkričio 10 ir 11 dienomis. Šios dienos geriausios ir kovai su kenkėjais – je kartais ruošiatės purkšti sodą vario ir kompleksinių trąšų mišiniu, ilgai nelaukite.

Astrologė L. Banaitienė darbuo sode rekomenduoja rinktis lapkričio 16 – 17 dienas arba lapkričio 24 – 27 dienas. Jei dar laikysis pliusinė oro temperatūra, galima nubalinti medžių kamienus ir storąsias šakas. Tuo darbai sode šiemet jau turėtų ir pasibaigti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)